ateena

Ateenan lumoavat kukkulat

Ateena sijaitsee vuorien ympäröimänä ja jopa keskellä kaupunkia voi nauttia kaupungin maagisesta tunnelmasta korkeilta kukkuloilta. Hyvät kävelykengät mukaan ja suurkaupunki avautuu aivan uudella tavalla. Samalla kuin vahingossa kunto kasvaa.

Neljä miljoonainen kaupunki on rakennettu kukkuloiden juurille kuin niiden keskiosiin, kuin osittain myös vuorten huipuille. Keskustassa yöpyessä voi nauttia aamu- tai iltakävelyistä kukkuloilla, kun varaa hotellin niiden lähettyviltä. Kumpuileva maisema tuo parhaimmillaan mieleen Brasilian Sao Paulon, niin suuria korkeuserot saattavat joissakin kaupunginosissa olla.

Tunnetuin Ateenan keskustan kukkuloista on Lycabettus, lähes 300 kilometriä meren pinnasta nouseva vuori. Se näkyy kaupungissa monesta suunnasta. Toki Akropolis sijaitsee myös korkealla, mutta ei yllä aivan yhtä korkealle. Lycabettuksen huipulla sijaitsee kahvila/ravintola, josta on upea näköala yli Ateenan aina merelle asti. Vuorelle pääsee kätevästi niin kävellen, autolla kuin hissillä. Lycabettukselle pääsee helposti aamukävelylle, jos yöpyy hotellissa esim. Kolonakin ja Lykavyttoksen kaupunginosissa. Syntagman, Plakan ja Monastirakin läheisyydestä voi vielä hyvin kävellä myös kukkulalle.

Ateenalaiset rakastavat korkeita näköaloja, joilta voi katsoa Ateenan sykähdyttävää valomerta ilta-aikaan. Iltavalaistu Ateena on kaunis, sen valossa tuntuu kaikki satumaiselta. Monet kreikkalaiset ajavat autoilla katsomaan auringonlaskuja, mutta on myös niitä, jotka tykkäävät kuntoilla, juosta tai kävellä vuoria ylös ja alas.

Tuntemattomampi Tourkovonia kohoaa Kypselin pohjoisosasta

Jos otat esimerkiksi Kypselin kaupunginosasta Air Bnb -majoituksen, joita löytyy edullisesti, sinulla on upea mahdollisuus asua sekä keskustassa, että nauttia samalla vuorikävelyhetkistä. Kypseli on keskustasta Patission kadulta lähtevä alue, joka päättyy Ano Kypseliin, Ylä-Kypseliin. Ylä-Kypselissä on jo melkein vuoristokylätunnelma. Talot on rakennettu vieri viereen jyrkänteille. Kypselin arkkitehtuuri on kuin kävelisi läpi arkkitehtuurimuseota, taloja löytyy niin monilta eri aikakausilta, kiinnostavimpia ovat talot 1930-luvulta.

Ano-Kypselin taloja katsellessa ihmettelee, miksi ne on rakennettu niin korkealle, tiet ovat melkein pystyssä. Ateenan historia voisi antaa yhden vastauksen tähän. 1950- ja 60 -luvuilla Ateenaan muutti yli kaksi miljoonaa ihmistä ympäri Kreikkaa, monet pienistä vuoristokylistä. Ano-Kypselissä, joka on juuri tuohon aikaan rakennettu, vallitsee jokseenkin kylämäinen tunnelma. Ihmiset ovat ehkä jäljitelleet tuttua miljöötä, ja onhan näköala huikea. Vuoren huipulle nimeltään Tourkovonia päästyä tapaa siellä pienen rujon kylän kirkkoineen. Kiipeämisen palkitsee lämmin kaakaokuppi näköalakahvilassa.

Parhaimmat ajankohdat vuorikävelyille ovat syyskuu-toukokuu. Kesäkuukaudet ovat liian kuumia miellyttäville kävelyhetkille. Myös Ateenaa ympäröiville metsäisille vuoristoalueille tehdään erillisiä kävelyretkiä: Niihin voi tutustua täältä: http://www.trekking.gr/outdoor-holidays-in-greece/athens

Lukuvinkki: Kypseli – elämää sykkivä kaupunginosa keskellä Ateenaa

Kuva: Irene Balomenou.

 

 

 

 

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Ateenan lumoavat kukkulat”

  1. Paluuviite: Hotellivinkki Ateenaan: Coco Mat Hotel | Seikkailijattaret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top