Haluaisitko muuttaa pakettiautoon?

Miltä tuntuu asua matkailuautossa tai pakettiautossa ja saako sellaisessa asua? Seikkailijatar-Venla on asunut talvesta 2021 asti miehensä kanssa uutena ostetussa Karmann Mobil Dexter 4X4 retkeilyautossa, joka on tehty Saksassa Ford Transitin pohjaan. Mitä tulee ottaa huomioon, jos liikkuvassa kodissa asuminen oikeasti alkaa houkutella ihan toden teolla? Lue Venlan vinkit asumiseen matkailuautossa.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Retkiauto, asuntopaku, reissukaara, matkailuauto…rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikenlainen karavaanaus kotimaassa on nyt suositumpaa kuin koskaan. Etätyön mahdollisuuksien yleistyttyä moni on alkanut myös miettiä liikkuvampaan kotiin muuttamista. Matkailuajoneuvoissa asuvia diginomadeja eli reissun päällä paikasta riippumatta töitä tekeviä henkilöitä bongaa jo harva se päivä monen kansallispuiston ja luontokohteen parkkipaikalta.

Asuminen pakettiautossa ja liikkuva koti vuoristossa.
Tässä on Venlan koti!

Mitä ottaa huomioon, jos asuminen pakettiautossa tai matkailuautossa houkuttaa?

1. Minkälaisessa matkailu- tai pakettiautossa voi asua?

Ensimmäinen ja tärkein vaikuttaja on toki se, millaisesta autosta päätät kotisi tehdä. Koon ja mallin valitset omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan, mutta eniten auton valintaan vaikuttaa se, millaisissa olosuhteissa aiot kotiasi kuljettaa – aiotko asua Suomessa vuoden ympäri vai hurruuttaa lämpimimmille seuduille talveksi?

Valmiita matkailuautoja ja pakettiautoja on moneen lähtöön. Jos haluat auton, jolla selviät Suomen oloissa ilman ongelmia, selvitä myyjältä tarkkaan, miltä osin auto talvivarusteltu (tai kuinka hyttystiivis se on). Autoissa on nimittäin eroja. Joistakin löytyy esimerkiksi lämmitetyt vesisäiliöt tai lattialämmitysjärjestelmä, toisissa niitä ei ole.

Omassa autossani ei ole juoksevaa vettä tai viemäriä talviaikaan käytössä ollenkaan, sillä vesisäiliöt jäätyisivät. Näinkin toki selviää, kunhan vähän suunnittelee! Suuri merkitys on myös auton lämmitysjärjestelmällä. Talvioloissa diesel-lämmitin on ehdoton, sillä kaasulla lämmitettäessä kaasupulloja joutuu vaihtamaan kovilla pakkasilla harva se päivä.

Lukuvinkki: Mitkä ovat pakettiautossa/matkailuautossa asuvan tärkeimmät tarvikkeet?

Pakkasta -25 astetta Ukkohallassa.

Kotipakuaan itse rakentaessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti tehokkaaseen eristykseen sekä lämmittimen valintaan. Erilaisia diesel-lämmittimiä saa myös helposti asennettua itse. Jos pakuilee pääasiassa kesäkelien maissa, ei eristykselläkään ole niin suurta merkitystä. Pääasia, että ilmanvaihto on kunnossa esimerkiksi kattoon asennettavan tuuletinventtiilin kautta. Vähemmän eristetty auto toki kuumenee ja kylmenee nopeammin, ja esimerkiksi hellekelillä eristämätön auto viilenee mukavan nopeasti yöllä.

Tällaisella viritykselläkin voi pärjätä hyvin ikuisen kesän maissa.

Oikeastaan autosta kuin autosta voi tehdä itselleen kodin. Toinen tykkää omin kätösin väsätyistä paneeliseinistä tai keittiön kaapeista ja on valmis tinkimään vessasta ja suihkusta, toinen valitsee mieluummin valmiin paketin, jossa on kaikki tarvittava. Juuri itselleen sopivan auton valintaan auttaa Google, YouTube tai karavaaniliikkeen myyjä. Muista kuitenkin, että myyjä on myyjä, ja sinun vastuullesi jää selvittää, mitä ominaisuuksia juuri itse tarvitset. Meillä auton valintaan vaikutti eniten se, että sen piti olla neliveto ja sillä tavalla Suomen oloissa kulkeva, ettei jäädä ihan joka lumipenkkaan tai mutalammikkoon jumiin.

