Surffaus Suomessa

Elä aallon harjalla ja kokeile surffausta Suomessa

Kerro kaverille!

Oletko kyllästynyt viettämään lomaa sohvalla makoillen? Vapaata ei ole riittävästi pidempään reissuun, mutta kaipaat adrenaliinia vereesi? Tiesitkö, että surffaus onnistuu myös Suomessa? Mikset viettäisi aktiivilomaa Suomen aallokoissa surffaten. 

Tälläkin hetkellä, hyytävässä hiljaisuudessa, Suomen rannoilla saattaa törmätä erikoiseen ja urheilulliseen joukkoon. Heillä on märkäpuvut päällään ja surffilaudat kainalossaan. He tarkkailevat aaltoja ja odottavat juuri sitä oikeaa aaltoa. Kyllä, Suomen kylmässä vedessäkin voi surffata, jos asennetta riittää ja jos on varustautunut oikein.

Tämä hitaasti rannalle suuntaava, ainutlaatuinen ryhmä aaltojen rakastajia on hyvinkin hiljaa harrastuksestaan. Miksi he ovat hiljaa? Sopivia aaltoja on Suomessa harvoin, eikä laji tarvitse ympärilleen sen suurempaa meteliä.

Tavoitin kuitenkin muutaman oikeanlaisen asenteen omaavan ystävän ja heidän kauttaan muutaman timanttisen, aalloilla keikkailevan tyypin. Hyökkäsin heti kyselemään heiltä surffaamisesta Suomessa eli niin sanotusta Härmäsurffista. Ties vaikka itse sonnustautuisin lähiaikoina pukuun ja hyppäisin mukaan jorpakkoon?

Haastattelin kolmea surffaria: helsinkiläinen Jori Mäenpää harrastaa lainelautailua, Jenna Tuominen viihtyy sekä lainelautailun että leijalautailun parissa ja Henriikka Järvinen on kotonaan lainelaudan päällä. Annetaan Jorin, Jennan ja Henriikan kertoa ajatuksiaan surffauksesta.

Surffaus Suomessa | Tyttö surffaa aallolla.

Miten päädyit lajiin?

Jori: ”Surffaavan naisen kautta Portugaliin ja viikon kurssin jälkeen oli pakko aloittaa homma heti myös Suomessa.”

Jenna: ”Lainelautailun pariin päädyin muiden harrastamieni vesilajien (kitesurf, wakeboarding ja sup) kautta, sekä poikaystäväni Villen ’pakottamana’. Vasta Asenteen järjestämä surfcamp Balilla (marraskuu 2016) oli itselleni kunnon startti lainelautailun pariin, kun aaltoja pääsi treenaamaan toistuvasti, päivittäin useammalla sessiolla eikä pelkästään Suomen ’aaltojen’ varassa. Leijalautailua eli kitesurfia olen harrastanut jo useamman vuoden, ja siihenkin hurahdin aikoinaan Villeen tutustuessani. Pelkkä rantaleskenä oleminen ei ollut pidemmän päälle hohdokasta.”

Henriikka: ” Olen harrastanut lumilautailua ala-asteen 3. luokalta saakka ja viettänyt kaikki talvet rinteessä koulupäivien jälkeen. Olen aina ollut intohimoinen kaikenlaisia lautalajeja kohtaan ja jossain vaiheessa heräsi kiinnostus myös surffausta kohtaan. Unelma päästä kokeilemaan surffausta toteutui, kun olin vaihto-opiskelijana Bangkokissa. Otimme ystäväni kanssa viikonloppureissun Balille surffaamaan ja sen jälkeen olin myyty.”

Mikä koukutti?

Jori: ”Surffaus antaa todella vahvoja onnistumisen tunteita! Arvaamaton meri, onnistunut aallon surffaaminen tai pelkästään vaikka hyvä käännös, niistä saa jo melkoisen voittajafiiliksen!”

Jenna: ”Lainelautailussa ihan oikean vihreän aallon saaminen. Fiilis onnistumisesta on jotain, mistä kaikkien kuuluisi tietää! Kun saa yhden onnistuneen aallon, haluaa saada sata lisää! Leijalautailussa varmaan vauhti viehätti, kun laudalla oppi ajamaan ylätuuleen!”

Henriikka: ”Surffaamisessa ehdottomasti koukuttavinta on se uskomaton onnistumisen tunne, kun pääsee aallolle. Silloin tuntuu, kuin sinua ei pidättelisi mikään! Ilo, onni, riemu, innostus: kaikki tunteet kumpuavat niin aidosti sisältä siinä hetkessä ja sen jälkeen.”

