Romania on yksi Euroopan päätään nostavista ja mainetta niittävistä matkakohteista. Edullinen hintataso, monivaiheinen historia, kaunis luonto ja kontrastinen arkkitehtuuri houkuttelevat koko ajan enenevissä määrin matkailijoita luokseen ja nyt jos koskaan on aika suunnata katse Romanian suuntaan. Nyt, kun suuret massat eivät vielä ole Transsylvanian metsissä tai Bukarestin kaduilla.
Kun Länsi-Eurooppa on koluttu, ovat katseet kääntyneet viime vuosina enemmän ja enemmän itään. Useasta Itä-Euroopan kaupungista povataan hintatasonkin vuoksi uutta Berliiniä eli kaupunkia, jonne luova luokka liikkuu edullisuuden vuoksi. Edullisten kaupunkien lisäksi myös Balkanin vuoristoseudut, mukaan lukien Romanian Karpaatit, vetävät hintavertailussa pidemmän korren verrattuna vaikka Alppien seutuun. Kroatia, Serbia ja Montenegro ovat olleet jo useamman vuoden monen matkailjan unelmakohdelistalla, mutta nyt pinnalle ovat nousseet uudet tulokkaat, kuten tuntemattomammat Albania ja Romania.
× Lukuvinkki: Matkasuunnittelun ABC ×
Pitkin poikin Romaniaa
Itse aloitin syvemmän Balkanin valloituksen marraskuun puolivälissä Romaniasta, Dracula-tarinoiden valtakunnasta. Muutaman päivän intensiivinen blogimatka vei meidän nelihenkisen porukan Romanian suurimpien nähtävyyksien äärelle, samoin kuin hieman tuntemattomampien seutujen kätköihin. Itse tietysti omalle tyylilleni uskollisena halusin penkoa tietoa koskemattomammista seuduista ja niin sanotuista off the beaten path -tekemisistä.
Marraskuinen Romania paistatteli auringossa ja herätti muutaman päivän tutkimusmatkamme aikana tunteen, että kesällä voisi olla hyvä hetki hypätä Romanian tapahtumarikkaan tarinan kyytiin omatoimisemminkin, syvemminkin. Tarinaanhan kuuluu muun muassa tiukan kontrollin alla eläminen ja sitä seuraava vallankaappaus.
Bukarest − Romanian kontrastinen pääkaupunki
Marraskuisen Bukarestin tunnelma on äkkiseltään analysoituna sekoitus kontrastien Berliiniä ja hektistä Palermoa, isolla ripauksella Pariisia. Kaupungissa on itse asiassa jopa Arc the Triomphea imitoiva portti. Kaunis kohtaa ruman ja vanha uuden. Liikenneruuhkat jäävät herkullisen kauniin vanhankaupungin (Centrul Vechi) mukulakivikatujen ulkopuolelle, samoin kuin harmaa ja kommunisminaikainen rakennuskanta.
Entisen diktaattorin, mielipiteitä jakavan Ceaucescun, kädenjälki näkyy kaikkialla. Harmaa ja ankeahko arkkitehtuuri hallitsee eläväistä katukuvaa, jonka siimeksiin jää upeita hallintorakennuksia ja lähes jokaisessa kadunkulmassa sijaitsevia kirkkoja.
Siellä täällä on vanhoja ja rapistuneita huviloita, joiden omistajuuskiistojen kynsissä rakennuspolot rapistuvat. Pääsisiköhän niitä tutkimaan tarkemminkin? Kaiken keskellä kohoaa Euroopan suurin rakennus, diktaattorin taidonnäyte, valtava parlamenttitalo. Parlamenttitalo valtaa yhtä suuren pinta-ala maapinnan alta kuin maanpinnalta. Uskokaa minua, talo on valtava isolla V:llä.
Bukarestin vanhakaupunki on helposti hallittava ja kompakti. Voin vain kuvitella sen eläväisyyden kesäkuukausina. Terassit täynnä ja ihmisiä siellä, täällä. Aivan Vanhankaupungin ulkopuolella sijaitsee pala kiinnostavinta kaupunkia, mutta sen helmet ovat levällään. Täytyy tietää, minne mennä, tai vain kulkea päämäärättömästi ja osata etsiä. Hauskoja ravintoloita ja hipsterihenkisiä kahviloita riittää, etsivä löytää. Paras tapa löytää on aina myös kysyä; kysyä paikallisilta.
Bukarestista löytää monenlaista ruokaa, jopa vegaaneille. Muuten Romani on haastava maa kasvissyöjille ja etenkin vegaaneille. Omaan pöytääni iskettiin muun muassa eräänä päivänä valtava annos kananmaksaa. Se jäi syömättä. Bukarestissa on ruoan saralla kaikkea, kaupunki on urbaani ja sykkivä. Älä silti kuvittele matkaavasi herkuttelijan paratiisiin. Onneksi muuten romanialainen viini on oikein maistuvaa.
Sibiu − Euroopan kultturipääkaupunki vuosimallia 2007
Bukarestista matkamme vei autolla (myös juna on hyvä vaihtoehto liikkua paikasta toiseen, junalippuja täältä) läpi Dracula-tarinoistaan tunnetun Transsilvanian kukkulaisen ja vuoristoisen metsän. Syysaikaan metsä on riisuttu väreistään, mutta etenkin kesällä tiheäpuinen metsä tarjoaa loistavat vaellusreitit ja upeat maisemapaikat. Auton ikkunasta näkyi herttaisia, pieniä taloja. Ne edustavat alueen saksalaisvaikutteista arkkitehtuuria. Siellä täällä saattoi bongata paimenia lampaineen ja vuohineen. Tällainen aitous ja tavallisuus vetoaa aina minuun. Tavallisessa elämässä on taikaa.
