talviretkeily varusteet | Tyttö teltassa talvella.

Talviretkeily – Varusteet ja ja valmistautuminen

Kerro kaverille!

Talviretkeily on oma lajinsa, jonka tärkeimmässä roolissa ovat varusteet ja valmistautuminen. Mitä vinkkejä retkeilyn ammattilainen antaa talviretkestä selviämiseen? Mitkä ovat tärkeimmät varusteet talviretkellä?

*Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkittty *.

Marraskuu on ollut yllättävän lämmin, mutta kyllä ne säät varmasti kohta viilenevät. Noh, keväällä retkeillään sitten taas, kunhan aurinko alkaa jälleen lämmittää. Hetkinen! Sehän tarkoittaisi monen kuukauden taukoa retkeilystä. Ei käy päinsä! Kylmänä ja pimeänäkin aikana voi nimittäin hyvin retkeillä, kunhan varustautuu vuodenajan mukaan. Tässä muutama vinkki joilla pärjäät ja tarkenet talviretkillä.

Talviretkeily – Tärkeimmät varusteet

1. Villaa, lisää villaa

Pukeutuminen on tärkeä osa talviretkeilyyn valmistautumista. Kivakin retkipäivä menee nopeasti pilalle, jos palelee. Hyvin pukeutuminen kannattaakin aloittaa ihan sieltä alimmista kerroksista. Merinovilla lämmittää ihanasti ja sitä kannattaakin suosia aluskerrastoissa ja *sukissa.  

Villaa löytyy monen paksuista, talvella voi käyttää vaikka useampaa kerrosta villaa päällekkäin, jos ei muuten tarkene. Merinovillan paksuus ilmoitetaan yleensä grammoina/neliö, esim 190g/m. Kun hankit merinovaatteita, muista tarkistaa että se on vastuullisesti tuotettua mulesing-vapaata villaa. Tämä tarkoittaa, että lampaille ei ole tehty kivuliasta operaatiota jossa peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa loisten poissa pitämiseksi.

Vinkki: Eettisten ulkoiluvaatteiden verkkokauppa Weekendbee on varma valinta eettisen villatuotteen hankinnassa. Tutki tuotteita ja hanki omasi *täältä.

talviretkeily

2. Kerroksia ja toppaa

Kevyistä untuvatakeista on tullut katu-uskottava asuste, joka päällä voi mennä minne vaan. Retkellä tuo pieneen pakkautuva lämmin vaate onkin vertaansa vailla. Vain parisataa grammaa painavan takin voi aina napata reppuun mukaan ja heittää sitten päälle kun viilenee ja se mahtuu myös kuoritakin alle. Monelta tämä kätevä vaate löytyykin jo kotoa, mutta kuinka monella on untuva- tai kuituhousut? Minulla nämä ovat olleet luottotuote jo vuosia, olinpa sitten Himalajalla vaeltamassa tai Lapissa laskettelemassa. Ohuet untuvahousut mahtuvat kuorihousujen alle, tai voit käyttää niitä päällimmäisenä kerroksena, ne on helppo vetäistä tauolla muiden housujen päälle. Jos et löydä naisten malleja kaupasta, kannattaa tarkistaa myös miesten osastot, itse käytän miesten mallia koossa M.

Tutustu hyviin kuorihousuihin *täällä.

3. Vedenpitävät sukat

Märät sukat voivat pilata talviretken. Marraskuu on kylmä ja märkä, aina palelevat varpaani eivät siitä tykkää, vaikka suurin osa kehostani nauttiikin raikkaassa ilmassa urheilua. Lokakuun Lapin reissulle löysin ratkaisuksi vedenpitävät sukat. Ei haitannut märässä varvikossa kastuneet lenkkarit ja joetkin sain ylittää kengät jalassa kahlaten, kun jalat pysyivät silti kuivina ja lämpiminä. Suosittelen lämpimästi. Sukkia löytyy monen paksuisia, yleensä ne ovat kyllä paksumpia kuin normaalit sukat. Muista siis varmistaa, että ne eivät ole liian paksut kenkiin joiden kanssa haluat niitä käyttää.

Sukkiin voi tutustua vaikka *täällä.

4. Termospullo matkaan

Talviretkeilyn tärkeimpiä varusteita on termospullo. Mikään ei lämmitä niin mukavasti kuin kuppi kuumaa kahvia, kaakaota tai teetä retkellä. Jos et halua kokkailla luonnon helmassa, hanki *ruokatermos, jonne voit tehdä ruoan valmiiksi jo kotona ja nauttia sitten kun on nälkä.

Jos yövyt ulkona, keitä illalla kuuma vesi juomapulloon ja sujauta pullo makuupussiin lämmittämään. Muista varmistaa, että pullo kestää kiehuvaa vettä ja että korkki on kunnolla kiinni! Itse sujautan pullon vielä villasukkaan, niin se ei tunnu liian kuumalta. Jos olet ennen makuupussiin menoa kylmissäsi, ota pieni juoksuspurtti tai tee pari minuuttia vaikka X-hyppyjä niin lihaksesi lämpiävät. Ennen kaikkea: syö tarpeeksi. Näin pidät energiavajeen ja varman palelun loitolla.

talviretkeily | Auringonlasku järvellä.

5. Otsalamppu

Pimeyskään ei haittaa kun talviretkellä on mukana kunnon otsalamppu! Kaikenlainen touhuaminen retkellä on helpompaa kun kädet pysyvät vapaana. Luontoystävällisin lamppu on sellainen, jossa on ladattava akku. Muita hyviä kriteerejä lamppua ostaessa ovat akun kesto ja valoteho sekä valon voimakkuuden säätömahdollisuudet. Lähde rohkeasti metsään pimeälläkin, ota vaikka joukko kavereita mukaan, jos se tuntuu muuten liian jännältä. *Tässä yksi hyvä vaihtoehto otsalampuksi.

6. Lämmin pää

Muista, että noin 80% kehonlämmöstä haihtuu pään kautta, joten pään pitäminen lämpimänä on tärkeää. Suojaa myös kaula ja niska kylmältä ja viimalta, tähän tarkoitukseen on jos jonkunlaista tuubihuivia tarjolla.

Mistä hankkia hyviä talviretkivarusteita?

Esimerkiksi Partioaitan laatu on taattua. Hanki omia varusteita täältä.

Talviretkeilijä, kokeile eri lajeja

Käytä Suomen vuodenajat hyväksi ja kokeile uusia tapoja liikkua luonnossa. Vuokraa lumikengät, kokeile retkiluistelua, aja läskipyörällä lumisessa metsässä, hyppää ratsaille ja anna hevosen viedä sinut luontoon tai testaa taitosi vaikka yösuunnistuksessa.

Nauttikaamme siis tästä pimeästä ja kylmästä vuodenajastakin ulkona. Saat varmasti hyvän mielen, punaiset posket ja paremmat yöunet.

talviretkeily


Lukuvinkkejä retkeilevälle seikkailijattarelle:

Retkeily talvella – 10 vinkkiä lämpimänä pysymiseen

Viisi autiotupaa aloittelevalle kaamosvaeltajalle

Amatöörivaeltaja Sevettijärven pirunpelloilla


 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top