kotimaanmatkailu

Verovähennys kotimaanmatkailun tueksi?

Kerro kaverille!

Kotimaanmatkailu on suosittua puuhaa juuri nyt, kun maat ovat sulkeneet rajojaan. Normaalioloissa monille syy lähteä kotimaata kauemmas on helpomman irtioton ja mutkattomamman lomafiiliksen saavuttamisen lisäksi hintataso. Parin viikon pakettiloma Thaimaassa tai Albaniassa lentoineen on huomattavasti huokeampi vaihtoehto kuin kotimaanmatka hotelliöineen ja ravintolaruokineen. Entäs, jos asiaa helpottaisi kotitalousvähennykseen verrattava kotimaanmatkailuvähennys?

Moni meistäkin on kääntänyt katseet nyt kotimaan suuntaan ja jättää suosiolla ja pakonkin edessä eksoottiset kaukokohteet vain haman tulevaisuuden haaveiden listalle. Kun nykyään liiankin edullisille ulkomaanmatkoille ei pääse, on vaihtoehdot lomailuun ja seikkailuun etsittävä lähempää ja samalla avattava kukkaronnyörejä vähän löyhemmälle. Suomi on kuitenkin matkailijalle kallis maa, ikävä kyllä.

Suomi on pullollaan myös edullista matkailua, jos luontomatkailu tai suuret seikkailut liftausreissuineen ovat lähellä sydäntä. Kaikki maan kansallispuistot tarjoavat antimiaan täysin ilmaiseksi ja osaan pääsee jopa julkisilla kulkuneuvoilla. Entäs, jos telttayöt eivät houkutakaan ja majoitus pitäisi löytyä muualta, esimerkiksi hotelleista?

Kaikki osaavat päätellä, että useiden kymmenien eurojen hotelliyöt jättävät monen loman aika lyhyeksi, kun lomabudjetti on jo viikossa ylitetty. Sitten vielä päälle parinkympin ravintolaruokailut ja päiväbudjetti alkaa olla kaikkea muuta kuin muutaman kympin, kuten Aasian lomalla, jossa moni saa edes hetken aikaa elää jokaista eurosenttiä miettimättä ja kokea oikeasti olevansa mutkattomalla lomalla.

Vastaus on tässä: kotimaanmatkailun pitäisi olla verovähennyskelpoista aivan kuten kotitaloustyöt ovat. Molemmissa on sama työllistävä vaikutus ja verorahat jäävät kiertämään Suomen sisällä

Voisiko asiaan olla ratkaisua? Jos kotimaan matkailun suosiota halutaan jatkossakin ylläpitää, eikö hintojen pitäisi olla vähän kohtuullisemmat? Jos Thaimaassa tai Espanjassa saa takuuvarman lämmön lisäksi elää budjetin suhteen huolettomammin ja kaikki ateriat voi arjesta poiketen syödä ulkona, eikö kannustimia kotimaanmatkailuun voisi olla muitakin kuin lentämättömyys ja globaalin pandemian aiheuttama pakko?

Vastaus on tässä: kotimaanmatkailun pitäisi olla verovähennyskelpoista aivan kuten kotitaloustyöt ovat. Molemmissa on sama työllistävä vaikutus ja verorahat jäävät kiertämään Suomen sisällä. Yrittäjä saa pitää hinnat oman toimeentulonsa turvaamisen rajoissa, mutta kuluttaja saa edes pienen huojennuksen tehtyään kotimaanmatkailua ja samalla kotimaan työllisyyttä tukevan teon. Kaikki yrittäjät tietävät, että hinnat ovat korkealla syystäkin – yrittäjyys kun on kovin haurasta ja kulut ovat kovat.

Olisiko tässä ideaa? Jos innostut, pistä sanaa kiertämään ja jaa artikkeli. Ehkä saamme aikaan muutoksia ja kotimaanmatkailun hinnat saavat edes pienen kevennyksen?

→ Lukuvinkki: Vinkkejä kotimaanmatkailuun kategoriassa Suomi.

 


 

Tutustu myös uuteen Seikkailijattaret-etukorttiin, joka kokoaa monien pienyrittäjien tarjoamia etuja kohdennetulle etukortille. Etukortti yhdistää palveluntarjoajan ja kuluttajan!

Kerro kaverille!

2 ajatusta aiheesta “Verovähennys kotimaanmatkailun tueksi?”

  1. Hei! Kuulostaa äkkiseltään mielenkiintoiselta ehdotukselta. Mietin, että voisikohan tämä olla EU:n kilpailulainsäädännön vastainen – voisiko tällainen päätös asettaa muiden maiden tarjoamat matkailuun liittyvät palvelut eri arvoiseen asemaan suomalaisiin toimijoihin verrattuna. Voi olla, että olen toki väärässä.

  2. Kiitos vastauksesta! Tästä mainitsi joku toinenkin eli saatat olla oikeassa. Silti, ainakin tällaisessa erikoistilanteessa toivoisi EU:nkin taholla vähän päivityksiä ja joustoja. Ainakin siis ideatasolla hyvä ehdotus, eikös? 🙂 – Laura / Seikkailijattaret –

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top