Miltä tuntuu sukeltaa ilman laitteita, vapaasti? Miten ihmeessä on edes mahdollista tavoitella merten syvyyksiä vain omin avuin? Vapaasukellus on jännittävä laji. Kaisa kokeili vapaasukellusta ja ihastui.
Kellun vedessä ja katselen allani kimaltelevaa metallirinkulaa. Se on kymmenen metrin syvyydessä ja näkyy juuri ja juuri. Hengitän snorkkelin kautta syvään sisään ja lasken viiteen, kun hengitän ulos. Näkyvyys ei ole hyvä ja oranssi köysi katoaa alleni. Sydämeni hakkaa, vaikka minun pitäisi rentoutua. Vielä muutama syvä hengitys, keuhkot aivan täyteen ilmaa, sitten snorkkeli pois suusta. Lähden rytmikkän vedoin kohti syvyyttä.
Vapaasukelluksen pehmeä puoli
Itse asiassa en ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut vapaasukelluksesta. Se kuulosti mielestäni machoilulta ja extreme-kilpaurheilulajilta. Vapaasukellus ei vaikuttanut ollenkaan mielekkäältä puuhalta, kunnes minä ja puolisomme tutustumme Filippiineillä Wolfgang-nimiseen vapaasukeltajaan. Hän puhuu lajista niin filosofisesti ja sellaisella henkisellä intohimolla, että olen myyty saman tien.
En enää nähnyt vapaasukellusta extreme-lajina, vaan jonkinlaisena joogan ja meditaation aktiivisena serkkuna, jonka kautta ihminen pääsee lähelle sekä luontoa että omia henkisiä ja fyysisiä rajojaan. Kurssin aikana henkisen puolen tärkeys tuli itselleni hyvin selväksi, sillä mielen rauhoittaminen ja meditatiivisen tilan löytäminen keskellä suurta sinistä merta on onnistumisen ja nautinnon edellytys. Tyynen tilan löytäminen silloin, kun ulkoiset edellytykset ovat kaikkea muuta kuin tyyntä, harjoittaa mielen rauhoittumista muuallakin kuin vedessä.
Vapaasukellus – Peruskurssin alkeet
Camiguin saarella, Filippiineillä, toimii ystäviemme yritys, Kurma Freedive and Yoga, jota vetävät saksalainen Diggi ja paikallinen Valerie. Valerie on Filippiinien ensimmäinen naispuolinen vapaasukelluksen opettaja. Lähden liikkeelle osallistumalla kolmipäiväiselle WSF/RAID Freediver -kurssille.
Kolmipäiväinen peruskurssimme alkaa teorialla, joogalla ja staattisilla hengenpidätyksillä. Alkuun kokeilemme, kuinka kauan pystymme pidättämään hengitystä ilman sen kummempia harjoituksia. Oma tulokseni on vaivaiset puoli minuuttia, mutta jo muutaman hengitysharjoituksen jälkeen tuplaan ajan.
Hengitys on asia, jota tulee ajateltua joogassa, ja jonka sujuva kulku on myös laitesukelluksessa erittäin tärkeää. Vapaasukelluksessa täytyy oppia pidättämään hengitystä ja katsomaan ikään kuin vierestä, miten keho ja mieli reagoivat. Teoria ja hengitysharjoitukset opettavat, miten voimme pidättää hengitystä vielä reilusti sen jälkeen, kun keho ja mieli alkavat huutaa happea. Happea on kehossa riittävästi vielä silloinkin, kun tunnemme, että on pakko hengittää. Harjoittelu auttaa tunnistamaan, kuinka pitkään pärjäämme ilman hengen vetämistä. Vapaasukellusharjoituksissa treenaamme enemmän hiilidioksidin sietoa, ja kun harjoitus on säännöllistä, hengitystä voi pidättää kerta kerralta pidempään.
Vapaasukellus meressä
En varsinaisesti tunne itseäni sankariksi, kun uusia taitojamme testataan avomerellä. Kymmeneen metriin putoavaa köyttä tuijottaessani tajuan, että on aika helppoa sukeltaa 30 metriä uima-altaassa, kun tietää, että milloin tahansa voi nousta pintaan ja ottaa henkeä. Alaspäin sukellettaessa on mietittävä kuinka pitkälle uskaltaa mennä, koska sama matka on vielä sukellettava ylöspäin. Oman haasteensa vapaasukellukseen tuo korvien paineentasaus, joka täytyy tehdä nopeasti syvemmälle mentäessä rivakammin ja hieman eri tyylillä kuin laitesukelluksessa.
Minä sukellan lopulta seitsemään metriin, joka osoittautuu omaksi ensimmäiseksi haamurajakseni. Sillä ei paljon hurrata, etenkin kun puolisoni vetelee neljän minuutin hengityksenpidätyksiä ja sukeltaa melkein 40 metriin, mutta kurssi on siitä huolimatta minulle iso kokemus. Omia rajoja koetteleva, vapisuttava ja vahvistava kokemus. Itse tarvitsen enemmän aikaa ja lempeää harjoitusta mieleni kesyttämiseen, mutta kipinä on selvästi syttynyt.
Vapaasukellus Filippiineillä:
Freediving Philippines. Saksalainen Wolfgang on pitkän linjan Freediving-opettaja, rauhallinen ja lajilleen antautunut mies. Yritys toimii Cebun saarella, Moal Boal -alueella.
Kurma Freedive and Yoga. Kauniilla Camiguin saarella asuva pariskunta tarjoaa joogaa ja vapaasukelluskursseja, sielukkaan majoituksen rantaresortissa sekä herkullista paikallista kasvisruokaa.
Lisää kokemuksesta voi lukea blogistamme.
Lukuvinkki: Sukellus Filippiineillä – Kauneimmat vedenalaiset kohteet