Inspiraatiota maailmaa tutkivilta naisilta naisille – tiedostavamman ja kauniimman maailman puolesta!

Vedenalaisten ihmeiden Pulau Weh on paratiisi Indonesiassa

Indonesian 5000 kilometrin mittaisen saariston luoteiskärjessä sijaitsee sukelluksesta nauttivien unelmakohde: Pulau Weh. Tämä tuliperäinen paratiisisaari on näkökulmasta riippuen joko Indonesian ensimmäinen tai viimeinen saari – ja kenties yksi koko saariston kauneimpia.

Pulau Weh sijaitsee Andamaanienmeressä, 15 kilometriä Sumatran kärjestä. Saaren kuvankauniisiin maisemiin pääsee budjetista riippuen joko 45 minuuttia tai kaksi tuntia kestävällä lautalla Banda Achesta, Acehin maakunnan pääkaupungista.

Suurin osa saaren asukkaista asuu pienessä Sabangin kaupungissa, joka on paikalliselämän keskus. Matkaajat sen sijaan majoittuvat Iboihin ja Gapangin alueille 20 kilometrin päähän. Myös palmupuiden reunustamalla Sumur Tiga Beachilla ja suloisella Long Beachilla on muutama majoitusvaihtoehto. Saari on joka tapauksessa kompakti, sen ympäri voi ajaa skootterilla parissa tunnissa.

pulau weh indonesia

Pinnan alla

Pulau Weh tunnetaan vauraasta ekosysteemistään ja erityisesti merenalaisista ihmeistään. Tutkittavaa on moneksi päiväksi: Saaren ympäriltä ja sen pikkuruisilta lähisaarilta löytyy toinen toistaan upeampia kohteita laitesukeltajille ja snorklaajia hemmotellaan aivan bungalowien edessä aukeavilla riutoilla. Kristallinkirkkaissa vesissä ui värikkäitä kalaparvia, ankeriaita, riuttahaita, rauskuja, mustekaloja ja merikilpikonnia. On laivarauniota, merenalaista tulivuorta ja kanjonia. Myös koralliloistoa vielä löytyy, vaikka osa saaren koralleista saikin kyytiä reilu vuosikymmen sitten iskeneessä tsunamissa. Maisema pinnan alla koukuttaa ja saa janoamaan lisää.

weh_biitsi

Tiedosta missä matkailet

Vaikka Pulau Weh on leppoisa paratiisisaari, se kuuluu konservatiiviseen Acehiin, jossa vallitsee islamin mukainen sharia-laki. Lain mukaan alkoholi on virallisesti pannassa (mutta saatavilla), ja myös turistien tulee julkisilla paikoilla kiinnittää pukeutumiseensa huomiota. Peittävämmillä vaatteilla kunniotat paikallisia tapoja oleskellessasi kylä- ja kaupunkialueilla, joskin reissaaja-hangouteissa saa hengailla huoletta tavallisissa kesävaatteissa.

Pulau Weh on niin sijaintinsa, kulttuurinsa kuin tunnelmansakin puolesta kaukana Balin kaltaisista ikisuosikeista, mutta hyvä vaihtoehto tiedostavalle ja tallatulta polulta mielellään eriävälle matkaajalle. Kohteeseen matkaamalla olet osana tukemassa kovia kokenutta maankolkkaa – luonnonkatastrofeille altis Aceh kärsi suunnattomat vauriot vuoden 2004 Tsunamissa.

pulau weh

Pulau  Weh takaa rentoa saarielämää

Upeiden sukelluspuitteiden lisäksi paikasta mahtavan tekee sen tunnelma: Pulau Weh on täydellisessä suhteessa rento lomasaari ja viidakon peittämä paikallissaari, jota suuret rahavirrat eivät vielä ole pilanneet. Hintataso on muun Sumatran tapaan todella edullinen: reppureissaajan standardien mukaan melko hulppea bungalow aivan veden yllä irtoaa viidellä eurolla.

Parhaiten aika kuluukin vedenalaisten ihmeiden tutkimisen lisäksi oman terassin riippumatossa loikoillen, hyvä kirja ja tuore hedelmämehu kädessä. Auringon laskettua tekemistä ei sen kummemmin ole eikä saarelta löydy baareja tai muuta menoa. Mutta silti, tai kenties juuri tästä syystä, Pulau Weh tuntuu täydeltä paratiisilta. Sellaiselta, jonka aina haaveilitkin löytäväsi Kaakkois-Aasiasta.

weh_palmu

 


Eerikan oma blogi on osoitteessa http://www.velorous.com

25 -vuotias nurmijärveläinen, joka päätyi parin mutkan kautta Itä-Lontooseen, ja sieltä vuosien jälkeen seikkailuun maailman teille. Nyt täysin vailla kotia, matka kaakkoon taittuu fillarilla. Reissaamisen lisäksi hellii makunystyröitään, suunnittelee printtejä, valokuvaa ja ottaa ihan vaan rennosti - mieluiten piña colada kädessä.

Latest from Indonesia

balin ympäristöongelmat

Bali – paratiisi vai kaatopaikka?

Kaksi ikäisekseen epätavallista karismaa puhkuvaa teinityttöä kehottaa osallistumaan Balin suurimpaan rantojen siivoustapahtumaan.
Palaa Alkuun