fbpx
Kevon luonnonpuisto | Vaellus

Kevon luonnonpuisto ja vinkit vaeltamiseen

//

Vaellusreissut ovat entistä suositumpia ja luonto kutsuu ihmisiä luokseen enenevissä määrin. Vaelluksilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta, mutta muutamia seikkoja kannattaa ottaa huomioon. Lue vierailevan seikkailijattaren, Kaisan, kokemus upean Kevon luonnonpuiston alueelta ja nappaa talteen parhaat vaellusvinkit.

Itselleni vaeltaminen on tärkeää vastapainoa toimistotyölle ja kaupungissa asumiselle. Fyysinen rasitus ja upeat maisemat nollaavat pään tehokkaasti. Luonnossa voi olla ihan hiljaa ja kuunnella ympäröiviä ääniä. 

Retkeilyn ja luonnossa liikkumisen suosio on kasvanut merkittävästi viimeisten vuosien aikana, mikä on todella hienoa. Suosittelenkin jokaista rohkeasti kokeilemaan, voisiko vaeltaminen toimia itselle palauttavana lomatekemisenä.

Kevon luonnonpuisto | Vesiputous

Kevon luonnonpuisto – Kuivin vaellusreitti

Tänä vuonna vaelluskohteeksemme valikoitui Kevon luonnonpuiston alueella Utsjoella oleva Kuivin reitti. Reitillä on pituutta 86,5 kilometriä ja sen suositeltu kiertoaika on 4-7 päivää, riippuen omasta vaellustahdista. 

Nähtävääkin kyseisellä vaellusreitillä riittää: paljon upeaa tunturimaisemaa, Kevon kanjonirotko, Fjellun putous ja itse Guivi-tunturin huippu. Maasto reitillä on paikoin louhikkoista ja muutama rankempi nousukin reitille osuu. Tänä kesänä oli myös sen verran märkää, että useamman kuin kerran joutui myös kahlaamaan. 

Kuivin rengasreitti on mielestäni yksi upeimmista vaelluskohteista Suomessa ja voin sitä lämpimästi suositella kaikille. Helppoutta tuo myös se, että lähtö ja paluu tapahtuu samaan paikkaan, jolloin esimerkiksi auton siirtopalvelua ei tarvita. 

Vaellus Kevon luonnonpuistossa

Käytimme vaellukseen yhteensä neljä päivää ja maastossa olimme vain kolme yötä. Tällä taktiikalla päivämatkat olivat kohtuullisen pitkiä, mutta meille juuri sopivia. Yksi tärkeimmistä asioista vaelluksella onkin juuri itselle tai omalle porukalle sopivien päivämatkojen löytäminen. 

Vaellus Kevon Luonnonpuistossa

Aloittelijan ei kannata lähteä ahnehtimaan liian pitkiä matkoja. Hyvä vauhti vaellusrinkan kanssa on esimerkiksi noin kolme kilometriä tunnissa. Pysähtymisiin ja taukoihin kannattaa myös varata reilusti aikaa. Suosittelen tekemään mieluummin liian löysän kuin tiukan aikataulun. 

Hyvät varusteet ovat vaelluksen A ja O

Varusteilla on todella suuri merkitys vaelluksen onnistumisen kannalta. Huono rinkka tuntuu inhottavalta selässä ja sopimattomat kengät hankaavat jalat rakoille. Hyvät varusteet eivät kuitenkaan omasta mielestäni ole automaattisesti kalliita, vaan ensisijaisesti itselle sopivia. Toki kannattaa mieluummin etsiä hieman laadukkaampia varusteita, mutta hinta ei aina ole laadun tae. 

Itse pidän pakollisina varusteina esimerkiksi seuraavia: 

  • paperikartta ja kompassi
  • teltta, makuualusta ja makuupussi
  • ruuanlaittovälineet (trangia tai muu retkikeitin) ja ruokailuvälineet
  • ajankohtaan ja kohteeseen sopivaa vaatetta 
  • hyvät vaelluskengät ja rinkka
  • lääkkeet ja hygieniatarvikkeet
  • puhelin ja virtapankki

Kaikkea en ala tässä luettelemaan, sillä jokaiselle pakolliset varusteet ovat hieman erilaisia. Valmiita varustelistoja löytyy netistä useita. Oman varustelistan olen koostanut pikku hiljaa lisäilemällä ja poistamalla alkuperäisestä valmislistasta asioita. Esimerkiksi tänä vuonna itselläni oli ensimmäistä kertaa käytössä vaellussauvat ja ne löytyvätkin jatkossa aina listalta, jos suuntana on yhtään haastavampi maasto. 

Kevon Luonnonpuisto

Jos aiempaa kokemusta vaeltamisesta ei ole, kannattaa varusteita testata ennen pidempää vaellusta esimerkiksi yhden tai kahden yön retkellä. Tällöin saat arvokasta tietoa jo etukäteen siitä, miten varusteesi toimivat ja ehdit vielä tarvittaessa tekemään lisähankintoja.

Tärkeintähän on, että jaksat kantaa kaikki varusteesi itse ja saat ne hyvin pakattua rinkkaan. Pakkaamista varten kuivapusseista on usein apua. Suosittelen hankkimaan niitä eri sävyissä, jos vain mahdollista, sillä se helpottaa huomattavasti niiden käyttöä, kun jokaista ei tarvitse käydä läpi tiettyä tavaraa tai vaatetta etsiessään. 

Riittävästi ruokaa mukaan vaellukselle

Täytyy heti tunnustaa, etten ole itse mikään grammojen viilaaja, kuten jotkut vaeltajat ovat. Olen aina pitänyt tärkeänä, että ruokaa on riittävästi. Yleensä olemme pakanneet yhden päivän lisäruuat mukaan. Tämä ihan siksi, että jos vaellus jostain syystä venyykin odotettua pidemmäksi. 

Seikkailijattaret

Esimerkiksi Kuivin rengasreitillä tiesimme maaston olevan raskasta ja päivämatkojen pitkiä, joten olisi ollut täysin mahdollista, ettemme olisi alkuperäisessä aikataulussa pysyneet. Tämän takia meillä olikin mukana yksi ylimääräinen päivällinen (pussipasta ja linssejä), aamiainen (puuropussit) ja lounas (pikanuudelia ja soijaa).

Kannustan myös ottamaan mukaan jotain pientä hyvää esimerkiksi viimeistä iltaa varten. Meillä oli tällä kertaa mukana lettutaikinapussi ja hilloa. Vinkkejä eri vaellusruokiin löytää myös hyvin netistä ja valmisruuilla pääsee onneksi hyvin alkuun. 

Muista se kaikkein tärkein, eli nauti kokemuksesta! 

Teksti ja kuvat: Kaisa Huttunen 

Kirjoittaja on sisällöntuottajana Zonerilla  ja vapaa-ajalla reissaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. 

 


 

Kiinnostaako luontomatkailu? Suuntaa Seikkailijattarien juttuarkistoon luontomatkailusta. Tai haluatko sinäkin jakaa tarinasi? Ota yhteyttä [email protected]

Vieraskirjoittaja

Tämän artikkelin on kirjoittanut vieraileva Seikkailijatar. Vierailijamme ovat lukijoita, maailmanmatkaajia ja eri alojen asiantuntijoita.

Vastaa

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.