Huippuvuoret

Huippuvuoret – 6 arktisen eksoottista vinkkiä aktiivimatkailijalle

Huippuvuorille matkustavalla täytyy olla asenne kohdallaan. Pienellä vaivannäöllä Huippuvuoret on aktiivimatkailijan ihannekohde, jossa bongaillaan arktisia eläimiä, seikkaillaan jäätikköluolissa ja tehdään satojen kilometrien hiihtovaelluksia. Tässä vinkit Norjan Huippuvuorille. 

Huippuvuorille suuntaavan aktiivimatkailijan retki alkaa jo lentokentältä, jossa vastaanottajan virkaa toimittaa täytetty jääkarhu. Baarissa aseet jätetään takahuoneeseen ja verhot vedetään alas, jottei laskeutumaton talviaurinko paista koko yön yli juhlijoiden silmiin. Pyörällisillä ajoneuvoilla on mahdollisuus ajaa vain kahden numeron matkaa, ja kaupungista itsenäisesti ulos aikovan tulee suorittaa ampumalupa. Paikallisnähtävyyksinä toimivat vanhat kaivokset ja kuolleet kaivoskaupungit. Huippuvuorille ei synnytä eikä kuolla. Suojatyöpaikka on tuntematon käsite. Tervetuloa arktiseen Villiin Länteen!

Huippuvuoret

Tekemistä Huippuvuorilla – Kuusi vinkkiä lomalaiselle

Mitä arktisilla Huippuvuorilla on tarjottavana aktiivimatkailijalle? Tässä kuusi vinkkiä lomalaiselle. Syventävä briiffaus arktisesta hiihdosta löytyy CAMU:lle pitämässä blogissani.

1. Hiihtovaellus Huippuvuorilla

Haluatko hiihtää pääsi pyörälle vai muuten vain pakahtua maisemiin? Huippuvuoret tarjoavat suksilla sivakoiville ahkioporukoille täydellisen temmellyskentän aina tasaisista jäistä tunturin korkeuden vaihteluihin. Matkaa saa kerrytettyä satoja kilometrejä, eivätkä hiihtomatkat ole koskaan loppuneet kesken. Matkan taitossa tulee päivämatkojen rasituksen lisäksi huomioida yön aikana pidettävät jääkarhuvahtivuorot.

2. Vapaalasku

Vapaalaskeminen on täällä vailla vertaa. On itsessään työ ja seikkailu päästä parhaille laskupaikoille. Logistiikka ei ole verrattavissa tottumiimme lähestymisiin eikä kaapeli- ja hiihtohisseihin. Parhaisiin laskupaikkoihin rakennetaan leiri ja huolehditaan jääkarhuturvallisuudesta. Laskea voi kyllä ympäri vuorokauden yöttömässä yössä, mutta huonojen kelien sattuessa voi koti-ikävä iskeä nopeastikin. Tänne suuntaavat yleensä vain kokeneet laskijat ja ulkoiluun tottuneet konkarit.

IMG_20170301_025200

3. Huippuvuorten jäätikköluolat

Huippuvuorilla sijaitsee suuria jäätiköitä, joiden sulamisvesikanavat sekä railot elävät vuodesta toiseen. Paikalliset oppaat ja asukkaat ovat kartoittaneet turvallisia jäätikön sisäänmenopaikkoja. Niihin on mahdollisuus tutustua opastetusti ryhmässä. Omatoimitutkimusmatkailijalla on syytä olla oikeat välineet ja varusteet sekä asiaan kuuluva kokemus jäätikkö- ja luolatoiminnasta. Luolastot voivat olla hyvinkin suuria ja todella vaikuttavia jääholveineen. Retki jäätikön sisälle kannatta tehdä kahdesti, mikäli mahdollista. Päivällä ja yöllä sekä valaistus että tunnelma ovat erilaisia. Hämärän tullen valaistus heijastaa ja elävöittää jäätä entisestään.

4. Moottorikelkkailu

Moottorikelkka, tuo ihana kamala ekologinen tuhluri, joka kuitenkin on niin välttämätön jään ja lumen saarella. Välimatkat nähtävyyksissä ovat suuria ja kelit nopeasti vaihtuvia. Paikasta toiseen liikkumiseen on välttämätöntä käyttää kelkkoja talvisin. Autolla liikkuu rajallisesti keskustassa ja jalkapatikalla tai hiihtäen liikkuminen voi olla riskipeliä ja vie lisäksi aikaa ja on haasteellista. Moottorikelkkasafareilla voi tehdä päivä- ja yöretkiä kuolleisiin kaivoskaupunkeihin tai niiden puitteissa voi muuten vain käydä pärräämässä tuntureilla. Tästä tuhluripärrästä voi sukeutua aikamoisia seikkailuja vuonojen, harjanteiden ja railoisten jäiden ylityksissä. Mukisematta suositellaan kuunneltavaksi järjestäjän ohjeet varusteista.

Huippuvuoret tekemista

5. Koiravaljakot

Ihanuudet vailla vertaa. Kannattaa varata aikaa jo itse koiratarhalla vierailuun. Etenkin uusien pentueiden aikaan tarhoilla voi vierähtää tovi jos toinenkin. Koiravaljakkoajelu on fiilistelylaji, joka vaatii osallistujalta oman panoksensa. Taikoja ei tarvitse tehdä ja oppaat luovat turvallisen tunnelman sekä ohjaavat toimintaa ammattitaidolla. Vauhti on hitaampaa ja matkat lyhyempiä, kuin esimerkiksi moottorikelkkailussa. Lajiin sopivat lapikkaat, puukko ja evästauot.

6. Arktiset eläimet

Kiikarit silmillä harot näkökenttää. Takerrut jokaiseen tummaan läiskään ja valkoiseen kasaan. Mursujen, hylkeiden, porojen ja jääkarhujen tarkkailu ja näkeminen palkitsee odottajansa. Vaikuttavaa on nähdä taidokkaat sujahdukset hylkeiden puikkelehtiessa liukkaasti murtuneiden jäiden välissä. Yhtä vaikuttavaa on nähdä tonnikaupalla läskiä ja lihasta kääntyvän, kun otus löyhyttelee raajojaan hampaat ojossa murahdelleen. Poroja näkee vaikka pääkadulla matkalla ruokakauppaan. Järjestetyille eläinsafareille kannattaa lähteä, mikäli loma alkaa olla lopuillaan, ja osa eläimistä on vielä bongaamatta.

 

Mukaan arktisiin aktiivilajeihin tarvitaan:
Paksu, lämmin takki: RAB
Pipo tai hattu: Superyellow, Costo, Haglöfs
Paksut nahkarukkaset: Hestra
Kuorivaatteet: Norrona
Kengät: Merrell, Sorell
Villakerrastot: Mons Royale

Lukuvinkki: Norjan Lofootit – Vinkit ja niksit road tripille

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top