 

2. Voiko auto olla virallinen kotini?

Moni autoon muuttoa suunnitteleva miettii, saako autossa oikeasti asua vai tarvitsenko varakämpän auton lisäksi. Tämä onkin hyvä kysymys eikä tähän ihan yksiselitteistä vastausta ole. Autoon muuttaessa voi toki hankkiutua ylimääräisistä tavaroistaan kokonaan eroon tai vuokrata varaston, koska autossa ei oikeasti paljoa tarvitse. Ja miten ihanaa on huomata, kuinka vähällä sitä selviääkään! Toinen vaihtoehto on maksaa edullista vuokraa esimerkiksi pienestä yksiöstä tai kimppakämpän huoneesta, joka voi toimia samalla varastonasi, varatukikohtanasi ja postiosoitteenasi.

Paku on liikkuvan ihmisen unelmakoti – harrastusvälineet kulkevat kätevästi mukana.

Vakituinen osoite on nimittäin oltava. Osoitteen tarvitsee sekä väestörekisteriin että moneen muuhun palveluun – harvoin on tilanteita, jolloin osoitekentän voisi jättää tyhjäksi. Jos et suunnittele asuvasi autossasi useita vuosia, yksi vaihtoehto on ottaa käyttöön väliaikainen Poste restante -osoite, jolloin postisi menevät valitsemaasi postin palvelupisteeseen. Tämä käy myös virallisesta osoitteesta väestörekisteriin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että posteja säilytetään pisteellä vain parin viikon ajan kerrallaan ja Poste restante -osoitteella ei esimerkiksi saa monestakaan yhtiöistä osamaksuvakuutuksia etkä voi käyttää esimerkiksi Mobile payta. Moneen palveluun voit kuitenkin ilmoittaa esimerkiksi luotettavan ystäväsi tai muun perheenjäsenesi osoitteen, jos hän antaa luvan.

Meillä on tällä hetkellä Poste restante -osoite, mutta Postit tulevat pääasiassa vanhempieni osoitteeseen. Suurin osa tavaroistamme on varastossa, jota maksamme kuukausittain. Tämä järjestely on toiminut meille toistaiseksi hyvin, mutta olemme myös miettineet halvan kämpän vuokraamista varaston sijaan. Se helpottaisi esimerkiksi vakuutusten kanssa säätämistä.

Makkari menee myös työhuoneesta.

3. Missä matkailuautolla voi asua?

Moni miettii, missä sillä autolla sitten oikein asustetaan. Voinko parkkeerata minne vain ja asua siinä? Tämäkään kysymys ei ole aivan yksiselitteinen. Suomessa on sallittua parkkeerata (yhdeksi) yöksi (vain) nukkumista varten oikeastaan minne vain, jos sitä ei ole erikseen kielletty. Jos aiot leiriytyä eli mahdollisesti levitellä vähän tavaroitasi ja viipyä pidempään, tähän tarvitset maanomistajan luvan. Virallisille parkkipaikoille parkkeeraaminen on merkkien puitteissa sallittua. Pidemmäksi aikaa jäädessäsi aina tulee huomioida muut. Jos paikka on esimerkiksi ruuhkainen, ei ole ehkä kohteliasta jäädä tukkimaan parkkipaikkaa pidemmäksi aikaa, mutta syysmyrskyllä tyhjällä p-paikalla ketään tuskin haittaa, jos vietät siististi parkissa muutamankin päivän. Parkkeeratessa ja yöpyessä on tärkeää jättää aina alue siistiksi ja kuunnella paikallisten toiveita. Jos joku pyytää sinua poistumaan, on kohteliasta tehdä niin ja etsiä uusi paikka. Esimerkiksi Park4Night -sovellus auttaa kivojen parkkipaikkojen löytämisessä.

Nelivedolla pääsee talvellakin rauhallisille yöpymispaikoille luonnon keskelle.

Leirintäaluella yöpyminen on toki myös mahdollista, mutta monelle asuntoautossa asuvalle se käy kalliiksi. Silloin tällöin leirintäalueella yöpyminen esimerkiksi saunan, suihkun, pyykinpesun tai auton akkujen lataamisen tai muiden huoltotoimenpiteiden hoitamiseksi voi olla hyvä idea. Toki joillakin alueilla on saatavilla myös kausipaikkoja pidemmäksikin aikaa, jos haluaa yöpyä aina palveluiden läheisyydessä tai sähköpistokkeessa kiinni.

Parkkeerauksessa huomioitava asia on myös oman auton akkujen riittävyys. Esimerkiksi omassa autossani myös jääkaappi käyttää vapaa-ajan akkuja, joten ne on hyvä päästä lataamaan muutaman päivän välein. Pidempiä matkoja autolla ajaessa akut latautuvat, mutta välillä niitä on hyvä ladata myös verkkovirrassa sähköjohdon päässä. Ajamatta autolla selviän noin 3-4 päivää paikoillaan ilman verkkovirtaa, ja meillä on autossa tupla-akut. Akkuja latailemme tarvittaessa esimerkiksi ystävien pihoissa, mökillä tai leirintäalueella, riippuen missä päin olemme menossa. Toinen vaihtoehto on hankkia mukana kulkeva aggregaatti, josta saa virtaa tarvittaessa.

