Tietoa on saatavilla paljon ja välillä tuntuu vaikealta erottaa oikeaa väärästä. Kuinka olla edes hieman parempi ja tiedostavampi matkailija? Näillä vinkeillä pääset jo pitkälle.
- Kun päätät lentää, valitse mieluummin mahdollisimman suorat lennot ja uudet koneet. Uusien koneiden päästöt ovat vanhoja koneita huomattavasti pienemmät.
- Muista kompensoida lentopäästöt.
- Ota mukaan mahdollisimman vähän matkatavaroita. Päästöjen suhteen lentokoneen kokonaispainolla on väliä, jokainen kilo merkitsee.
- Vältä turhaa lentämistä. Pidemmillä reissuilla matkusta maitse, julkisilla kulkuneuvoilla.
- Mieti, onko lomatoiveesi toteutettavissa myös lähempänä? Löydätkö lähempää sen, mitä lomaltasi kaipaat?
- Matkakohteessa tue aina paikallisia yrityksiä. Usein suuret ja monikansalliset yritykset omistavat suositut hotellit ja ravintolat. Tällöin raha valuu pois maasta, eikä paikallisia aina edes työllistetä. Ota siis tarkasti selvää, kenen taskuun rahasi menevät ja tue lomarahoillasi niitä, jotka sitä oikeasti tarvitsevat.
- Matkusta mieluiten sesongin ulkopuolella, jolloin on rauhallisempaa ja halvempaa. Hiljaisina kausina turisteja tarvitaan enemmän. Useissa lomakohteissa toimeentulo syntyy lomasesongin aikaan ja loppuosa vuodesta voi turismista eläville olla vaikeaa aikaa pärhätä taloudellisesti. Sesongin ulkopuolella matkailijoita tarvitaan ja arvostetaan.
- Mene sinne, minne suuret massat eivät suuntaa. Maailmamme on pullollaan upeita kohteita, joissa turismi on toivottavaa ja joissa turismi on loistava toimeentulo paikallisille. Suuret massat matkustavat silti sinne, minne muutkin matkustavat. Ennestäänkin suosituissa kohteissa turismi muuttuu jo kirosanaksi paikallisille, eikä turistien kohtelu enää ole ystävällistä.
- Eläinten ruokkiminen on lähes aina huono juttu. Kun villieläimet houkutellaan ihmisten luoksen ruoan avulla, samalla ne ehdollistuvat luonnottomaan malliin. Ota aina selvää, tietävätkö retkiä myyvät firmat kestävät tavat toimia eläinturismin saralla. Älä koskaan tue mitään, mikä tuntuu väärälle. Ihmisen ei kuulu muokata eläinten toimintaa liikaa.
- Noudata luonnossa liikkuessa sääntöjä. Säännöille on olemassa syy ja usein syy on esimerkiksi eläinten ja luonnon suojelu.
- Kaikki, minkä mukanasi luontoon kannat, viet sen sieltä pois. Älä jätä mitään jälkeesi.
- Ota huomioon, mitä liotat vesistöön. Käytä luonnossa (ja arjessakin) mahdollisimman luonnollisia tuotteita sekä helposti maatuvia materiaaleja. Usein etenkin köyhemmissä maissa jätteidenkäsittely on heikkoa ja puhdas vesikin voi olla kortilla.
- Vältä kertakäyttöpulloja. Vesi kannattaa täyttää mieluummin isoista kanistereista kuin ostaa jatkuvastipieniä pulloja. Useat hotellit sekä ravintolat täyttävät vesipulloja pientä maksua vastaan ja esimerkiksi Thaimaan kaduille on ilmestynyt vedentäyttöautomaatteja.
- Kunnioita aina maan kulttuuria ja uskontoa.
Mene ja matkusta, mutta matkusta hieman ajattelevammin!
Kuva: Unsplash/Tobias Tullius