Mikä on haastavinta lajissa?

Jori: ”Kyllä se on Suomen kelin lukeminen ja aikataulujen sovittaminen.”

Jenna: ”Aloittelijana haastavinta surffauksessa on ainakin omasta mielestäni aaltojen lukeminen: missä kohtaa meloa aalto kiinni ja oikean ajoituksen oppiminen laudalle nousemiseen. Myös line-uppiin melominen takaisin rantakuohuista ottaa voimille! Niin sanotussa pesukoneessa pyöriminen vaatii hyviä hermoja ja välillä merivettä on silmät, korvat ja nenä täynnä. Kitesurffissa haastavinta on ’kamasäätö’, koska harrastusvälineitä on niin paljon – mutta it`s worth it! Myös yhtäaikainen leijan ja laudan kontrollointi oli aluksi hankalaa. Nykyään haastavinta hyvän kelin sattuessa on valinta näiden kahden lajin väliltä.”

Henriikka: ”Haastavinta on pitää itsensä tyynenä ja olla panikoimatta, kun joutuu aaltojen pesukoneeseen meloessa line-upiin.”

Hienoin surffihetki?

Jori: ”Portugalissa upea hetki auringonlaskussa. Oltiin siinä juotu pari olutta, aurinko laski juuri, päätettiin lähteä kaverin kanssa ottamaan vielä muutama aalto. Alkoi olla aika pimeää, mutta sitten nappasin pirun hyvän aallon. Pääsin varmaan parin sadan metrin aallon suoraan rantaan asti, jonka jälkeen rannalla oli valokuvaaja vastassa.

Yhtä kovaa kokemusta vetää tämä Suomisetti: ilma oli -2 ja vesi 1,3 ja aloittelin Suomisurffia. Varusteet eivät olleet ehkä ihan tip top ja tunnin jälkeen en tuntenut enää käsiä enkä sormia. Sain kymmeniä aaltoja surffattua ja lähdin lumisateessa takaisin autolle upeassa, euforisessa tilassa. En meinannut saada auton ovia auki. Sain sen käyntiin ja nautin lämpenevästä autosta puolisen tuntia ennen kuin pystyin edes riisumaan kamani.”

Jenna: ”’Party wave’ muiden harrastajien kanssa Balilla oli ikimuistoinen! Myös ensimmäinen itse kiinnimelottu aalto oli hieno hetki! Kiteilyssä ehdottomasti ensimmäinen siivu ylätuuleen oli mahtavaa!”

Henrikka: ”Niitä on lukuisia, mutta hetki, johon palaan usein on Asenteen surf campilta Balilta syksyllä 2015. Heräsin kukonlauluun aikaisin aamulla, vedin edellisen illan surf-sessiosta kosteat bikinit, surffi-shortsit ja rashguardin päälle, kävelin rantaan ja hyppäsin veteen. Juuri siinä hetkessä, kun meloin line-upiin aurinko alkoi nousta taivaalle kauniimpana kuin koskaan. Ilma oli lämmin, meri oli lämmin ja olin vain niin onnellinen. Hetkeä myöhemmin sain nappailtua monia onnistuneita aaltoja ja noin kahden tunnin mahtavan session jälkeen palasin surf campille, jossa odotti aamupalapannukakut ja muut yhtä innostuneet leiriläiset, joiden kanssa jaoin onnistumisen hetkiä aamusurffilta!

Myös Suomi-surf toi mukanaan viime kesänä upeita hetkiä! Suomessa aallot tuntuvat jotenkin erityisen hyvältä. Ajatus siitä, että ajomatkan päästä kotoa pääsee veteen ja vielä aalloille, on mahtava. Viime kesänä muistan yhden huikean Härmä-surf kerran. Aalloissa oli potkua, vesi tuntui Suomen oloihin linnunmaidolta ja fiilisteltiin vuorotellen hyviä aaltoja auringon laskiessa horisonttiin.”

Surffaaja jäällä auringonlaskussa.

Milloin aloitat/lopetat surffikauden?

Jori: ”Helppo vastaus: kun jäät tulevat ja lähtevät!”

Jenna: ”Leijalautailla voi ympäri vuoden, kun vaihtaa vain talven tullen veden lumeen. Lainelautailun voi aloittaa heti jäiden sulattua.”

