Langkawi.

Langkawi – Mitä tehdä ja nähdä?

Kerro kaverille!

Langkawi on upea saariryhmä Malesiassa, joka voi näyttäytyä ensikertalaiselle hieman tylsänä. Sen parhaimmat salaisuudet piilevät pintaa syvemmällä ja ne pitää osata löytää. Ilman viidakkosamoilua ja saarten tutkimista mikään Langkawin matka ei voi olla täysinäinen ja kokemus voi jäädä etenkin kokeneemmalle reissaajalle hieman tylsäksi. Mitä kannattaa tehdä Langkawilla? Lue vinkit ja inspiroidu!

Artikkelissa mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Vietin Malesian Langkawilla kolme viikkoa neljä vuotta sitten ja tutustumalla oikeisiin ihmisiin pääsin paremmin jyvälle Langkawin saariryhmän taiasta. Nyt, neljä vuotta myöhemmin, olin saarella uudelleen, aikaa oli vain neljä päivää. Huomasin Langkawin muuttuneen ja vilkastuneen, mutta sen viehätys on vielä tallella – tosin jopa enemmän piilossa kuin ennen.

Olen jo aiemmin kirjoittanut jutun omaan blogiini Langkawista aktiivisen ihmisen mekkana ja nyt jaan teille vieläkin konkreettisemmin vinkkejä, mitä Langkawilla kannattaa tehdä.

Gunung Raya Malesiassa, Langkawi.

1. Vuokraa skootteri ja tutki Langkawin saarta

Paras tapa tutustua uuteen paikkaan on skootteri. Kun alla on oma kulkuneuvo, pääsee minne vain. Langkawilla etäisyydet saattavat olla pitkiäkin, joten ilman kulkuneuvoa on helposti jumissa, ellei yövy vilkkaalla Pantai Cenangin alueella.

Liikenne on nykyään vilkkaampaa ja tiet erilaisia kuin ensimmäisen vierailuni aikana neljä vuotta sitten, mutta sekaan uskaltaa edelleen hyvin. Ota mukaasi kartta ja lähde tutkimusretkelle. Muista, että pääteiltä lähtee monta pientä ja huomaamatonta tietä, jotka ovat yleensä portteja pienempiin kyliin. Pienissä kylissä on uinuvan tavallinen tunnelma, lehmät ja vesipuhvelit laiduntavat pelloilla ja riisipelloilla, lapset leikkivät. Etenkin Langkawin pääsaaren länsiosa on mukavaa skootterointiseutua.

Skoottereita voi vuokrata esimerkiksi majapaikoista. Hinta on noin 8-10 euroa/vrk.

Nainen luonnossa, Langkawi Malesia.

2. Mene Langkawin luontoon

Langkawin kauneus ja monimuotoisuus piilee sen luonnossa. Saariston ikä on osittain jopa 500 miljoonaa vuotta ja siitä saa eniten irti, jos ymmärtää maiseman muodostelmista ja ainutlaatuisuudesta jotakin. Alueella on muun muassa ikivanhoja fossiileja. Tätä historiallisempaa luonto-osuutta varten on hyvä harkita osaavan oppaan palkkaamista.

Jos suuntaa Langkawille ja jättää luonnon välistä, ei saarista saa välttämättä niin paljoa irti. Suurin osa Langkawia on luonnonpuistoa ja alueella elää muun muassa 500 eri perhoslajia ja 200 eri lintulajia, muun muassa kolme eri sarvinokkalintulajia. Luonnossa on merkittyjä reittejä, mutta hyvän luonto-oppaan kanssa uskaltaa lähteä villimpääkin viidakkoon. Aloittelijoille helppo luontokohde on Darul Aman Sanctuary, josta voi palkata myös oppaan.

Saaren paras luonto-opas on ehdottomasti sydämellinen Othman, joka tuntee Langkawin luonnon ja villin viidakon kuin omat taskunsa. Tämä mies ei tee työtään rahasta vaan intohimosta ja sen aistii. Othman on opettanut minulle selviytymisvinkkejä viidakkoon, jotka saatan jakaa kanssanne toisessa jutussa. Tämä mies on muuten päässyt Guinnessin ennätystenkirjaan viettämällä 27 vuorokautta 150 kobran kanssa samassa huoneessa. Neljä vuotta sitten Othman esitteli minulle käärmeenkäsittelytaitojaan autotallissaan, hänen lapsensa esittivät minulle taitojaan paikallisessa taistelulajissa. Nykyään lemmikkikäärme on vapautettu villiin luontoon eli sinne, minne se kuuluu (Kyllä, vapautuksesta on video ja kyllä, näinkin isot käärmeet luikertelevat Langkawin luonnossa).

