georgia matkaopas

Matkaopas Georgiaan – Parhaat kohteet ja nähtävyydet

Kerro kaverille!

Reissulle Eurooppaan vai Aasiaan? Jos et osaa päättää, Georgia on maa, jossa voi matkata kerralla molempiin. Idän ja lännen saumakohdassa sijaitsevassa maassa viini virtaa, kutsuja koteihin satelee ja luonto vetää sanattomaksi. Lue parhaat vinkit Georgiaan nyt!

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Idän ja lännen saumakohdassa sijaitsevan Georgian ilmasto on vaihteleva ja lauhkea. Pienestä koostaan huolimatta monimuotoisen kaunis luonto rehevine metsineen ja hedelmällisine viinilaaksoineen. Georgia houkuttelee matkaajia korkeilla vuorillaan, perinteikkäällä ruoka -ja viinikulttuurillaan, historiallisilla luostareillaan ja eläväisellä kaupunkikulttuurillaan. Mitä Georgiassa sitten kannattaa tehdä ja nähdä? Tässä parhaat kohteet, nähtävyydet ja muut vinkit Georgiaan.

Etsi edullisia lentoja Georgiaan nyt! *Parhaat hinnat lennoille – momondo.fi

 

Matkaopas Georgia | Bensa-asema

Vinkit Georgiaan: parhaat kohteet ja nähtävyydet

Seikkailumielisille Georgia tarkoittaa ennen kaikkea henkeäsalpaavia maisemia. Erityisesti maan pohjois-osan Kazbegin vuoristoinen luonto tarjoaa loistavat puitteet erilaisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin, vuorista korkeimman, Mount Shkharan, yltäessä huimaan 5068 metrin korkeuteen. Vaellukselle voi lähteä muun muassa Svanetin satumaisissa vuorimaisemissa tai lähdevedestään kuuluisan Borjomin kansallispuistossa. Laskettelukautena sukset voi ottaa alle Bakurianin ja Pasanaurin laskettelukeskuksissa.

Historianjanoiset reissaajat suuntaavat silkkitien varren muinaiseen luolakaupunkiin Uplistsikheen ja tuhat vuotta vanhaan, upeaan Vardzian luola-luostariin. Georgialaisen viinin pauloihin pääsee Kakhetin viinitiloilla. Maan hengellinen keskus Mtskheta on kokemuksen arvoinen sekin, ja helppo päiväretki pääkaupungista.

Georgian pääkaupunki on eloisa Tbilisi, jonka kuluneen hurmaavilta pikkukujilta löytyy niin kiehtovia katumarkkinoita, trendikkäitä baareja kuin perinteikkäitä viinikellareita. Vilkkaan yöelämän lisäksi ehdoton kohokohta ovat Tbilisin kuuluisat rikki-kylvyt Abanotubanin historiallisissa kylpylöissä. Modernia arkkitehtuuria pullisteleva Batumi Mustanmeren rannalla on maan toisiksi suurin kaupunki, ja pitkälti vastakohta kaikelle muulle Georgiassa. Stalinin synnyinkotina tunnettu Gori ja maan hallituksen kotikaupunki Kutaisi edustavat sen sijaan tavanomaisempaa Georgiaa, ja toimivat kätevinä välietappeina maassa. Kutaisista voi lähteä päiväretkenä vaikka huimalle Okatsen kanjonille ja Gelatin luostarille.

Georgia nahtavyydet | Suihkulahde

Georgian ainutlaatuinen kulttuuri

Yksi Georgian vetonauloista on maan upea, omanlaisenaan säilynyt kulttuuri tapoineen ja perinteineen. Maan kieli ja aakkosto ovat ainoat laatuaan koko maailmassa, ja georgialaiset lämminhenkistä, rempseää kansaa, joille tärkeää on perhekeskeisyys ja yhdessä tekeminen – pitkällisiä ruokailuja unohtamatta. Monen matkaajan tie Georgiaan vie nimenomaan maan upean ruokakulttuuriin takia: uniikkiin keittiöön kuuluu herkkuja laidasta laitaan, juustoisista leipomotuotteista lihaisiin lohturuokiin ja mielenkiintoisiin kasvisruokiin. Lisäksi Georgian 8000 -vuotta vanha viinikulttuuri on eroittamaton osa maan kansallisidentiteettiä. Ruoan ja viinin tärkeys kulttuurissa kulminoituu pitkän kaavan illallisessa eli suprassa, joka filosofisine maljapuheineen on yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista maassa.

 

Georgian sää: Milloin on paras aika matkustaa?

Matkailijoita saapuu Georgiaan kaikkina vuodenaikoina, joten paras aika matkustaa riippuu siitä, mitä matkalta hakee. Maan turismi on huipussaan kesäkuukausina, jolloin Georgia on vehreimmillään ilman ollessa aurinkoinen, toisaalta paljolti helteisen kuuma. Talvikuukaudet ovat kylmiä ja ideaaleja talviaktiviteetteihin, Mustanmeren seudun ollessa leudoin säältään. Sateisimpia ovat kevät- ja syyskuukaudet, jolloin on hyvä varautua reissuun sadetakin kanssa.

Georgia parhaat kohteet | Uplistsikhen luolakaupunki

Seitsemän syytä matkustaa Georgiaan

1. Georgialainen ruoka

Pienen valtion tie sydämeeni meni ehdottomasti vatsan kautta: rakkaus Georgian ruokakulttuuriin sinetöityi jo ensimmäisenä iltana, ja kuukauden aikana jokainen ruokailuhetki oli kuin yhtä suurta kulinaarista juhlaa. Parhaiten mieleen muistuvat täyteläiset lobio-pavut, juustoiset katchapurit, raikkaat yrttisalaatit, mehukkaat khinkalit… Täyttävää, talvista, hellivää – lohturuokien aatelia. Kasvissyöjille voin tyytyväisenä tiedottaa, että georgialaiseen keittiöön kuuluu myös roppakaupalla kiinnostavia kasvisruokia.

