Sansibar ranta.

Mitä tehdä Sansibarilla?

Kerro kaverille!

Tansanian Sansibar on monen reissaajan unelmakohteiden listalla. Valkoiset hiekkarannat ja turkoosina kimmeltävä meri houkuttelevat matkailijoita nauttimaan lomatunnelmasta, mutta mitä muuta voi tehdä Sansibarilla, noilla upeilla saarilla?

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Sansibar on kaikkea, mitä lomaltaan toivoa saattaa. Sansibarilla kannattaa ehdottomasti muistaa vain oleilla, eikä lomaa kannata täyttää ohjelmalla. Silti, kahdesta suuremmasta saaresta (Unguja ja Pemba) ja monista pienemmistä saarista koostuvalla alueella riittää myös aktiviteetteja tekemisennälkäisille matkaajille. Muista kunnioittaa paikallisia tapoja ja pitää tarpeeksi peittävät vaatteet päällä etenkin turistialueiden ulkopuolella, sillä suurin osa paikallisista on muslimeja.

Sansibar ja Stone Town.
Stone Townissa on paljon erilaisia kauppoja.

1. Vieraile Sansibarin Stone Townissa

Stone Town on maailmanperintökohteiden listalle noteerattu kulttuurien kohtaamispaikka. Aisti Persian vaikutteet ja Arabitunnelma. Löydä intialaisten jättämä jälki ja eurooppalainen vaikutus. Entisaikojen vilkas kauppapaikka ja satamakaupunki tarjoaa annoksen värikästä ja monivaiheista historiaa, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Tarinat englannin kuningattaresta, sulttaanin kulkureiteistä ja intialaisten perheiden elämästä.

Kaupungissa näkyy ajan kerrokset. Vanhat korallikivitalot rapistuvat ja tilalle rakennetaan uutta, onneksi pitkälti vanhaa kunnioittavaa. Heti kaupungin ulkopuolella voi myös nähdä hyvin erilaista arkkitehtuuria, jopa Itä-Saksasta inspiroitunutta betoniviidakkoa.

Stone Town muistuttaa tunnelmaltaan esimerkiksi Marokon Marrakechia. Kapeita kujia, kissoja, pieniä putiikkeja, maustekauppoja, kangaskauppoja… Katso laskevaa aurinkoa satamasta ja ihmettele iltamarkkinoiden tunnelmaa. Ihaile paikallisten eläväistä elämää ja kurki pienille kujille.

Stone Townissa kannattaa ehdottomasti majoittua jossakin kauniissa, koristeellisessa hotellissa. Huoneet ovat upeita ja monen hotellin katolla on kattoterassi. Esimerkiksi *Emerzon on Humurzi -hotellin katolla on upea terassi, kaupungin korkeimmalla näköalapaikalla.

Stone Town on myös Sansibarin paras paikka tuliaisshoppailulle. Muista tinkiä, se kuuluu kulttuuriin.

* Tästä majoitusta varaamaan → Booking.com

Varaa majoitus läheltä tai kaukaa. Varaamalla kauttamme tuet toimintaamme, mutta sinulle ei aiheudu ylimääräisiä kuluja.  

 

Sansibar.
Stone Townissa kohtaavat uusi ja vanha.
Stone Town Sansibarilla ja kattoterassit.
Stone Townin kattoterassit ja hotellihuoneet ovat hurmaavia.
Majoitusvinkit Stone Towniin:

→ Varaa retki Stone Towniin täältä.

2. Bongaa harvinaisia apinoita Jozanin metsässä

Jozani Chwaka Bayn kansallispuisto on pala Sansibarin vehreyttä. Alueella elää harvinainen punarintainen Red Colobus -apina. Alueen magrove-metsät ovat myös vaikuttavia. Oppaan kanssa saa aina eniten irti luontoretkistä ja paikallisoppaan palkkaaminen on myös loistava keino työllistää paikallisia.

 × Etsitkö ohjelmaa Sansibarille? Kurkkaa basaarista retkivalikoima. ×

Sansibarin rannat ovat upeita.
Sansibarin valkohiekkarannat ovat upeita.

3. Purjelautaile Pajen ja Jambianin rannalla

Aktiviteeteista purjelautailu menee Sansibarin suosituimpien lajien listalle. Pajen alueen tuulisella rannalla voi bongailla lukuisia värikkäitä purjeita vedestä. Hurjimmat voivat ottaa itsekin purjeen alleen tai opetella lajin saloja.

Ravintolavinkki Pajeen: Mr. Kahawa on kaunis ja moderni kahvila/ravintola, jossa on hyvin toimiva netti. Ruokalista on kiinnostava ja tunnelma rento ja mukava. Tämä paikka ei ole paikallisomisteinen ja tunnelmaltaan voisikin olla vaikka Balilla, mutta silti – onhan tämä aika ihana paikka ruokailla tai viipyillä. Kurkkaa myös heidän majoitusvaihtoehtonsa *täältä.

4. Snorklaa tai sukella

Sansibarin edustalla on myös hyvät sukellus- ja snorklausmahdollisuudet. Jos snorklailet omatoimisesti, muista suuri vuorovesivaihtelu! Moni päiväretki vie niin sanotun Sinisen laguunin korallille ja sen läheiselle meritähtipaikalle. Todellakin, meren pohjalla on lukuisia erivärisiä meritähtiä.

Sansibarin meri ja veneretki snorklaus.

