Venäjän anti maailman ruokamaailmalle on ehdottomasti blinit. Tässä kasvissyöjän resepti herkullisiin, vegaanisiin blineihin.
Blinit ovat venäläisen keittiön vanhimpia ja tunnetuimpia ruokalajeja, joilla herkuteltiin yleensä helmikuussa, laskiaisena, ennen paaston alkua. Blinien muoto ja väri symboloivat aurinkoa, ja pakanallisena aikana niillä palvottiin auringonjumala Jarilaa. Blinitaikina on hyvä hapattaa yön yli, jotta blineihin saadaan hapahko maku.
Vakiintunut käytäntö on tarjota blinit mädin, smetanan ja pilkotun kelta- tai punasipulin kera. Kasvissyöjän blinireseptissä mädin voi helposti korvata vegaanisella merilevämäti Caviartilla ja smetanan Tofu-soijatuorejuustolla. Lisäksi blinin päälle jauhetaan mustapippuria suoraan myllystä.
Myös makeita blinejä voi tehdä.
Vegaaniset blinit resepti
esitaikina:
1,5dl kaura- / soijamaitoa kädenlämpöisenä
20g tuorehiivaa
2 dl tattarijauhoa
taikina:
1,5 dl lager olutta
1 dl Yosa greek style -jogurttia
0,5 dl vehnäjauhoa
1rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
Sinistä keijua paistamiseen
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen kasvimaitoon kannellisessa astiassa, jossa taikinalle on kohoamisvaraa. Sekoita mukaan tattarijauhot. Taikina jää paksuksi. Sulje kansi ja laita jääkaappiin vähintään 12 tunniksi.
Sekoita esitaikinaan ensin olut, vaikkapa vispilällä sekoittaen. Kun taikina on tasaista, lisää jogurtti, jauho, öljy ja suola ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna blinipannu keskilämmöllä. Paista blinit reilussa margariinissa noin 3 minuuttia per puoli. Käännä, kun reunat ovat kypsät ja keskusta miltei hyytynyt. Blinit voi kääntää useamman kerran rapeuden lisäämiseksi. Tarjoa mahdollisimman kuumana.
Teksti ja kuva: Sanna Hiltunen