Othmanin yhteystiedot löytyvät ovat täältä.

Lukuvinkki: Kolme kiehtovaa kaupunkia Malesiassa

langkawi luonto

3. Nouse vuorelle Langkawilla

Moni tietää Langkawin 500 miljoonaa vuotta vanhan vuoren eli saaren tunnetuimman nähtävyyden, jonne pääsee kondolihissillä (Sky Cab). Maisemat ovat upeat ja matkaa voi jatkaa korkeaa siltaa pitkin (Sky Trex). Vuorelle voi myös vaeltaa, kunhan osaa reitin ja pärjää viidakossa.

Toinen erittäin suositeltava näköalapaikka on Langkawin korkein vuori, Gunung Raya. Sen päälle voi ajaa autolla tai skootterilla, mutta sinne voi myös kiivetä. Reittiin kuuluu satoja portaita, mutta maisema on kaiken sen hikoilun arvoinen. Matkalla voi nähdä apinoita ja sarvinokkalintuja. Söpöt dusky leaf -apinat ovat ujoja, mutta muiden apinoiden kanssa pitää olla varovainen. Ne saattavat olla liiankin tottuneita ihmisiin ja jopa aggressiivisia. Viidakossa onkin hyvä kantaa mukanaan keppiä, jolla pelotella tarpeen tullen ei-halutut vieraat teilleen.

Lukuvinkki: Miten löytää halvat lennot?

4. Riippuliidä Langkawin yllä

Langkawilla on useampikin riippuliitoa tarjoava yritys, mutta Naam Adventuresin liidoilla on parhaimmat maisemat. Liidon aikana voi ihailla sekä Langkawia yläilmoista että kaukaisempia Thaimaan saaria. Muun muassa Tarutaon kansallispuistosaari on näköetäisyydellä. Kirjoitin aiemmin jutun aiheesta, se löytyy täältä.

Melonta langkawin magrove-metsässä.

5. Mene melomaan mangrove-metsään

Langkawin matka ei ole täydellinen, ellei mene vesille. Langkawin 99 saarta ovat useat reunoiltaan karstikiveä ja tippukiveä. Melontaretket vievät jopa pieniin luolamuodostelmiin ja mangrove-metsien uumeniin. Varaa itsellesi osaava opas, myös tässä asiassa aiemmin mainitsemani Othman tietää parhaay inside-vinkit.

vesiskootteri langkawi

6. Vuokraa vesiskootteri, mene Langkawin vesille

Langkawi on veden ympäröimä, luonnollisesti. Vauhtia kaipaaville vesiskootteri on oiva tapa päästä tutkimaan Langkawin saaristoa. Retkeen kuuluu hyvä ohjeistus, eikä aiempaa kokemusta tarvita. Omin avuin saarten tutkiminen on rajattua, eikä luonnonpuiston alueelle saa mennä vesiskootterilla ilman opasta. Noin viiden hengen ryhmäkoko on mukava ja retken ajan liikutaan porukassa. Puuha on tyyristä, mutta sen arvoista.

Vesiskootterilla ajaminen on hauskaa puuhaa ja se mahdollistaa pääsyn lähelle tippukivikallioita, keskelle Kilimin luonnonpuiston upeaa luontoa.

Retkeen kuuluu pari pakollista turistien täyttämää pysähdyspaikkaa ja uintimahdollisuus. Ota mukaan tarpeeksi aurinkosuojaa ja juomavettä. Muista myös, ettet häiritse luontokappaleita vesiskootteriajelullasi pakollista enempää.

7. Bongaile apinoita ja lintuja

Langkawilla luonto on läsnä lähes kaikkialla. Teiden varsilla näkyy apinoita ja luonto tulee myös joidenkin hotellien alueelle. Andaman-hotelli on loistava paikka bongailla liitäviä lemureita. Sarvinokkalinnut lentävät siellä täällä ja myös varaaneja saattaa nähdä roskakasoja penkomassa.

Sarvinokkalintu Langkawilla.