5. Hyppää dala dalan tai boda bodan kyytiin

Sansibarin paikalliseen kokemukseen kuuluu julkinen liikenne ja joko dala dalan eli paikallisbussin tai boda bodan eli mopotaksin kyytiin hyppääminen. Etenkin mopotakseja on monien teiden varsilla ja dala dalat pysähtyvät myös lähes missä vain. Edullinen ja paikallinen tapa liikkua niille, jotka haluavat olla paikallisen elämän keskellä.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Matkustusvinkit ja matkailijan tietopankki

6. Suuntaa auringonlaskudrinkille Michamwiin

Oiva paikka auringonlaskun ihailuun on Michamwin alue. Alueen suosittu ravintola Kae Funk on nykyään vilkas ja eloisa illanviettopaikka, jossa voi illan tullen ihastella jopa akrobiatiaa. Tunnelma on rento, vaikkakin turisteille suunnattu.

Majoitusvinkki Michamwin alueella on Afya Village.

7. Kävele rannalla

Sansibarin pitkät rannat ovat vailla vertaa. Sen lisäksi, että rantaviivaa riittää, ranta on myös syvä. Vuorovesivaihtelut ovat suuret ja laskuveden aikaan uimaan saa kävellä melkoisen matkan. Toisaalta, valkoisen ja märän hiekan päällä on aika hauskaa kävellä ja ihmetellä kuivalle maalle jääviä veneitä.

8. Vieraile maustetilalla

Sansibar on tunnettu maustesaarena ja saaren yleisin laji on neilikka. Jos mausteiden maailma kiinnostaa ja aikaa on, tällaista retkeä voi harkita mukavaksi aktiviteetiksi. Retkiä järjestetään monen resortin kautta.

Lukuvinkki Seikkailijattarissa: Miten löytää halvat lennot?

9. Vieraile vankilasaarella

Noin 20-30 minuutin venematkan päässä Sansibarin Stone Townista sijaitsee entinen vankila- ja karanteenisaari, Prison Island. Paikka on nykyään turistinähtävyys ja samasta syystä menee hieman kyseenalaisten retkikohteiden listalle jakaen mielipiteitä. Saarella on vankilan historiaa ja raunioita. Prison Islandilla voi myös nähdä Seychelleiltä lahjoitettuja jättikilpikonnia.

10. Ole

Sansibar on upea paikka, jolla on värikäs historia. Sen sijaan, että suorittaisit lomaasi, suosittelen myös vain olemaan ja rauhoittumaan. Valkohiekkaiset rannat ovat käsittämättömän kauniita ja rannoilla on lukuisia ravintoloita, joissa voi viipyillä.

Sansibar majoitus.
Sansibarilla on upeita majoitusvaihtoehtoja moneen budjettiin.

Muutama lisävinkki Sansibarin lomalle

 • Monella resortilla on oma ranta-alue, mutta lähes kaikkialla rantaa pitkin saa kävellä vapaasti – pitkiäkin matkoja.
 • Kaikki turisteille suunnattu ohjelma on hinnoiteltu sen mukaan, luonnollisesti. Omatoimisena säästää.
 • Taksikyydit hotelleille voivat olla melko tyyriitä ja kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja etukäteen. Paikan päällä voi myös itse löytää oman luottokuskin.
 • Lentokentän edessä on liuta takseja, joiden kanssa tarpeeksi tinkaamalla voi saada järkevänkin hinnan majapaikkaan.
 • Jos matkustaa paikallisemmin, hitaammin ja kärsivällisemmin (en suosittele ryhmille), paikallisbussit (dala dala) kulkevat lentokentän ulkopuolelta, suuremmalta tieltä. Myös mopotaksin (boda boda) voi bongata samalta suunnalta.
 • Ruoka voi maksaa paikallisravintolassa vain muutaman euron, matkailijoille suunnatuissa noin 10-20€. Tosin, hygienia-asioihin kannattaa ehdottomasti panostaa.
 • Sansibarilla esiintyy malariaa, ei tosin suuresti. Silti, alueelle suositellaan malarianestolääkitystä. Malarone on hyväksi todettu.
 • Sansibarille voi lentää mantereelta noin tunnissa, lentoja on useita. Meno-paluu noin 100€.  Saarille pääsee myös laivalla (muutama tunti) Dar Es Salaamista.
 • Sansibarilla moni paikka on aika tiheään rakennettua eli kannattaa ottaa huomioon, mitä oman majapaikan lähellä on. Jos naapurissa on esimerkiksi menopaikka tai moskeija, äänimaisema on sen mukainen.
 • Osa Sansibarin pienemmistä teistä on hiekkateitä eli älä kuvittelekaan matkaavasi korkokengissä.
 • Ranta-alueilla on jonkin verran (paikoitellen paljonkin) kaupustelijoita, etenkin punamustaruutuvaatteisia maasaita (osa vain maasaiksi pukeutuneita). Suurin osa on kuitenkin mukavia ja yrittävät vain tienata ruokarahansa. Silti, kohteliaasti kieltäytymällä saa omaa tilaa.
 • Sansibar on turvallinen kohde ja ihmiset ovat pääsääntöisesti todella mukavia ja avuliaita, jos sinäkin olet.
 • Kannattaa tutustua alueen historiaan ennen matkaa, saariston historia on todella värikäs ja antaa perspektiiviä matkalle.
 • Mieti, ketä rahoillasi tuet.
 • Jos menet uimaan muualla kuin yleisillä paikoilla, muista varoa merisiilejä!

× Seikkailijattaret suosittelee: Etsitkö matkanjärjestäjää Sansibarille? Tutustu tämän matkatoimiston valikoimaan. ×

 

Etsi edullisia lentoja Sansibarille *tästä

 

Lukuvinkki: Miten matkailu ja luonnonsuojelu vaikuttavat paikallisväestöön Sansibarilla?

 

Lähde kanssamme Tansaniaan tai muualle maailmalla! Tutustu Seikkailijattaret-matkoihin tästä!

Kerro kaverille!

Scroll to Top