fbpx
georgia

Mitä tehdä ja nähdä sielukkaassa Georgiassa?

//

Kaukasuksen sielukas Georgia houkuttelee matkaajia korkeilla vuorillaan, perinteikkäällä ruoka -ja viinikulttuurillaan, historiallisilla luostareillaan ja eläväisellä kaupunkikulttuurillaan.

Idän ja lännen saumakohdassa sijaitsevan Georgian ilmasto on vaihteleva ja lauhkea. Pienestä koostaan huolimatta monimuotoisen kaunis luonto rehevine metsineen ja hedelmällisine viinilaaksoineen.

georgiak2

Georgia | Upeimmat kaupunki- ja luontokohteet

Seikkailumielisille Georgia tarkoittaa ennen kaikkea henkeäsalpaavia maisemia. Erityisesti maan pohjois-osan Kazbegin vuoristoinen luonto tarjoaa loistavat puitteet erilaisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin, vuorista korkeimman, Mount Shkharan, yltäessä huimaan 5068 metrin korkeuteen. Vaellukselle voi lähteä muun muassa Svanetin satumaisissa vuorimaisemissa tai lähdevedestään kuuluisan Borjomin kansallispuistossa. Laskettelukautena sukset voi ottaa alle Bakurianin ja Pasanaurin laskettelukeskuksissa.

Historianjanoiset reissaajat suuntaavat silkkitien varren muinaiseen luolakaupunkiin Uplistsikheen ja tuhat vuotta vanhaan, upeaan Vardzian luola-luostariin. Georgialaisen viinin pauloihin pääsee Kakhetin viinitiloilla. Maan hengellinen keskus Mtskheta on kokemuksen arvoinen sekin, ja helppo päiväretki pääkaupungista.

Georgian pääkaupunki on eloisa Tbilisi, jonka kuluneen hurmaavilta pikkukujilta löytyy niin kiehtovia katumarkkinoita, trendikkäitä baareja kuin perinteikkäitä viinikellareita. Vilkkaan yöelämän lisäksi ehdoton kohokohta ovat Tbilisin kuuluisat rikki-kylvyt Abanotubanin historiallisissa kylpylöissä. Modernia arkkitehtuuria pullisteleva Batumi Mustanmeren rannalla on maan toisiksi suurin kaupunki, ja pitkälti vastakohta kaikelle muulle Georgiassa. Stalinin synnyinkotina tunnettu Gori ja maan hallituksen kotikaupunki Kutaisi edustavat sen sijaan tavanomaisempaa Georgiaa, ja toimivat kätevinä välietappeina maassa. Kutaisista voi lähteä päiväretkenä vaikka huimalle Okatsen kanjonille ja Gelatin luostarille.

georgiak3

Georgia | Ainutlaatuinen kulttuuri

Yksi Georgian vetonauloista on maan upea, omanlaisenaan säilynyt kulttuuri tapoineen ja perinteineen. Maan kieli ja aakkosto ovat ainoat laatuaan koko maailmassa, ja georgialaiset lämminhenkistä, rempseää kansaa, joille tärkeää on perhekeskeisyys ja yhdessä tekeminen – pitkällisiä ruokailuja unohtamatta. Monen matkaajan tie Georgiaan vie nimenomaan maan upean ruokakulttuuriin takia: uniikkiin keittiöön kuuluu herkkuja laidasta laitaan, juustoisista leipomotuotteista lihaisiin lohturuokiin ja mielenkiintoisiin kasvisruokiin. Lisäksi Georgian 8000 -vuotta vanha viinikulttuuri on eroittamaton osa maan kansallisidentiteettiä. Ruoan ja viinin tärkeys kulttuurissa kulminoituu pitkän kaavan illallisessa eli suprassa, joka filosofisine maljapuheineen on yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista maassa.

Georgia | Sää? Milloin on paras aika matkustaa?

Matkailijoita saapuu Georgiaan kaikkina vuodenaikoina, joten paras aika matkustaa riippuu siitä, mitä matkalta hakee. Maan turismi on huipussaan kesäkuukausina, jolloin Georgia on vehreimmillään ilman ollessa aurinkoinen, toisaalta paljolti helteisen kuuma. Talvikuukaudet ovat kylmiä ja ideaaleja talviaktiviteetteihin, Mustanmeren seudun ollessa leudoin säältään. Sateisimpia ovat kevät- ja syyskuukaudet, jolloin on hyvä varautua reissuun sadetakin kanssa.

georgiak1


Lukusuositukset: 7 syytä matkustaa Georgiaan ja Georgia yllätti kauneudellaan

Etsi edullisia lentoja Georgiaan nyt Momondosta!*

*affiliate -linkki

Pyörän selästä maailmaa tutkiva fiilistelijä ja Itä-Lontoon kasvatti, joka paluumuutti Suomeen vuosien seikkailun jälkeen. Nyt helsinkiläistyneen Eerikan sydämen sykkimään saavat niin vuorimaisemat, sademetsät kuin rosoinen katukulttuurikin. Ja hyvä viini, vaikka sitten retkimukista. Eteenpäin vievät arjen seikkailut sekä rento ja utelias ote elämään.

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Edellinen seikkailu

Talvinen Albania: mukulakivikatuja ja vuorimaisemia

pyörällä euroopassa
Seuraava seikkailu

Kesä polkupyörällä Euroopassa

Latest from Eurooppa

Kesä polkupyörällä Euroopassa

Pyöräily Euroopassa on monen seikkailijan ja seikkailijattaren unelmien listalla. Pitkä pyöräretki pitkin Euroopan monimuotoisia maastoja koettelee

Joulu ja uusivuosi Ateenassa

Kyllä! Ateenan joulun ja uudenvuoden tunnelma on fantastinen. Kadut on koristeltu jouluisesti, eikä niiden määrässä koskaan