Marokkolainen ruoka – Maista ainakin näitä!

Marokkolainen ruoka mainitaan usein yhtenä maailman herkullisimmista keittiöistä. Satoja vuosia vanhassa ruokakulttuurissa yhdistyvät afrikkalaiset, arabialaiset ja eurooppalaiset vaikutteet. Seurauksena marokkolainen ruoka on täynnä mielenkiintoisten makuyhdistelmien harmoniaa.

Sivustolla käytetään mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Marokkolainen ruoka ei ole tulista, mutta mausteissa ei kitsastella. Makua antamaan käytetään esimerkiksi paprikaa, inkivääriä, sahramia, kuminaa, sekä aineksia kuten säilöttyjä sitruunoita, pähkinöitä ja hedelmiä. Tyypillistä marokkolaiselle ruoalle on makean ja suolaisen herkullinen yhdistelmä.

Marokkolainen ruoka: Maista Marokossa ainakin näitä ruokia

Marokkolainen tagine-pata

Marokkolaisen ruoan kuningas lienee hitaasti haudutettu mausteinen tagine-muhennos. Yhden tietyn ruokalajin sijaan tagine-pata viittaa pataruokien valmistusmenetelmään eli kartiomaisessa savisessa tai keraamisessa taginepadassa hauduttamiseen. Padan kannen alta voikin paljastua monenlaisia makuja. 

Perinteinen berber-tagine sisältää lihaa ja kasviksia, jotka asetellaan kartiomaisesti pataan ja jätetään kaikessa rauhassa kypsenemään. Tomaattisen kefta-taginen keftat eli mausteiset lihapullat maistuvat varmasti monille suomalaisille. Tyypillisiä taginen aineksia ovat myös esimerkiksi sipulit, oliivit, rusinat, taatelit ja luumut. Suosittuja makuyhdistelmiä ovat kana ja aprikoosi, lammas ja luumut sekä kana kirpsakkojen säilöttyjen sitruunoiden ja oliivien kera. Näitä makuyhdistelmiä valmistetaan taginepadan lisäksi myös muilla menetelmillä. 

 

*Varaa majoitus läheltä tai kaukaa. Varaamalla kauttamme tuet toimintaamme, mutta sinulle ei aiheudu ylimääräisiä kuluja. 

 

Marokkolainen ruoka ja tagine.

Kuskus

Durumvehnästä valmistettu kuskus (tai couscous) on toinen tyypillinen marokkolainen ruoka, jota valmistetaan viikottain. Kuskusin juuret ovat Pohjois-Afrikan berbereiden ruokalajina. Kuskusista on monenlaisia versioita, joista tavallisin on kasviskuskus.

Lukuvinkki: 5 x upea majoitus Marrakechissa

Pastilla-piiras

Marokkolainen pastilla-piiras on yksi maan perinteikkäimmistä ruokalajeista. Rapean, kerroksittaisen lehtitaikinan sisään kääritään pulua tai kanaa, jauhettua mantelia, kananmunaa ja sahramia. Pastillan päälle ripotellaan tomusokeria ja kanelia, josta seuraa suloinen makean ja suolaisen yhdistelmä. Jos et pidä makeasta suolaisten ruokien yhteydessä, kannattaa kokeilla mausteisempaa meren herkuilla täytettyä pastilla-piirasta.

Marokkolainen piiras.

Harira-keitto

Harira on Marokon kuuluisin keitto, jota on tarjolla lähes jokaisessa ravintolassa. Variaatioita on tästäkin monenlaisia, mutta tyypillisimmillään harira on tomaattinen kikherne- ja linssikeitto. Liemi on usein lihapohjainen. Silloin tällöin keittoon lisätään myös riisiä tai ohuita, pieniä nuudeleita. Perinteisesti hariraa syödään ramadanin aikaan auringon laskettua.

Meze – marokkolaiset alkupalat

Meze eli Välimereltä ja Lähi-Idästäkin tutut pienet naposteltavat alkupalat ovat suosittu tapa aloittaa ateria Marokossa. Ravintoloissa tarjotaan alkajaisiksi usein herkullisia oliiveja harissatahnan kera. Suosittuja alkupaloja ovat esimerkiksi zaalouk, mehevä munakoisodippi sekä briwat, lihalla täytetyt suolaiset pasteijat.

Marokkolainen ruoka ja mezet.

Marokko ja kasvisruoka

Marokossa rakastetaan lihaa, mutta kasvissyöjänäkään ei tarvitse nähdä nälkää. Salaattien lisäksi esimerkiksi taginesta on yleensä aina tarjolla mehevä kasvisvaihtoehto, joka ei kalpene lihaisemmille versioille. Isommissa kaupungeissa löytyy myös kasvisravintoloita. 

Minttutee ja tuoremehut

Makea vihreän teen ja minttuteen yhdistelmä on Marokon kansallisjuoma, jota juodaan aina ja kaikkialla. Minttutee on Marokossa tärkeä osa sosiaalista elämää, ja sen valmistaminen ja oikeaoppinen kaataminen lähestulkoon taiteenlaji. Marokossa kannattaa maistaa myös herkullisia tuorepuristettuja mehuja, kuten appelsiinimehua ja pomegranaattimehua.

Marokko ja alkoholi

Muslimimaana alkoholia ei ole Marokossa joka puolella tarjolla. Monissa isojen kaupunkien ravintoloissa sekä hotelleissa suunkostuketta kuitenkin löytyy. Jos kaipaat aterian lisukkeeksi viiniä, kannattaa tarkistaa etukäteen, löytyykö ravintolasta alkoholia. Marokkolainen viini on yllättävän maukasta!

× Lukuvinkki: Afrikkalaisia mausteseoksia ×

Marokkolainen ruoka.

 

Marokkolainen sisustus kodissa – näillä tuotteilla luot tunnelmaa kotiin ja ruokapöytään

1. *Laattatarroilla saat azulejo-laattojen ja Marokon tunnelmaa helposti.

2. *Lasinaluset ovat pieni ja kaunis elementti, joiden avulla ruokapöytään saa Marokon tunnelmaa.

3. *Istuintyynyt marokkolaiseen tyyliin ovat kauniita.

4. *Marokkolaistyyliset lamput tuovat tunnelmaa.

5. *Marokkolaiset lautaset tuovat iloa esteetikon silmille.

Teksti ja kuvat: Anna Papillo 

Lue Annan Marokon seikkailuista lisää Muuttolintu-matkablogissa.

 

× Lukuvinkki: Sisusta koti Marokolla ×

Majoitu maailmalla talovahtina!

Kerro kaverille!

Scroll to Top