Pori tekemistä | Tyttö rannalla.

Meri-Pori – 5 vinkkiä länsirannikon luontohelmiin

Kerro kaverille!

Minkälaista tekemistä Porin seutu tarjoaa? Meri-Pori on alue, joka jokaisen luontoretkeilijän kannattaa pistää korvan taakse. Mitä tehdä ja minne mennä, kerromme sen sinulle.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Satakunnan pääkaupunki Pori ei välttämättä kuulu niihin suosituimpiin Suomilomailijan matkakohteisiin. Pori Jazz –festivaali ja muut tapahtumat vetävät kyllä kaupunkiin väkeä, mutta moniko on lähtenyt koluamaan tuota hieman tylsän maineen omaavaa pikkukaupunkia ihan muuten vain? Niinpä. Entisenä porilaisena (mikäli tuosta tittelistä nyt voi koskaan edes päästä kunnolla eroon) kuitenkin sanon, että etenkin upean merellisen luontonsa ansiosta karhukaupungin kyllä pitäisi kuulua useammankin Suomessa reissaamista rakastavan ämpärilistalle.

Meri-Pori sijaitsee Selkämeren rannalla Porin länsiosassa. Täällä, noin 20 kilometrin päässä keskustasta, sijaitsee moni Porin luontohelmistä. Upeimman reissun saanee aikaiseksi omalla ajoneuvolla roadtrippaillen, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Meri-Poriin pääsisi kätevästi myös julkisilla. Tästä jutusta löydät viisi vinkkiä Porin parhaimpiin luontoelämyksiin, joita ei Suomen länsirannikolla reissatessa kannata missata.

1. Meri-Porin ihme: Yyterin reitti

Yyteristä on moneksi! Kenties Suomen upein hiekkaranta tarjoaa auringonpalvojille 6 kilometrin mitalta kultaista hiekkaa ja kirkasta merivettä, jossa saa kahlata ihanan pitkälle päästäkseen uimasyvyyteen saakka. Yyteristä löytyy majoitusta joka makuun, aina leirintäalueesta vuokramökkeihin ja ylelliseen kylpylähotelliin.

Yyterin sannat on paitsi yksi Pohjoismaiden pisimmistä hiekkarannoista, myös tärkeä luontokohde, sillä se kantaa Etelä-Suomen arvokkaimman dyynialueen titteliä. Rannalla voi myös harrastaa leijalautailua ja jopa surffausta syysmyrskyjen aikaan.

Yyteriin on vastikään perustettu uusi retkeilyreitti, jossa aktiivisten hiekkadyynien ihastelu yhdistyy Yyterin lietteiksi kutsuttuun tärkeään lintualueeseen Selkämeren kansallispuistossa. Yyterin lietteet koostuvat rantametsästä sekä ruovikosta ja ovat yksi Suomen parhaimpia paikkoja bongailla arktista linnustoamme, etenkin kahlaajia. Retkeilyreitillä seikkailua on mahdollista jatkaa aina Langouran luontolavalle saakka, mistä voi bongailla lintuja myös esteettömästi.

Yyterin santojen reitti on pituudeltaan 5,3 kilometriä ja Yyterin lietteiden reitti 8 kilometriä, joten yhteensä Yyterin reitin pituudeksi tulee rapiat 13 kilometriä. Alueella risteilee myös useita muita luontoreittejä, joiden varrella on yhteensä 10 lintutornia tai –lavaa.

Majoitusvinkki Yyterin alueelle: Mäntyluodon hotelli – tutustu hotelliin *tästä

Meri-Pori tekemistä | Auringonpalvojia Yyterin rannalla.

2. Kallo – luodot Porissa

Kallo on Mäntyluodossa sijaitseva saari, joka muodostuu kahdesta kallioisesta, toisiinsa yhteydessä olevasta luodosta. Se on mahtava paikka luotojen karun kauneuden ihastelulle merimaisemissa, mutta voi sieltä pulahtaa uimaankin. Luonnonvoimat ja rantakiviin lyövät aallot vakuuttavat erityisesti myrskysäällä. Kallossa on myös pieni majakka, ja siellä toimii myös Suomen vanhin urheiluseura, Segelfödreningen i Björneborg. Kallon aallonmurtajan päälle on avattu myös Kallon Loisto –niminen esteetön kahvila.

meripori2

3. Meri-Porin Herrainpäivät

Yyterin ja Mäntyluodon välissä sijaitseva Herrainpäivät on tunnettu kesämökeistään, hiekkakuopistaan sekä uimarannastaan, joka vetää melkein vertoja Yyterille. Hiekkakuopat sijaitsevat korkean dyynin takana suojassa merituulelta, joten täällä kelpaa pulikoida ja viettää rantapäivää. Paikalla käy myös kalastajia.