8. Mene iltamarkkinoille

Kuahin kupeessa järjestetään joka ilta iltamarkkinat. Kokeile edullisia herkkuja ja löydä paikallinen suosikkiruokasi. Hintataso on edullinen ja myynnissä on ruoan lisäksi vaatteita.

9. Mene Langkawin 3D-museoon

Yleensä en innostu tällaisista ihmisen tekeleistä, mutta Langkawin 3D-museo on oikeasti hauska paikka, jossa saa ainakin upeita kuvia. Hyvää puuhaa sadepäivälle. Samalla alueella on ostoskeskus. Muistakaa muuten, että Langkawi on verovapaa alue.

Lähde reissuun seikkailijattarien kanssa! Lue lisää!

10. Osallistu illallisristeilylle

Romantiikanjanoisille illallisristeily on oiva tapa nautiskella laskevan auringon maisemasta ja hyvästä ruoasta. Tunnelma on rentouttava (riippuu tietysti muista matkustajista) ja etenkin pariskunnille tämä on oiva tapa nautiskella helpolla tavalla.

Lukuvinkki: Etsitkö upeaa ja autenttista majoitusta Langkawilta?

11. Helli ihoasi kuumassa kylvyssä

Malesian ainoa suolakylpylä sijaitsee Langkawilla. Ayer Hangat ei ensisilmäyksellä ole vaikuttava tai kutsuva paikka, mutta taika piilee yksityiseen käyttöön varattavissa suola-altaissa, joissa voi rentoutua omalla porukalla ja antaa mineraalien hoitaa ihoa. Älä mene kuumimman auringon aikaan, sillä vesi on kuumaa.

12. Katso, kun lentokoneet nousevat ja laskevat

Langkawilla voi katsella vaikka lentokentän läheisissä kojuissa/ravintoloissa paikallista laksaa  syöden, kun lentokoneet nousevat ja laskevat. Kiitorata on aivan vieressä.

13. Mene vesiputouksille

Langkawilla on monta vesiputousta. Tunnetuin, vaan ei vaikuttavin, on 7 Fells. Varaa aikaa ja mene nautiskelemaan olostasi luontoon. Viidakossa on pienempiä putouksia, joissa saa olla aivan yksin. Nämä ovat omia suosikkejani, mutta en suosittele viidakkoretkeä ominpäin tosin aivan kokemattomille. Apinat saattavat olla haaste, samoin villisiat. Muista, että sadekausi on vesiputousten kulta-aikaa.

Lukuvinkki: Majoitu vesipuhveleiden laidunmailla Langkawin Gemalai Villagessa

Nainen Langkawilla rannalla.

14. Löydä Langkawin hiljaisin ranta

Moni Langkawin rannoista on ikävä kyllä resorttien edustalla. Laki tosin sanoo, että rannalle saa mennä kuka vain, eivätkä resortit omista rantaa. Haaste on, jos rannalle ei pääse kuin resortin alueen läpi. Länsimaisia katsotaan yleensä läpi sormien, paikallisille tilanne on haastavampi.

Pantai Cenang, Pantai Tenggah ja salaisempi Pantai Kok ovat yleisiä rantoja. Tanjung Rhun rannalle saa mennä, vaikka se on resortin edustalla. Tanjung Rhu on rannoista kaunein ja oiva paikka auringonlaskun ihailuun.

Yleisten rantojen lisäksi Langkawilla riittää pienempiä rantoja, joihin pitää vain päästä. Joskus reitti voi olla haastavakin. Etsivä löytää ja vaiva palkitaan.

15. Liu’u vaijeriradoilla

Langkawilla on kaksi zipline-puistoa, joissa voi ruokkia adrenaalinnälkää. Edullisempi ja pienempi versio on Skytrex-puisto, mutta huomattavasti kalliimpi ja selkeästi parempi on Umgavan vaijeriratapuisto. Umgavan radat ovat melko pitkiä ja turvallisuus on tärkeässä roolissa. Lipulla saattaa saada alennusta esimerkiksi Skycab-kondoliin. Kysy lisää henkilökunnalta.

16. Suuntaa Tuban saarelle

Kun Langkawin pääsaari on nähty, suuntaa viereiselle Tuban saarelle, joka on pääsaarta huomattavasti autenttisempi ja kehittyneempi. Varoitus, saatat rakastua!

 


Seikkailijattaren majoitusvinkit Langkawille:

Tutustu kaikkiin ekologisiin majoitusvaihtoehtoihin *täällä.


 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.