matkablogi

Miten aloittaa matkablogi?

Matkailet ja haluaisit jakaa vinkkejäsi ja matkatarinoitasi blogissa? Miten aloittaa matkablogi? Mitä pitää tehdä ja mitä pitää tietää? Listasimme parhaat vinkkimme, jotta pääset alkuun.

Sivustolla käytetään mainoslinkkejä, jotka on merkitty*.

Miten aloittaa matkablogi?

1. Mieti matkablogillesi teema

Mieti, mitä blogissasi käsitellään. Miten matkustat ja yhdistääkö matkailutapaasi ja sinua jokin tietty aihealue? Oletko kenties ulkoilmaihminen, joka hakeutuu yleensä luontokohteisiin? Matkustatko ruoan perässä? Matkustatko yksin vai seurassa? Näitä kysymyksiä pyöritellessä voit selventää itsellesi, mistä matkablogisi kertoo ja kenelle se on suunnattu. Tämä täsmentäminen helpottaa lukijaakin löytämään jatkossa luoksesi. Jos jaat jatkuvasti kiinnostavia vinkkejä vaikka kotimaanmatkailun saralla, lukijat muistavat sinut kotimaanmatkabloggaajana ja muistavat, että sinun vinkkeihin voi aina luottaa. Näin muodostat itsellesi niin sanotun ”nichen” eli teeman ja rajaat sisältöä selkeämmäksi.

2. Mieti matkablogillesi hyvä ja muistettava nimi

Blogilla pitää olla jonkinlainen nimi ennen kuin sen julkaisee. Valitse muistettava ja helppo nimi. Mieti nimi, mikä kuvastaa joko sinua tai blogiasi. Sellainen nimi, jota on helppo käyttää kaikkialla ja joka on helppoa sanoa ääneen. Jos tavoitteesi on tavoittaa myös kansainvälisiä ihmisiä, ehkä jätät ääkköset pois nimestä ja valitset muutenkin helpon nimen.

3. Valitse alusta

Blogialustoja on paljon. Mieti ensin, onko sinulla omaa teknistä osaamista vai tarvitsetko jo valmiiksi toimivan ja mahdollisimman helpon pohjan. Jos olet kokenut tietotekniikan saralla, oma alusta mahdollistaa enemmän etenkin visuaalisuutta kaipaaville. Jos taas haluat aloittaa helposti, voit vaikka liittyä johonkin blogialustaan. Seikkailijattariinkin saattaa jossakin vaiheessa mahdollistua omansa, mutta vielä se ei ole mahdollista.

4. Tekninen puoli kuntoon

Jos perustat blogin valmiille alustalle, tämän kohdan voi hypätä. Perustettaessa ikiomaa blogia ja sivustoa, tarvitset mahdollisesti myös niin sanotun hostaus-palvelun. Suomessa tunnettu ja luotettava on esimerkiksi *Zoner. Palveluilla on vuosimaksut ja voit neuvotella asiantuntijan kanssa, minkälainen paketti sopii sinulle parhaiten.

Blogin nimelle kannattaa myös hankkia oma domain eli verkko-osoite. Jos blogisi nimi on vaikka Seikkailija-Terhi, haluat kenties rekisteröidä itsellesi osoitteen www.seikkailijattaret.fi? Tämä onnistuu myös hostaus-palvelun kautta.

Suosittelemme *Zonerin palvelua. Varaa haluamasi verkkotunnus, hanki alkuun vaikka edullinen web-hotelli ja myöhemmin voit myös muuttaa valintaasi.

5. Luo blogille visuaalinen ilme

Minkä väriteeman haluat valita? Miltä haluat blogisi näyttävän? Haluat luoda tunnistettavan blogin ja brändin, joka erottuu muista. Luo sivustollesi ensimmäisiä tekstejä ja luo esittelyteksti itsestäsi. Valmiilla alustoilla nämä ovat selkeitä, mutta omaa blogia kasatessa joudut kenties tekemään tutkimustyötä ja ottamaan selvää, miten muut itseäsi kiinnostavat ja taitavat bloggaajat ovat asian tehneet. Ehkä tutustut Seikkailijattaret-sivustoon enemmän ja tutkit, löytyisikö täältä inspiraatiota?

6. Luo sosiaalisen median kanavat

Haluat myös luoda blogillesi sosiaalisen median kanavat. Kukaan ei löydä blogiisi, jos et pysty sitä missään mainostamaan. Ole aktiivinen somessa ja kerro ihmisille, että olet aloittanut blogin. Pikku hiljaa sana voi alkaa kiiriä ja hyvät blogit huomataan! Bloggaamisen kenties tylsin puoli on niin sanottu mainostus tai joidenkin mielestä tyrkyttäminen. Artikkeleita pitää muistaa jakaa ainakin alkuun, että ne saavat lukijoita. Kuka nyt haluaisi tyhjälle yleisölle jakaa vinkkejään? Kaikessa ei tarvitse olla mukana, valitse itselleni kiinnostavimmat kanavat.

Matkablogin aloittamista helpottavia palveluita

  • *Kotisivukone on kokonaisvaltainen palvelu, jossa voi perustaa verkkosivun ja ostaa myös domainin. Ilmainen kokeilujakso ja edullinen kuukausihinta.
  •  Suositus: *Zoner  – kaikin puolin toimiva ja kätevä hostauspalvelu, josta saa kaiken tarpeellisen suuriin ja pieniin verkkosivustotarpeisiin. Seikkailijattaret on käyttänyt Zoneria jo pitkään ja suuri plussa asiakaspalvelulle, jotka auttavat aina isommissakin kysymyksissä.
  • Canva on loistava kuvanmuokkausohjelma.

Muista, että aina ei tarvita virallista blogia, jotta voisi kertoa tarinoitaan. Myös muut sosiaalisen median kanavat, kuten Tiktok ja Instagram toimivat loistavasti.

× Lukuvinkki: Näin otat parempia valokuvia ×

 

Liittymän ostajalle 50€ LIDL lahjakortti! Hanki tästä!

Kerro kaverille!

Scroll to Top