Kambodza matkakohteena

Kambodzan kohokohdat – Majesteettisilta temppeleiltä palmurannoille

Kambodza matkakohteena on kasvattanut suosiotaan matkailijoiden keskuudessa siitä asti kun maa avasi taas ovensa ulkomaalaisille sodan jälkeen. Useimmat matkailijat yhdistävät Kambodzan Angkor Watin mahtipontisiin temppeleihin, mutta maalla on paljon muutakin tarjottavaa. Mitä Kambodzassa sitten kannattaa tehdä ja nähdä? 

Vielä paljon kehittymättömämpi Kambodza häviää liian usein matkakohteena naapureilleen Thaimaalle ja Vietnamille. Liian monet matkailijat tulevat Kambodzaan vain ruksimaan Angkor Watin pois listalta. Temppeleiden muurien ulkopuolella Kambodza on myös esimerkiksi rentoja rantakohteita, kaunista luontoa, loistavaa ruokaa ja leveiden hymyjen taakse piilotettua tuskaisaa menneisyyttä. 

Koe Kambodzassa ainakin nämä 7 asiaa

1. Näe legendaariset Angkorin temppelit.

Siem Reapin Angkor Wat ei suotta ole Kambodzan turistivetonaula. Yksi maailman ihmeellisimpiä rakennelmia, Khmerien mahtavan valtakunnan rakentama Angkorin temppelialue on nähtävä kerran elämässä. Kulje viidakon valtaamalla Ta Phromin temppelillä, todista auringonnousu Angkor Watilla ja ihmettele Bayonin mystisiä kivikasvoja. Temppelialue on suurempi kuin osaat kuvitellakaan, joten varaa aikaa myös vähemmän tunnettuja temppeleitä varten. Kuumuus ja turistilaumat voivat tuntua tukahduttavilta, mutta kokemus on sen arvoinen!

Kambodza matkakohteena | Angkor Wat.

2. Kurkista ihmismielen pimeään puoleen Kuoleman kentillä.

Kambodzalla on rikas historia niin hyvässä kuin pahassa. Kun olet ihaillut ihmisen uskomattomimpia aikaansaannoksia Angkorin temppeleillä, on aika perehtyä Kambodzan kivuliaaseen menneisyyteen Phnom Penhin Kuoleman kentillä ja Tuol Sleng -kidutusvankilassa. Nämä eivät ole mitään hyvän mielen nähtävyyksiä, mutta silti tärkeitä paikkoja vierailla, jos haluaa yhtään ymmärtää maata syvemmin. Arvet ovat vielä tuoreet, ja jokaisella nelikymppisellä kambodzalaisella on oma tarinansa.

3. Ota päivä kerrallaan Kampotin joenvarsikylässä.

Ränsistyneestä siirtomaa-arkkitehtuuristaan ja rennosta joenvarsielämästä tunnettu Kampot ei kenties ole enää yhtä unelias kuin ennen, silti vieläkään täällä ei tarvitse tietä ylittäessä stressata. Kampotissa muutamasta päivästä tulee helposti muutama viikko. Toinen trendikäs turistikeskittymä on pohjoisen Battambang.

Kambodza matkakohteena | Palmuranta.

4. Upota varpaat hiekkaan palmun alla.

Kambodzan rantakohteet kehittyvät nopeaa vauhtia, ja Thaimaan postikorttisaarilta Kambodzaan siirtyvä saattaa pettyä Sihanoukvillen tai Koh Rongin paikoin sotkuiseen reppureissaajameininkiin. Rauhallisiakin rantoja kuitenkin löytyy, ja Kambodzan saarilla on aivan oma rento tunnelmansa. Valitse joku Koh Rongin 26 rannasta, loikoile riippukeinussa Koh Rong Sanloemin kirkkaissa vesissä tai palaa yksinkertaiseen elämään Koh Tonsaylla tai Koh Ta Kievillä.

5. Tutustu Kambodzan kansallispuistoihin ja poikkea maaseudulle.

Kambodzan viehätys matkakohteena perustuu mielestäni juuri siihen, ettei se ole yhtä kehittynyt kuin naapurinsa Thaimaa ja Vietnam. Turistikeskittymien ulkopuolella maa on virkistävän vähäturistinen ja elämä kulkee vuosikymmeniä vanhoissa uomissaan. Jos aikaa riittää, kannattaa ehdottomasti tutustua myös maaseutuun ja vehreisiin kansallispuistoihin kuten Bokorin kansallispuistoon tai vaeltamaan Kardemummavuorille. Myös ekoturismi on nousussa Kambodzassa. Entä miltä kuulostaisi vapaaehtoistyö elefanttien kanssa?

Kambodza matkakohteena

6. Löydä sisäinen joogisi retriitillä.

Kambodza on nousemassa Kaakkois-Aasian uudeksi keskukseksi joogaajille ja muille henkisyyden etsijöille. Buddhalaisen perinteen ja muinaisten temppeleiden Siem Reap soveltuu loistavasti joogakohteeksi, mutta joogaretriittejä löytyy ympäri maata.

7. Herkuttele kambodzalaisella ruoalla.

Kambodzalainen keittiö ei kenties ole yhtä kuuluisa maailmalla kuin thaimaalainen tai vietnamilainen, mutta sen herkut eivät silti naapureille kalpene. Älä missaa maan kansallisruokaa fish amokia, kalaa kookoscurryssa. Omiin suosikkeihini kuuluvat myös kambodzalaiset salaatit ja lok lak, mausteista naudanlihaa riisin, salaatin ja pippurisen kastikkeen kanssa tarjoiltuna.

Lukuvinkki: Inspiraatiota elämään joogaretriitillä Kambodzassa

Teksti ja kuvat: Anna Papillo

Lue lisää Annan seikkailuista Kambodzassa Muuttolintu-blogissa. 

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top