hyva onni

Hyvän onnen Aasia – penisamuletteja ja puisia rukousnauhoja

Mikä tuo hyvää onnea ja millä tavoin toimien kutsumme huonoa onnea luoksemme? Eri puolilla maailmaa on monenlaisia uskomuksia, nyt kerromme teille muutaman esimerkin Aasiasta. Mihin enteisiin uskotaan Filippiineillä ja mikä on hyvän onnen merkki Thaimassa? Entä mikä on penisamuletti?

Me suomalaiset emme ole varsinaisen taikauskoisia, vaikka meillä onkin muutamia uskomuksia siitä, mikä tuottaa hyvää onnea ja mikä ei. Tikapuiden ali ei kannata kävellä, ja musta kissa tiellä tuottaa huonoa onnea. Näitä ei kuitenkaan moni ota kovinkaan vakavasti.

Monissa Aasian maissa taikausko on kuitenkin vakava juttu ja eri mailla on tekoja tai uskomuksia, joiden uskotaan tuottavan hyvää onnea.

Onnen uskomukset Filippiineillä

Filippiiniläiset ovat hyvin taikauskoisia, ja taikasko elääkin sopuisasti rinta rinnan maan vahvan katolilaisen uskonnon kanssa. Yleisin onnea ja suojelua tuova esine Filippiineillä on Rosary-rukousnauha, jota käytetään päivittäin rukouksiin ja suojeluun. Nauhan perinne on syvästi maan katolilaisissa juurissa, ja Rosary-nauha roikuu lähes jokaisella scootterin peilissä tai auton peruutuspeilissä. Nauha otetaan käyttöön etenkin matkustaessa, jotta se toisi suojaa ja hyvää onnea. Usein ennen matkalle lähtöä tai kesken matkan autonkuljettajat koskettavat rukousnauhaa, jotta turvallisuus on taattu matkan ajaksi.

Muut, hieman kevyemmät onnea tuottavat enteet liittyvät Filippiineillä usein rahaan. Jos näet unta kakasta, tai jos kämmenet syyhyävät, rahaa on tulossa.

Muut, hieman kevyemmät onnea tuottavat enteet liittyvät Filippiineillä usein rahaan. Jos näet unta kakasta, tai jos kämmenet syyhyävät, rahaa on tulossa. Ruskea perhonen tuo myöskin rahaa, musta perhonen sen sijaan viestin menehtyneeltä läheiseltä.

hyvä onni

Thaimaan uskomukset

Thaimaassa henkien palvominen on lähellä arkipäivää. Kuolleiden läheisten henkiä kunnioitetaan. Myös henkiä, jotka vartioivat taloja, metsiä tai peltoja kunnioitetaan. Monissa taloissa sekä julkisissa rakennuksissa on oma, pieni henkitalo (spirit house) tai alttari, joka toimii henkien kotina. Nämä alttarit sisustetaan kauniisti ja hengille viedään päivittäin kukkia ja tarjontaa.

Onnea tuottavia amuletteja on Thaimaassa monia. Ne on valmistettu eri materiaaleista. Yleisimpänä niistä on kuitenkin kaulakoru tai käsikoru, jossa on veistettynä Buddhan kuva. Buddha-amuletti suojaa kantajaansa fyysiseltä harmilta ja kuulemma tuottaa myös hyvää onnea rakkaudessa.

Thaimaassa suosittuja ovat myös Intialaiset amuletit, kuten Ganesha (norsupäinen jumala), joka tuo vaurautta ja hyvää onnea etenkin opiskellessa sekä Hanuman (apinajumala), joka suojelee onnettomuuksilta ja tuo kantajalleen suosiota ja energiaa. Penisamuletti puolestaan on miespuolisten suosiossa. Tätä pientä amulettia kannetaan vyötäröllä vaatteiden alla, ja sen uskotaan suojelevan sukupuolialueen tapaturmilta tai vahingoilta.

Vietnamin uskomukset hyvän ja huonon onnen saralla

Vietnamilaiset uskovat vahvasti astrologiaan, feng shuihin ja henkimaailmaan. Kauppiaat ottavat feng shuin tarkasti huomioon miettiessään kaupan sijaintia ja sisustusta. Muun muassa ilotulitteita käytetään karkoittamaan pahoja henkiä. Myös kotien sisustuksessa feng shui on tärkeää. Universaalin energian, chin, on annettava kulkea vapaasti, ja huonekalut on järjestettävä sen mukaan. Sänky ei saa olla ovea kohti jotteivat pahat henget pääse viemään sinua jaloistasi ulos ovesta. Myös portaiden on hyvä olla poissa oven edestä, jottei hyvä energia pääse livahtamaan ovesta ulos.

