särkitunturi

Särkitunturi – upea keidas Lapissa

Muonion Särkitunturi jäi mieleen, kun Seikkailijattaret-tiimin Emilia suuntasi tänä kesänä monen muun tavoin etelän sijasta pohjoiseen. Särkitunturi eli yksi road tripin yksi kohokodista sijaitsee aivan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa. Tunturin maisemat ovat hulppeat, mutta tunturi on jo itsessään ainutlaatuinen elämys.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Ennen Särkitunturille reippailemista sain jo tunturin parkkipaikalla esimakua Lapin rauhoittavista tunturi- ja järvimaisemista. Ensimmäisten ihastelujen jälkeen lähdin ystävieni kera kävelemään mukavan verkkaista vauhtia kohti tunturin huippua.

Olin lukenut etukäteen, että tunturille vie helppokulkuinen reitti ja saman sain todeta myös itse. Lenkkarit riittivät hyvin tälle päiväretkelle, mutta tietysti matkan tallaisi paremmin vaikka kunnollisilla *vaelluskengillä. Särkitunturi vaikutti olevan hyvä koko perheen kohde, sillä vastaamme tuli eri-ikäisiä retkeilijöitä. Jonkun perheen mukana olivat jopa lastenrattaat. Matkalla ylös lammen rannalla on mukava taukopaikka, jolla on kota ja wc. Eväshetken kodalla voi pitää myös paluumatkalla kuten me teimme.

Lukuvinkki: Vältä nämä vaellusmokat

Kävelimme tunturin huipulle noin 45 minuutissa. Särkitunturi oli minulle ennestään tuntematon, mutta viimeistään sen laella ymmärsin, että olin tullut pohjoisen paratiisiin. Ensimmäisenä ylhäällä meitä oli vastassa tunturilampi. Jäin hetkeksi katselemaan sen kirkasta vettä. Oli aurinkoinen päivä, mutta yläpuolellamme lipui myös suuri määrä pilviä, jotka heijastelivat lammen tasaisesta pinnasta.

Sitten huomasin seuraavan lammen, ensimmäistä huomattavasti isomman. Sen vieressä olevalla kalliolla näytti olevan iso ihmisjoukko. Mutta turistijoukon sijaan se olikin hääjuhlajoukko. Ihanaa, juhlat tunturikeitaassa, ajattelin. Myöhemmin toisesta näkökulmasta katsottuna huomasin, että iso lampi on sydämen muotoinen.

Vaikka Särkitunturin laelle kävelee suhteellisen sutjakkaan, kannattaa retkeen varata kunnolla aikaa. Minulla menivät ensimmäiset hetket vain siinä, kun ihastelin kaikkea ympärillä levittäytyvää. Tunturilammet ja kumpuilevat näkymät tekevät paikasta lumoavan.

Ennen alas lähtemistä tein yhden kesän suurista päätöksistä. Heitin talviturkkini yhteen lammista. Vaihdoin sortsit ja topin uimapukuun pyyhkeen ja ystäväni avustuksella. Pulahdin raikkaaseen veteen muutaman inisevän hyttysen avittamana. Päästin muutaman kiljaisun, vaikka vesi ei ollut mahdottoman kylmää.

Vinkki: Etsitkö eettisesti valmistettua uimapukua? Tutustu tähän ihanaan *malliin.

Särkitunturin maisema ja järvi.

Kuivattelut ja pukeutuminen sujuivat nopsasti lämpöisessä Lapin kesäpäivässä. Kun hetken päästä käänsin selkäni Särkitunturin keitaalle ja lähdin muiden perään alas mutkittelevalle hiekkapolulle, oli oloni samaan aikaan sekä virkistynyt, ihastunut että haikea. Särkitunturi oli minusta kaiken hehkutuksen arvoinen.

Särkitunturin upea maisema.

Särkitunturi – missä ja miten?

Särkitunturi sijaitsee Muonion kunnassa Rovaniementien (tie 79) varrella. Särkitunturille suunnatessa auton saa kätevästi jätettyä parkkipaikalle, jolta lähtee tunturin laelle 3,2 kilometrin reitti. Tein ystävineni päiväretken Särkitunturille läheisiltä Särkijärven Majoilta, joilla yövyimme. Kaikkine pysähtymisineen retkemme tunturilla kesti noin kolme ja puoli tuntia ja askeleita tuli kahdeksan kilometrin edestä. 

 

Lue lisää pohjoisen road tripista Merkintöjä maailmasta -blogistani:

Kerro kaverille!

1 ajatus aiheesta “Särkitunturi – upea keidas Lapissa”

  1. Paluuviite: Mitä tehdä Levillä? 5 epätyypillistä aktiviteettia Leville – Seikkailijattaret

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top