Arjestakin voi tehdä välillä juhlaa.

4. Kokeile pakureissausta ennen muuttoa!

Monella autoon muuttoa suunnittelevalla onkin kokemusta asuntoautoilusta jo ennestään reissujen merkeissä, ja monelta autokin löytyy jo omasta takaa. Jos kokemusta pidemmiltä reissuilta ei ole, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla, ennen kuin omaa taloaan alkaa laittaa myyntikuntoon. Kuukauden reissulla saa jo aika hyvän käsityksen siitä, millaista autossa on viettää pidempiä aikoja. Kannattaa huomioida myös, että loma ja arki eroavat yleensä toisistaan, joten jos mahdollista, reissaa pakulla myös arkena ja testaa, miten oma työskentelytyylisi mätsää yhteen pakuasumisen ja paikan vaihtamisen kanssa. Parastahan on, jos sinusta tuntuu autossasi myös arkena siltä, että olet aina puoliksi lomalla!

Jos aiot muuttaa autoon yhdessä vaikka puolisosi (tai perheesi) kanssa, testatkaa myös, kuinka etätyönne sovittuvat yhteen pienessä tilassa. Molemmille kun ei omaa työhuonetta löydy. Voi olla, että etäpalaverien pitäminen yhtä aikaa voi osoittautua haastavaksi erityisesti talvella tai sateisilla keleillä, kun ulos ei ole asiaa.

Vinkki: Vuokraa auto ensin koekäyttöön ja testaa, onko sinusta asumaan liikkuvaan kotiin. Tutustu vuokra-autoihin *täällä.

Kotitoimisto.

Meille pakuilu on tuttua jo viiden vuoden ajalta ja olemme reissanneet paljon pienemmällä autolla jopa yli kuukauden reissuja. Tästä syystä isoon ”kunnon” retkeilyautoon muuttaminen tuntui oikeastaan aika luksukselta. Olemme myös todenneet, että meille riittää kaikki se, mitä pakuun mahtuu – kaikki muu mitä tarvitsemme löytyykin sitten meidän ”takapihalta” eli juuri sieltä, minne automme parkkeeraamme. Pakulla reissatessa arki ei tunnu samalla tavalla arjelta. Vaikka työpäivät voivatkin olla melkoisen samanlaisia, esimerkiksi aamu-uinnille saattaa päästä joka toinen päivä aina uuteen paikkaan.

Asuminen pakettiautosssa tai matkailuautossa.
Tämän aamun pulahduspaikkana joki Pohjois-Norjassa.

5. Suunnittele, mutta nauti vapaudesta.

Pakussa asuminen vaatii suunnittelua. Jos sinulla on vessa, se vaatii tyhjennystä tietyin väliajoin tai jos vessaa ei ole, saat suunnitella aika hyvin, minne vessaan tai puskaan aamulla hyppäät. Joudut myös jatkuvasti suunnittelemaan, minne ajetaan, minne parkkeerataan tai milloin autoa olisi ladattava tai kaasupullo vaihdettava. Samoin kannattaa varautua tottumaan siihen, ettei suihkuun pääse joka päivä (eikä edes joka toinen päivä). Myös epävarmuuden kanssa täytyy oppia elämään: et voi koskaan tietää, mitä suunnittelemaltasi yöparkkikselta löytyykään, amisbileet vai pysäköintikielto. Toisaalta sieltä voi löytyä myös täydellisen rauhaisa ranta, iltauinti auringonlaskussa tai retkeilypolku metsään suoraan omalta ovelta.

Pakuasumisessa parasta on vapaus: voit mennä tänään sinne, missä paistaa ja huomenna sinne, missä sataa lunta. Voit mennä tai olla menemättä. Mitä sinä kaipaisit juuri tänään?

Vinkki: Jos matkailuautossa asuminen kiinnostaa, mutta kokemusta ei ole, kannattaa alkuu *vuokrata matkailuauto esimerkiksi Camptoon vuokrausalustalta, jonne kuka tahansa voi laittaa oman liikkuvan kotinsa vuokralle. Kokeilemalla elämäntapaa tietää, sopiiko se ensinnäkään itselle.  Jos sinulla taas on auto, jota et aina tarvitse, voit tienata sillä, kun *vuokraat ajoneuvosi.

 

Asuminen pakettiautossa.
Takapihana tässä Norjan Andøya.

 

HOX! Venla hostaa Seikkalijattarien Instagramissa paku-perjantaita aina joka kuun ensimmäisenä perjantaina! Tervetuloa mukaan inspiroitumaan ”vanlifestä” @seikkalijattaret. Tutustu Venlaan reissaajaana myös tässä artikkelissa. Myös täällä lisää Venlan pakettiautossa asumisesta.

 

Kerro kaverille!

Scroll to Top