Henriikka:Härmä-surffia tulee harrastettua keväällä, kesällä ja syksyllä, silloin kun myrskytuuli puhaltaa. Muutoin tulee sitten surffattua aina ulkomailla reissatessa. ”

Mitä aloittelijan tulisi tietää ja miten pääsee alkuun?

Jori: ”Hyvä uimataito on välttämätön. Suosittelen melkein ensin ulkomailla aloittamista. Tiedän kaverin, jolla oli ennakkoluuloton asenne. Hän oppi kuin oppikin surffaamaan Suomessa. Meni useita kertoja ennen kuin hän pääsi edes laudalle, mutta fiilikset olivat huikeat. Facebook ja tutustuminen surffiporukkaan auttaa. Jonkun surffarin mukaan sitten vaan, kunhan kamat on hommattu tai vuokrattu.”

Jenna:Suosittelen ehdottomasti käymään kurssin heti alkuun – kumppani ei aina ole se toimivin opettaja. Mielellään heti 2-3 viikon  intensiivinen surffileiri osaavilla ohjaajilla, jotta lainelautailuun pääsee käsiksi turvallisesti ja ohjatusti. Sama pätee leijasurffissa – ehdottomasti kurssin kautta vesille tai lumelle. Jos Suomessa oppii lajin pariin, pärjää missä päin maailmaa tahansa. Jos haluaa päästä helpommalla, leijalautailu kannattaa aloittaa tuulivarmasta paikasta. Tanska on meidän perheen lemppari. Leijasurffin kamat ovat sen verran kalliita, että kurssin käymällä saa henkivakuutuksen eikä riko kalliita leijoja heti alussa.”

Henriikka: ”Suosittelisin kaikille aloittelijoille aluksi ohjattuja tunteja tai surf campia. Esimerkiksi Asenteen surf camp Balilla on huippu tapa tutustua surffauksen saloihin. Asiantuntevien ohjaajien avulla saa nopeasti haltuun tärkeimmät tekniikka- ja turvallisuusseikat. Itse koin myös, että vedessä oli aluksi turvallisempi olo, kun opettaja oli vieressä neuvomassa ja kannustamassa aalloille.”

Mistä Suomessa voi löytyä surffiaaltoja?

Jori: ”Suomessa aaltoja etsitään lähinnä myrskyjen aikaan. Paikkoja on moniakin, mutta kaikki vaatii pientä urheilua. Sanotaan, että Porvoon suunta, Hangon suunta ja Porin suunta. Perämerellä löytyy spotteja, joista itse en tosin kunnolla tiedä sen enempää.”

Jenna:Suomen tunnetuimmat spotit on Lohtajalla, Porissa ja Hangossa. Suomi on täynnä luotoja ja rantoja, osa lajien viehätystä on #THESEARCH , eli spottien löytäminen. Me harrastamme pääosin Vaasan lähialueilla.”

Henriikka: ”Suomesta myrskysäällä. Silloin, kun muut pysyvät visusti neljän seinän sisällä tuulta paossa, kirmaavat surffarit iloisesti rannalle. Ulkomailta löytyy sitten laajemmalta skaalalta. Euroopassa olen surffannut muun muassa Ranskassa, Espanjassa, Kanariansaarilla ja tänä kesänä olisi tarkoituksena lähteä Portugaliin. Bali on huikea surffimesta ja sillä onkin ihan erityinen paikka sydämessäni.”

Mitä tarvitaan päälle hyiseen aaltoon?

Jori: ”Kaikki varusteet, mitä omistaa. Niitä kaikkia tarvitsee! Thermaloitu, akkukäyttöinen lämpöliivi on hyvä!”

Jenna: ”Hyvä märkäpuku, talvella 5/4 kiinteä hupullinen sekä paksut tossut ja hanskat. Kesällä voi vaihtaa millin ohuemmaksikin.”

Henriikka: ”Märkäpuku, huppu, hanskat, tossut ja lämpimät vaihtovaatteet. Adrenaliini pitää myös osaltaan huolen siitä, että pysyy lämpimänä kylmemmilläkin keleillä!”

Vinkki: Jos surffaus kiinnostaa, suosittelemme elokuvaa Finnsurf.

Jutun haastattelut: Nora Ryytty. Teksti: Nora Ryytty ja Laura Santanen

 


 

Lukuvinkki: Surffausta Euroopassa

 

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Elä aallon harjalla ja kokeile surffausta Suomessa”

  1. Paluuviite: Surffaus Euroopassa - missä ja miten? | Seikkailijattaret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top