surffaus euroopassa

Surffaus Euroopassa – missä ja miten?

Surffaus Euroopassa on haaveissasi, mutta missä ovat parhaat surffikohteet Euroopassa? Miltä ensinnäkään tuntuu lipua aaltojen päällä, tuntea meren voima jalkojen alla?

*Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Oletko kuten minä ja tylsistyt alta aikayksikön pelkästä rannalla oleilusta ja löhöilystä? Kaipaat aktiviteetteja haluat olla liikkeessä? Oletko kokeillut surffausta? Jos et, ehkä olisi sen aika. Ehkä olisi aika kokeilla jotain uutta? Surffaus on laji, joka vaatii voiman ja kestävyyden lisäksi kärsivällisyyttä, mutta antaa parhaimmillaan annoksen adrenaliinia ja onnistumisen tunteita.

Surffiparatiiseissa matkustellessa voi ihailla vedessä onnellisina lautojensa kanssa hengailevia ihmisiä, mutta vielä muutama vuosi sitten koin olevani aivan liian kärsimätön tapaus opettelemaan niinkin paljon kärsivällisyyttä vaativaa urheilulajia. On siinäkin kombo; rannalla tylsistyvä ihminen, jolla ei riitä kärsivällisyys myöskään vedessä lillumiseen. Olinkin siihen asti tyytynyt katselemaan surffausta vain kaukaa ja mieluummin suunnannut pinnan alle sukeltelemaan.

Ensikosketus surffaukseen Indonesiassa

Matkustin vuosia sitten Indonesiassa. Vietin aikaa saarella, jossa ainoa aktiviteetti, ja jopa puheenaihe, tuntui olevan surffaus. Aamulla kuului herätä ennen auringonnousua, jotta olisi ensimmäisenä vedessä, aaltoja jahtaamassa. Iltaoluen äärellä kerrottiin, minkälaisia aaltoja oltiin napattu, mistä suunnasta aallot tulivat ja olivatko ne olleet hyviä. Olin kuitenkin tuolla saarella juurikin kyseisestä syystä. Halusin ehdottomasti kokeilla surffausta. Niin moni tuttuni oli jo hurahtanut siihen, joten halusin ymmärtää, mistä koko hommassa on kysymys.

Niin minäkin viimein kokeilin surffausta. Opettelin ja purin hammasta yhteen. Nieleskelin suolavettä, melkein tukehduin ja sain laudasta päähänkin. Lopussa seisoi kuin seisoikin kiitos ja pikku hiljaa aloin sisäistää jutun jujun. Helposti se ei tapahtunut, mutta tapahtui kuitenkin.

Kenelle surffaus sopii ja miten aloittaa?

Surffaus ei ole helppoa, ei ollenkaan. Sanoja helppo ja surffaus ei edes pitäisi laittaa samaan lauseeseen. Itse suuntasin veteen ensin ilman valtuutettua opettajaa, virhe. Suosittelen kaikille ehdottomasti jonkinlaisen oppitunnin ottamista, jopa viikon tai parin mittaiselle surffileirille osallistumista. Ilman osaamista voi saada aikaan pahaakin jälkeä ja suurella todennäköisyydellä päätyy vain makoilemaan laudan päällä sopivan aallon toivossa ja ilman uskallusta liitää.

Itse en edelleenkään ole taitava surffari, kaukana siitä. Surffaus ei myöskään ole suurin intohimoni, enkä jaksa puhua vain aalloista. Surffaus oon yksi lajeista, joita haluan harrastaa. Vaikka en ole maailman intohimoisin aaltojen valloittaja, on upea tunne olla yhtä veden kanssa, olla irrallaan kaikesta muusta. Ja kyllä, aallon nappaaminen on edelleenkin hieno hetki ja onnistumisen rasti ruutuun,  ja sen tunteen voimin jaksan menettää hermoni, voimani ja kärsivällisyytenikin vedessä – joka ikinen kerta.

Surffaus sopii kaikille, mutta peruskuntoa ja uimataitoa vaaditaan. Etenkin käsivoimat ovat koetuksella. Jos olet aloittelija, aloita hitaista aalloista, mieluiten hiekkapohjaisella rannalla. Lue alta, missä surffata täällä Euroopassa!

Surffausta euroopassa, upeilla Portugalin rannoilla.

Missä voi harrastaa surffausta Euroopassa?

Suomi – Surffausta Suomessa

Oletko kokeillut surffausta Suomessa? Vesi on kylmää, mutta tunnelma on varmasti kaurismäkeläisen upea. Suomi ei ole aloittelijalle paras maa, mutta paikoista mainittakoon Porin seutu and Porvoon Emäsalo. Suomessa tarvitaan kovat tuulet, jotta aaltoja riittäisi.

Lukuvinkki: Surffausta Suomessa


Viro – Surffausta oikeanlaisella kelillä

Hiidenmaan Ristna on yllättävä surffikohde. Majoitu rannalla bungalow-mökissä ja juo iltaolut rannan ainoassa baarissa. Myös täällä tarvitaan oikeanlaiset olosuhteet aaltoihin. Jos aaltoja ei ole, rannan tunnelma on silti mukava. Aiheesta lisää täällä.

Majoitusvinkki Hiidenmaalla: *Surf Paradiis


Portugali – Surffaus Portugalissa sopii kaikille

Portugali on Euroopan paratiisi surffareille. Maassa toimii monia surffi- ja joogakeskuksia, valitse vain omasi ja omista loma aaltojen ja maan pinnan zenille. Peniche, Ericeira ja muut rannikkoparatiisit. Atlantin aallot sopivat sekä aloittelijoille että ammattilaisille. Myös Sagres and Sintra ovat toimivia surffikohteita. Valitse vain oma rantasi ja valloita aallot!

Majoitusvinkki Ericeiraan: *Ericeira Soul Guesthouse


Espanja – Surffausta Euroopassa etenkin konkareille

Espanjassa, lähinnä Atlantin puolella, on hyviä aaltoja. Paikoista paina mieleesi Galician alue, San Sebastian, Cadiz sekä Kanariansaaret. Kanarialta etenkin Gran Canaria, Lanzarote and Furteventura. Myös Teneriffalla esimerkiksi Puerto de la Cruzissa saattaa olla aaltoja ja etenkin Punta del Hidalgon alue sopii kokeneemmille surfaajille. Teneriffan el Medano on etenkin purjelautailijoiden mekka.


Tanska – Euroopan yllättävä surffikohde

Kyllä, Tanskassakin voi surffata. Klitmollerissa on niin sanottu Kylmä Havaiji.


Norja – Kylmien vesien surffaajille

Norjan Lofootit on upeiden maisemien lisäksi upea surffikohde, varaudu vain kymään veteen.

Lukuvinkki: Norjan Lofootit – vinkit road tripille


Ranska – Monen tasoisille surffaajille

Ranskan Atlantinpuoleinen rannikko on aallokkoinen. Etenkin Hossegor, Lacanau ja Biarritz ovat loistavia kohteita surffareille. Biarritz on helppo paikka myös aloittelijoille.


Brittein saaret – Surffia etenkin harjaantuneille

Etenkin Walesin aallot houkuttelevat monia. Tutustu muun muassa Newgalen pitkiin hiekkarantoihin. Myös Skotlannin Belhaven Bay kannattaa pistää korvaan taakse, kuten myös upea Jerseyn saari.

 

Lukuvinkki: Minne suunnata kaupunkilomalle Euroopassa?

 

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top