Liftausvinkit | Tienvarsi

Veteraanin liftausvinkit amatöörille

Liftaaminen on kätevä ja yksinkertainen tapa matkustaa — mikäli sen tekee oikein. Taito ei ole tähtitiedettä, mutta ensikertalainen saattaa helposti tehdä virheitä, joiden vuoksi hän joutuu odottamaan kyytejä turhan kauan. Vaikka odottaminen ja kärsivällisyys ovat osa liftaamista, kukaan tuskin haluaa viettää loputtomia tunteja tienposkessa. Tässä veteraanin liftausvinkit amatöörille!

1. Tee kyltti

Peukalo tai käsi ojossa voi tietenkin myös liftata, mutta ellei liftattava matka ole lyhyt, kyltin teko kannattaa. Autoilijat pysähtyvät huomattavasti helpommin, kun lukevat kyltistä oman kotikuntansa nimen. Moni autoilija ottaakin liftarin usein kyytiin paitsi auttamisen halusta, myös silkasta kotiseuturakkaudesta!

2. Hanki paksu tussi

Hanki etukäteen paksu tussi, jotta voit kirjoittaa kylttejä matkan varrella. Paikkakuntien raapustaminen viimeisiään vetelevällä kuulakärkikynällä valkoiselle A4:lle ei ole se kaikkein helpoin, nopein eikä mieltä ylentävin vaihtoehto. Ruskeaa (valkoinen häikäisee autoilijan) pahvia saat esimerkiksi huoltoasemilta tai kaupoista.

3. Kirjoita kylttiin paikka 200 km:n säteellä

Kirjoita kylttiin paikan nimi (isompi kaupunki tai kylä, ei esimerkiksi Äkäslompolo), joka on korkeintaan 200 km:n päässä tämänhetkisestä sijainnistasi. Autoilijoiden on helpompi ottaa tuntematon henkilö kyytiin kahden tunnin ajomatkalle kuin kuudeksi tunniksi. Mikäli sinulla on tuuria, auto on menossa lopulliseen määränpäähäsi ja tarjoaa kyydin sinne asti. Joissain maissa paikalliset eivät tosin tunne edes 200 kilometrin päässä sijaitsevia kyliä, joten tapauskohtaisesti saattaa olla parempi liftata ilman kylttiä tai kirjoittaa kylttiin seuraavan kylän nimi.

4. Valitse liftauspaikka huolella

Parhaat paikat ovat sellaisia, joihin autoilla on hyvä näkyvyys, ja joihin on turvallista pysähtyä. Kaupungissa kannattaa hakeutua kaupungin laitamille tai mahdollisuuksien mukaan välttää koko kaupunki jäämällä edellisestä autosta pois esimerkiksi kaupunkia edeltävällä huoltoasemalla. Moottoritiellä liftaaminen on monissa maissa kielletty, mutta usein juuri moottoritiet ovat parhaita liftauspaikkoja. Myös bensa-asemat toimivat usein erittäin hyvin, sillä niissä pääset kuskien juttusille sillä välin, kuin he tankkaavat autojaan. Lisätietoa hyvistä liftauspaikoista eri kaupungeissa löydät hitchwikistä.

5. Käytä varotoimenpiteitä

Etenkin yksin matkustettaessa kannattaa ennen autoon nousemista ottaa älypuhelimella kuva auton rekisterikilvestä ja vaikka kuskistakin. Lähetä nämä jollekin tutullesi ja kerro ohimennen myös kuskillesi, että ilmoitat aina tutuille jokaisen auton rekisterinumeron ja sen, missä sinut on otettu kyytiin. Lisäturvallisuutta varten voit kytkeä puhelimesi GPS-varmentimen päälle.

6. Hanki paperikartta

Niin vanhanaikaiselta kuin tämä kuulostaakin, kannattaa mukana pitää edes jonkinlaista paperista karttaa. Matkapuhelimen karttapalvelut kuluttavat akun nopeasti loppuun, ja ilman karttaa ei ole suositeltavaa lähteä liftaamaan. Kuskit eivät aina itsekään tiedä, mihin sinut kannattaa jättää, ja toisaalta on hyvä olla koko ajan itse perillä siitä, mihin ollaan menossa.

7. Mieti, onko lisäkilometreistä hyötyä vai haittaa

Mikäli haluat päästä perille nopeasti, vältä pikkuteitä. On parempi kieltäytyä muutamasta ylimääräisestä kilometristä kuin odottaa autoja tuntikaupalla tyhjällä maantiellä. Toisaalta vähän liikennöidyllä tiellä ihmiset ottavat liftareita yleensä helpommin kyytiin, mutta tämä vain siinä tapauksessa, että tie on ainoa paikasta A paikkaan B menevä väylä, eikä muutaman kilometrin säteellä kulje vilkkaasti liikennöityä moottoritietä.

8. Näytä ihmiseltä

Vaikka harva liftaaja seisoo tienposkessa suihkunraikkaana, ei kannata näyttää gansterilta tieten tahtoen. Vältä aurinkolaseja ja liioitellun likaisia vaatteita. Kukaan ei halua rähjäistä haisulia autoonsa, joten suhteellisen siisti ulkomuoto kannattaa ehdottomasti.

9. Ota arvotavarat sisätiloihin

Kun saat kyydin, ota varmuuden vuoksi tärkeä omaisuutesi auton sisälle. On epätodennäköistä, että sinut ryöstetään, mutta ei kannata antaa siihen liian helppoja mahdollisuuksia. Elleivät tavarasi ole lukittuna takapakkiin, voit näin helposti ottaa ne mukaan esimerkiksi vessareissulle. Muista myös, että esimerkiksi useassa Afrikan maassa kuski saattaa pyytää sinulta muutaman kolikon kyydin palkkioksi.

10. Nainen, mieti kenen kyytiin nouset!

Kokemukseni mukaan mies ja nainen saavat kyydin helpommin kuin yksinäinen nainen. Esimerkiksi joillain rekkafirmoilla on sääntö, jonka mukaan mieskuskit eivät saa ottaa naisliftareita kyytiin. Mikäli kuitenkin haluat liftata yksin, muista, ettei mikään velvoita sinua nousemaan tuntemattoman ihmisen kyytiin. Jos esimerkiksi mieskuski herättää vähääkään epäilyksesi, kiitä häntä kauniisti ja sano toivovasi, että ratin takana on nainen.

Ohjeita autoilijoiden käsimerkkien ymmärtämiseen löydät täältä.

Lisätietoja ja liftiseuraa löytyy mm. seuraavista Facebook-ryhmistä: Hitchhiking Partners Worldwide, Hitchhiking Europe, HitchGathering, Hitchhikers Without Borders, Hitchwiki  ja suomeksi Liftarit.

Lukuvinkki: Villi ja vapaa – Ikimuistoisimmat liftausmatkani


Sissin oma blogi on osoitteessa Strangerless.com

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top