Sibiun kaupungista saimme vain pienen pintaraapaisun. Noin 150 000 asukkaan kaupunki on hyvä esimerkki mukulakivikatuisesta, keskiaikaisesta kaupungista. Sibiu oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2007 ja nyt se pyrkii UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalle. Kaupungin suurimmalle aukiolle oli juuri rakenteilla joulumarkkinoiden värikäs maailma, mutta muuten kaupunki tuntui uinuvan tähän aikaan vuodesta. Parhaat kohtaamiset tapahtuivatkin kaduilla vaeltavien kissojen kanssa. Hullu kissaleidi, mikä hullu kissaleidi.
Mene: Kipua ylös kirkon kellotorniin auringonlaskun aikaan, nauti rauhasta ja ihaile etäällä nousevaa Karpaattien vuoriston siluettia. Näkymä on kaunis ja rauhoittava.
Sighisoara – Pastellitaloja ja romanialaisia mukulakivikatuja
Transsilvanian pikkukaupungeista tunnelmallisin on ehdottomasti Sighisoara. Värikkäät talot reunustavat kaupungin mukulaisia katuja ja kujia. Sighisoaran keskusta onkin Euroopan parhaiten säilynyt, keskiaikainen keskusta. Se on herttainen – kuin sadusta.
Kaupungin keskellä kohoaa kukkula, jonka päällä on kirkko. Kaupunki itsessäänkin on rakennettu mäenrinteelle, omaan rauhaansa. Suurin syy tunnelmalliseen Sighisoaraan matkaamiseen taitaa monille olla myös fakta, että paikka on myyttisen Draculan synnyinpaikka. Kellotornin (josta on hienot näköalat) kupeessa sijaitseekin Draculan keltainen synnyinkoti. Tässä pienessä kylässä olisi viihtynyt pidempäänkin, mutta aika oli tällä kertaa hieman rajallista. Onneksi saimme maistaa edes hieman pastellista hattarakaupungin tunnelmaa, se vei kielen jo melkein mennessään.
Romanian Brasov – Eläväinen opiskelijakaupunki Transsilvaniassa
Kun puhutaan Draculasta, vampyyrimaisen hahmon virallinen linna eli Branin linna, sijaitsee lähellä Brasovin vilkasta opiskelijakaupunkia. Kukkulalla nouseva linna on yksi eniten turisteja houkuttelevista nähtävyyksistä Romaniassa, vaikka oikeasti tällä linnalla ei edes ole tekemistä Draculan kanssa. Ulkomuodoltaan linnan voi mieltää minkä tahansa satuhahmon kodiksi. Muistettakoon toisaalta Draculasta, hän ei ole satuhahmo vaan oikea legenda. Tarinoita Draculasta on monenlaisia ja kukin uskoo niistä, mihin uskoo. Legenda perustuu Vlad III Tepesiin eli raakalaismaiseen seivästäjään.
Jos suuntaat linnalle, valmistaudu ruuhkiin. Paras aika mennä on luultavimmin aikaisin aamulla.
Brasovin tunnelma on Sighisoaraa eläväisempi ja nuorekkaampi, onhan kaupunki suurempikin. Kaupunki herätti kiinnostukseni ja olisin mielelläni kokenut sen tunnelman myös kesäaikaan; olenhan kuullut paikasta paljon hyvää. Jos aikaa olisi ollut enemmän, paikka on myös loistava tukikohta monille Karpaattien vuoriston vaelluksille. Ehkä varaat vaikka hevosratsastuksen tai suuntaat laskettelureissulle talvella?
Brasovin rinteelle on sijoitettu Brasovin kyltti, kuin Hollywoodissa konsanaan, ja vuorenrinnettä kipuaa päivittäin funicular-hissi. Ylhäältä aukeaa varmasti hieno näköala ja upeat vaellusreitit. Meill ei ikävä kyllä ollut nyt aikaa suunnata ylös asti. Siellä olisi kaiketi auennut ulkoilijan taivas.
Etsi: Rope Street on Brasovin ehdottomasti kapein ja sympaattisin pieni kuja. Sen seinillä on ympäristötaidetta. Kuja on itse asiassa yksi maailman kapeimmista kujista.
Mene: Hyppää funicular-hissin kyytiin ja suuntaa vuorille vaeltamaan tai vain maisemia ihailemaan.
Lennot Romaniaan
Suorat lennot Helsinki-Bukarest Blue Airilla kestävät noin 2 h 30 min ja lennot voi parhaimmillaan saada alle 100 eurolla. Hotellin löytää edullisesti ja hostellin sängyn saa muutamalla eurolla. Muista, että Romaniasta on helppo suunnata myös ympäröiviin maihin vaikka road tripille. Romania on loistava tukikohta vaikka koko Balkanin tutkimiselle!
Kenelle Romania sopii?
Romania on helppo matkakohde, joka tuntuu turvalliselta. Maa on loistava tutkimuskohde luontoystäville, historiasta kiinnostuneille sekä rappioromantiikan ystäville. Maassa on jotakin jokaiselle. Romania on oiva kohde pienellä budjetilla matkaaville, esimerkkinä annettakoon vaikka noin 3 euroa maksava viinilasillinen tai muutaman euron lounas.
Vinkki: Mene keväällä tai syksyllä, jolloin luonto on kauneimmillaan. Marraskuu on harvassa Euroopan maassa paras mahdollinen ajankohta, vaikka toisaalta turismin määrä on silloin vain vähäistä ja majapaikkoja on helposti saatavilla.
Oletko sinä käynyt Romaniassa? Mitä pidit? Onko vinkkejä minulle ja muille ensi kertaa varten?