Georgialainen ruoka

2. Georgialaiset ihmiset

Georgialaiset ovat lämminhenkistä, rempseää kansaa, joiden kanssa huuli lentää, löytyi yhteinen kieli tai ei. Paikalliset tosin arvostavat suuresti, jos yrität oppia muutaman sanan heidän ainutlaatuista kieltään. Maan kulttuuriin kuuluu vieraanvaraisuus ja yhdessä tekeminen, tansseineen ja lukuisine chacha-shotteineen. Georgialaisten perheiden kanssa vietetyissä illoissa on vanhanajan tunnelmaa: ihmiset ovat perhekeskeisiä, ja iltaisin oikeasti vietetään aikaa yhdessä, ilman älypuhelimia ja pelikonsoleita. Pienellä maalla on iso sydän ja omanlaisenaan säilynyt kulttuuri.

Matka Georgiaan | Georgialainen perhe

3. Georgian pääkaupunki Tbilisi

Georgian Tbilisi on kuluneen hurmaava, eloisa pääkaupunki täynnä perinteikkäitä ruokapaikkoja ja viinikellareita, toisaalta taas trendikkäitä baareja ja kahviloita. Tbilistä löydät katumarkkinoita täynnä kiehtovaa neuvostoajan roinaa, idyllisen vanhan kaupungin pienine sivukujineen sekä aimo annoksen mielenkiintoista arkkitehtuuria. Pyöri ränsistyneen viehättävässä Sololakin kaupunginosassa, rentoudu rikkikylvyissä Abanotubanin historiallisissa kylpylöissä ja kierrä iltaisin kaupungin kotoisia kuppiloita. Tutkittavaa riittää, ja tunnelmaa.

Matka Georgiaan | Tbilisi

4. Georgialainen viini

Kuka tiesi, että Georgian alueelta löytyivät maailman ensimmäiset viljellyt viiniköynnökset? Maan ikiaikainen viinikulttuuri on georgialaisten ehdoton ylpeyden aihe ja erottamaton osa maan kansallisidentiteettiä. Erityistä on se, että suurin osa maan viineistä valmistetaan samalla alkuperäisellä jo 8000 vuotta käytössä olleella tavalla jättimäisissä muinaisissa kvevri-saviruukuissa. Juju on nimenomaan mutkattomassa, kotitekoisessa viinissä: jokainen perhe, jolla siihen on mahdollisuus, valmistaa omansa puutarhansa pohjilla. Muut valitsevat viininsä perinteisten viinikellarien jättimäisistä tynnyreistä. Juomaa kannetaan kotiin tai usein suoraan ravintolaan, litroittain.

matka georgiaan

5. Georgian luonto ja vuoret

Georgia on upeita luolia ja muinaisia luolakaupunkeja, Svanetin satumaisia maisemia, Mustanmeren rantaviivaa sekä majesteettisia vuoria! Niistä korkein, Mount Shkhara, yltää huimaan 5068 metrin korkeuteen, ja Gudaurin laskettelukeskuksessa voi ottaa sukset alle talvisin. Georgiasta löytyy kansallispuistoa ja kanjonia, rehevää metsää, ja hedelmällisiä laaksoja viiniviljelmineen, totta kai. Maalla on vaihteleva, lauhkea ilmasto ja pienestä koostaan huolimatta ihanan monimuotoinen luonto.

Lukuvinkki: Lue myös tämä kokemus Georgiasta.

6. Supra

Georgialainen pitkän kaavan illallinen eli supra filosofisine maljapuheineen on yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista maassa, ja siinä kulminoituu ruoan ja juoman tärkeys georgialaisessa kulttuurissa. Juhlaillallisen aikana pöytään tuodut lukuisat ruokalajit huuhdotaan alas lasillisilla ja taas lasillisilla viiniä tamada-seremoniamestarin pitäessä huolen siitä, että kaikki viihtyvät. Ruokailu kestää useita tunteja – supralle annetaan arvoa ja vaaditaan aikaa.

Varaa lennot nyt!

 

Matkakohteena Georgia ja Georgian jokimaisema.

7. Georgian edullinen hintataso

Georgian hintataso on edullinen, joten vaatimattomatkin säästöt kantavat Georgiassa pitkälle. Euroilla saa triplamäärän Georgian lareja, joilla kaikki matkailijan perustarpeet irtoavat edullisesti. Esimerkkinä mainittakoon, että ruhtinaallinen monen ruokalajin illallinen viinikarahveineen irtoaa Tbilisin keskustassa muutamalla eurolla per ruokailija, ja perinteisiin rikkikylpyihin pääsee parilla eurolla. Viisumi on länsimaiden kansalaisille ilmainen, jopa kokonaiseksi vuodeksi. Valtio toivoo näin edistävän turismiaan, ja ainakin vielä loppuvuonna 2015 passintarkastaja ojensi lentokentällä georgialaisen viinipullon saapuvan matkaajan kouraan kiitokseksi.

 

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Matkaopas Georgiaan – Parhaat kohteet ja nähtävyydet”

  1. Sini Tienhaara

    Mitä kohteita suosittelisit viikon matkalle? Esim. Pari yötä Tbilisissä, mutta missä muualla? Kannattaisiko mennä vaikka kanjonin lähelle pariksi yöksi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top