Joulu ja uusivuosi Ateenassa

Kyllä! Ateenan joulun ja uudenvuoden tunnelma on fantastinen. Kadut on koristeltu jouluisesti, eikä niiden määrässä koskaan säästellä. Kriisivuosina tosin Syntagma-aukion joulukoristeet ovat olleet ehkä hieman tavallista vaatimattomimpia. Mutta kauniit ja tyylikkäät koristevalot tuikkivat kaikkialla. Kauppojen ikkunat koristellaan kalliista jalokiviliikkeistä lähtien. Parasta on, että kaupunki ei mene juhlapyhinä kiinni.

Kreikkalaiset eivät vietä samalla tavalla joulua kuin muualla Euroopassa johtuen ortodoksiperinteestä, mutta joulupäivä on vapaa ja silloin perheet kokoontuvat yhdessä syömään. Uusivuosi on ateenalaisille suurin juhla, jolloin niin perheet kuin ystävät juhlivat sitä yhdessä syöden ravintoloissa tai kotona. Lapsille jaetaan joululahjat vuoden vaihtuessa. Joulupukkikin vierailee. Puolen yön jälkeen siirrytään yökerhoihin tai klubeille. Uuttavuotta voi myös juhlia yhdessä kaupunkilaisten kanssa Syntagma-aukiolla, jossa pääministeri pitää muun muassa puheen ja taivaan täyttää ilotulitussade.

Joulu ja uusivuosi Ateenassa

Joulu ja uusivuosi Ateenassa

Joulu ja uudenvuoden välipäivät ovat yhtä juhlaa. Kaupat ovat auki, ja ateenalaiset lomalla ja sen huomaa keskustan tunnelmassa. Viikko ennen joulua kaupat ovat avoinna normaalia pidempään. Kahvilat ja baarit ovat täynnä ihmisiä ja kaupoissa on kova vilske. Hyväntuulisuus tarttuu, toki joukossa on mukana juhlastressiä mutta päällisin puolin ateenalaiset tuntuvat ottavan juhlapyhät melko rennosti. Se ehkä parasta onkin Ateenan vuodenvaihteessa. Jouluun ei kuuluu liiemmin hartautta ja uusivuosi on valtavan iloinen juhla.

Ateena sopiikin hyvin matkakohteeksi sellaiselle, joka ei hirveästi joulusta välitä, kuin myös niille, jotka rakastavat sen tunnelmaa. Jouluntaika tarttuu kävelemällä läpi kaupungin ihastellen valomerta. Kaupungista löytyy myös erikseen joulumarkkinat, joita järjestetään useammassa keskustan kaupunginosista.

Joulu ja uusivuosi Ateenassa

Joulu ja uusivuosi Ateenassa

Uudenvuoden viettoa kreikkalaisessa perheessä

Joka vuosi siitä asti, kun tapasin kreikkalaisen mieheni, olen halunnut matkustaa Ateenaan uuttavuotta juhlimaan. Rakastan Ateenaa erityisesti silloin. Uudenvuoden juhlintamme tapahtuu aina saman kaavan mukaan. Kokoonnumme mieheni siskon luokse viettämään iltaa perheen voimin useammassa sukupolvessa. Ystäväperheitä saapuu myös paikalle. Juomme viiniä ja ilta yhdeksän jälkeen nautitaan illallinen, jossa pääruokana on tarjolla kalkkunaa. Puolen yön vaihtuessa viini vaihtuu kuohuvaksi ja kun vuosi on vaihtunut leikataan uuden vuoden kakku. Kakun sisään on piilotettu kolikko. Se joka saa kolikon on erittäin onnekas tulevana vuonna. Kakun leikkaaminen ei käy aivan helposti, vaan siinä on aina oma rituaalinsa.

Aamu kahdeksaan asti nautimme vodkaa sitruunamehulla, josta oudosti ei tullut läheskään niin humalaan kuin olisi voinut olettaa, ja tanssimme jumaläänisen kreikkalaislaulajan tahdissa läpi yön.

Jos juhlassa on mukana lapsia, pukki saapuu heti puolen yön jälkeen jakamaan lahjat. Se kreikkalaisessa uudessavuodessa parasta onkin, lapsista vaariin, kaikki ovat mukana samassa juhlassa. Vanhemmilla on myös mahdollisuus rentoutua, kun kanssajuhlijat viihdyttävät lapsia.

Joulu ja uusivuosi Ateenassa

Kerran kävimme uuden vuoden jatkoilla yökerhossa buzuki-konsertissa. Se oli mieleenpainuva päätös illalle. Aamu kahdeksaan asti nautimme vodkaa sitruunamehulla, josta oudosti ei tullut läheskään niin humalaan kuin olisi voinut olettaa, ja tanssimme jumaläänisen kreikkalaislaulajan tahdissa läpi yön.

Uudenvuodenpäivän aamuna monet ateenalaiset jatkavat yökerhoista suoraan aamiaisbrunssille. Tunnetuin paikka brunssille on hotelli Grande Bretagnen kattoterassilla, josta aukeaa näkymä yli Ateenaan.

 

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top