Herrainpäivillä kulkee myös upea luontopolku, joka kulkee samannimisessä Luontopuistossa vaihtelevia metsämaisemia tarjoilevan niemen ympäri. Lyhyellä, 1,6 kilometrin mittaisella, luontopolulla voi kuunnella paikoin aarnimetsämäisen rantalehdon kuiskailua sekä merilintujen huutoja ja katsella, kuinka kiviset, ulkosaaristoa muistuttavat maankohoamisrannat vaihtuvat kuivalla maalla tervaleppää kasvaviksi rantalehdoiksi. Kräsoorannokka-nimisen niemen päässä on tulipaikka, jossa voi keittää retkikahvit tai paistaa soijamakkarat katsellen Preiviikinlahdelle ja Selkämeren kansallispuistoon aukeavia maisemia.

Herrainpäivillä Suomen luonto panee parastaan, koska siellä voi samalla vilkaisulla kokea sammalmattoisen peikkometsän, tervaleppien rantalehdon, katajakedon, sinisen meren ja sen kiviset rannat.

meri-pori3

4. Teemuluodon lintutorni Kokemäenjoen suistossa

Teemuluodon lintutorni sijaitsee Enäjärvellä, ja sieltä aukeavat huikaisevat näkymät Pohjoismaiden suurimmalle suistoalueelle, joka luokitellaan myös Suomen toiseksi tärkeimmäksi yksittäiseksi lintuvedeksi. Erityisesti lintujen muuttoaikaan Kokemäenjoen deltalla käy kova kuhina, mutta Teemuluodossa myös pesii useita vesi- ja ruovikkolintulajeja. Tornista on havaittu yli 220 eri lintulajia, myös monia petolintuja.

Lintujen touhuja voi käydä seurailemassa aina elokuun lopun sorsastuskauden alkuun saakka, jonka jälkeen lintuvedet hiljenevät. Teemuluodon lintutorniin kulkee parkkipaikalta 700 metriä pitkä pitkospuupolku rehevän lehdon lävitse.

Maisema Teemuluodon lintutornista.

5. Porin Reposaari Linnakepuistoineen

Reposaari eli porilaisittain Räpsöö on Kokemäenjoen suiston ulommaisin saari Meri-Porissa, Selkämeren rannalla. Reposaaren Linnakepuisto yhdistää metsässä samoilun historian havinaan, sillä siellä voi koluta sota-aikaisia juoksuhautoja ja bunkkereita. 1930-luvulta peräisin oleva rannikkopuolustusjärjestelmä käsittää muun muassa tykkiasemia, ammusvarastoja, korsuja ja tähystystornin, josta voi tänä päivänäkin käydä tähystelemässä maisemia. Linnakepuiston rannalla voi myös ihastella meren tyrskyjä ja ahtojäätä kevättalvisin, ja Reposaaren takarannalla on myös kauniita kallioita.

Saaressa sijaitsee myös idyllinen, noin 800 asukkaan kylä, joka vietti lounasaikaan virallista tunnin mittaista siestaa aina lähes vuosituhannen vaihteeseen asti. Kulinaristin vetonauloja Reposaaressa ovat The Merry Monk –gastropubi ja Merimesta-kalaravintola, mutta pelkästään kylän somat puutalot ja rauhallinen tunnelma hurmaavat kävijän nopeasti. Tänne pääsee kesäisin myös vesibussilla Porin keskustasta.

Vinkki: Syö Turo’s Holy Smoke -ravintolassa

Majoitusvinkki porukalle: Hulppea Villa Amando – tutustu *tässä

meripori5

Psst! PoriStory – Ulkoile Porissa! –karttapalvelusta löytyy erilaisia tarinakarttoja karhukaupungissa liikkuville ja ne toimivat myös mobiililaitteissa. Yksi kartoista on omistettu juuri Meri-Porin luontokohteille.

Teksti ja kuvat: Johanna Maldonado

Lukuvinkki: 3 x Kiinnostava majapaikka luontoystävän Suomessa

 

 

 

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Meri-Pori – 5 vinkkiä länsirannikon luontohelmiin”

  1. Paluuviite: Helmi: Turo´s holy smoke | Seikkailijattaret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top