Vietnamiissa tietyt kalenteripäivät ovat hyvää onnea tuottavia. Suuret päivät, kuten hääpäivät, katsotaan usein astrologian kautta sopiviksi ja mahdollisimman suotuisiksi. Numeroista 9 on onnea tuottava, samoin kun 18 (1+8=9).

Myös portaiden on hyvä olla poissa oven edestä, jottei hyvä energia pääse livahtamaan ovesta ulos.

Uuden vuoden juhlinnan aikana monet vietnamilaiset teettävät itselleen temppeleissä hyvää onnea tuottavia kalligrafia kirjoituksia. Tarkkaan valitut taiteilijat kirjoittavat sanoja kuten onni, rauha tai rakkaus punaisille tai valkoisille papereille. Näiden maalausten uskotaan tuovat onnea ja karkoittavan huonoja henkiä.

HyvänOnnenAasia2

Kiinan onni

Kiinassa tunnetuimpia hyvän onnen esineitä ovat muun muassa lohikäärme ja kultainen, kättään heiluttava kissa. Lohikäärme edustaa kiinalaisille hyvää onnea, menestystä ja suojelusta. Lohikäärmeet ovatkin melko usein edustettuina kiinalaisessa arkkitehtuurissa, kuten myös koriste-esineinä ja maalauksina posliinin pinnoilla. Myytin mukaan lohikäärmeitä on yhteensä yhdeksän, ja jokaisella on hieman eri voimavarat. Riippuen siitä, mihin tarvitset suojelusta tai hyvää onnea, voi rukouksen ohjata oikealle lohikäärmeelle.

Kissat puolestaan ovat Kiinassa yleisesti ottaen huonoa onnea tuottavia, elleivät ne ole kultaisia. Kultainen kissapatsas tuo hyvää onnea ja menestystä, samalla kun se suojaa pahoilta hengiltä siivoamalla ne pois näköpiiristä.

Onnea tuottava numero on 8, ja huonon onnen numero puolestaan 4. Vauvoja ja pieniä lapsia on hyvä kutsua haukkumanimillä, sillä jos pahat henget kuulevat miten suloinen ja kaunis lapsi on, voivat ne viedä lapsen mennessään. Punainen väri tuottaa onnea, joten suurina päivinä, kuten uutena vuotena tai hääpäivänä on hyvä pukeutua punaiseen.

Japanilaisten onnen uskomukset

Japanilaisilla on monia hyvää onnea tuottavia esineitä, jotka ovat käytössä monen arkipäivässä. Japanissa numero 9 on huonoa onnea tuottava, koska lausuttuna se kuulostaa samalta kuin kidutus tai kärsimys. Daruma-nuket ovat Bodhidharma mukin mukaan maalattuja, paperimassaisia nukenpäitä, jotka auttavat omistajaansa saavuttamaan tavoitteitaan. Nuken pupillit eivät ole ostaessa maalattuja, vaan omistajan on tarkoitus maalata yksi pupilli samalla, kun hän asettaa itselleen tavoitteen tai toiveen. Toinen pupilli maalataan, kun tavoite on toteutunut. Nukke kuvastaa myös sinnikkyyttä.

Omamori on suojaava silkkinen pussi joka sisältää rukouksen tai suojauksen. Riippuen siitä, mitä kaipaat elämääsi, valinnanvaraa aiheista on paljon. Pussit ovat suljettuja, ja niiden avaaminen tuottaa huonoa onnea. Tyypillisesti Omamoria pidetään yksi vuosi, ja uuden vuoden vaihde on suosittu aika ostaa uusi. Japanissa onnenamulettien roskiin heittäminen uskotaan tuottavan huonoa onnea, ja tammikuussa maassa pidetäänkin Dondo Yaki seremonioita joissa voi poltaa vanhan onnen amuletin.

Miten taikausko näkyy sinun elämässäsi, vai näkyykö se mitenkään? Onko sinulla omia amuetteja tai onnenkantamoisia, joita pidät mukanasi hyvää fiilistä tuottamaan?

 


Teksti ja kuvat: Kaisa Kapanen (Kaisan oma blogi on osoitteessa www.lifeaswethinkweknowit.com)

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top