Safari Afrikassa on unelmasi? Big Fiven bongaaminen savanneilla, tähtikirkkaat telttayöt safarileirissä ja auringonlaskudrinkit virtahepoja tai kirahveja katsellen? Haaveiletko keskipäivän altaalla rentoutumisesta aamuvarhaisella näkemääsi satapäistä antilooppilaumaa muistellen ja leijonien jäljittämisestä tiheän kasvillisuuden seassa? Kuulostaa siltä, että sinun olisi aika päästä safarille Afrikkaan! Seikkailijattarien Johanna kertoo kokemuksia ja 10 parasta vinkkiä ikimuistoiselle safarille Afrikkaan.
1. Safari Afrikassa – monenlaisia safareita moneen makuun
Sinun on mahdollista lähteä Afrikassa juuri itsesi näköiselle safarille. Safareita on monenlaisia, aina ylellisistä luksussafareista liikkuvaan telttailusafariin ja jopa kävely- tai kanoottisafariin saakka – ja kaikkea siltä väliltä. Voit bookata itsellesi yksityisoppaan, lähteä ryhmäsafarille tai vuokrata auton ja ajaa safarisi itse. Lintubongari voi lähteä lintuihin erikoistuneelle safarille ja elefanttifani suunnata alueelle, jossa elää paljon norsuja.
Monissa paikoissa voi myös lähteä pelkälle yksittäiselle game drivelle eli muutaman tunnin mittaiselle safariajelulle. Kävelysafareita järjestetään esimerkiksi Sambian South Luangwan kansallispuistossa, mutta pidä mielessä, että niiden toteutumiseksi tarvitaan yleensä tietty määrä osallistujia.
Vaikka klassiset safarikohteet kuten Kruger, Serengeti ja Masai Mara vetävät lähes varmoilla eläinbongauksillaan ja upeilla maisemillaan eniten matkailijoita, löytyy Afrikasta niin monia kansallispuistoja ja yksityisiä suojelualueita, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin.
Tuntemattomampiin kansallispuistoihin kannattaa suunnata etenkin, jos arvostaa luonnonrauhaa eikä halua ajaa safarirallia jeeppijonossa. Se saattaa myös olla eettisesti parempi valinta, sillä turismin positiiviset ja negatiiviset vaikutukset jakautuvat silloin edes hieman tasaisemmin.
Omat kokemukseni safarista rajoittuvat Sambiaan, ja koin esimerkiksi aivan upean seikkailusafarin valtavassa Kafuen kansallispuistossa kaukana sivistyksestä ja muista matkailijoista. Tsetse-kärpästen asuttamassa syrjäisessä erämaassa eläinsaldo ei kivunnut taivaisiin. Silti kokemus oli jotain aivan muuta kuin eläimillä ja turisteilla liikakansoitetuilla suojelualueilla, joissa joka puun takaa kurkkii jokin Afrikan ikoninen eläin (ja toinen safariauto).
Tällaiselle safarille lähtiessäsi voit valmistautua siihen, että saatat ajaa tuntikausia näkemättä yhtäkään eläintä, mutta leijonalauman jäljittämisen aiheuttama kutkuttava jännitys saa tuloksettoman puskaskannailun unohtumaan sekunnissa!
Lukuvinkki: Maagisen kauniita hetkiä Zimbabwen Karibajärvellä
2. Safari Afrikassa – Budjetti
Safarit eivät ole halpaa lystiä, mutta ehdottomasti joka sentin arvoisia. Nämä kokemukset muistaa takuulla loppuelämänsä! Mieti oma budjettisi, ota etukäteen selvää valitsemastasi safarikohteesta ja päätä, montako päivää haluat safarilla viettää.
Ensikertalaiselle parin-kolmen yön safari voisi olla sopivan mittainen. Kaikkia eläimiä ei välttämättä bongaa päivässä tai parissa, mutta ei myöskään kannata viettää kahta viikkoa yhdessä ja samassa leirissä, vaan mieluummin vaihtaa paikkaa muutaman päivän välein. Hinnat ovat sesongin ulkopuolella ja sadekaudella (suunnilleen marras-toukokuussa) halvemmat, joten se voi olla hyvä aika matkustaa budjetilla.
Vuokra-autolla, teltalla ja retkikeittimellä varustautumalla pääset luultavasti halvimmalla, mikäli leirielämä ilman mukavuuksia ei haittaa. Etelä-Afrikka on suosittu kohde omatoimisafarille, sillä tiet ja turvallisuus ovat verrattain hyvässä kunnossa. Ota huomioon, että kansallispuistojen ja suojelualueiden pääsymaksut ovat yleensä päiväkohtaisia ja niistä voi koitua melko suurikin menoerä.
Mikäli et halua tai pysty ajamaan itse, on seuraavaksi edullisin vaihtoehto pakettimatkatyylinen budjettisafari. Safarikohteesta riippuen näitä kannattaa kysellä esimerkiksi reppureissaajien hostelleista, jotka monesti järjestävät edullisia safariretkiä, matkatoimistoista tai suoraan safarilodgeista. Safaripaketteihin kuuluu yleensä ainakin majoitus, kaikki ateriat ja kaksi safariajoa per päivä ryhmän kanssa – tai ilman, jos käy tuuri, mutta varmista nämä ennen kuin varaat. Esimerkiksi Sambiassa tällaiset safarit maksoivat noin 100 dollarista ylöspäin vuorokaudelta, mutta hinnat vaihtelevat kohteittain. Sambia on kuitenkin Afrikan edullisimpia safarimaita.
Lukuvinkki: Matkavinkit Sambiaan
Matkatoimistot ja safarimajoitukset tarjoavat myös kaikenlaisia korkeamman hintaluokan safareja luksussafarilomista palvelijoiden ympäröimänä aina kustomoituihin kiertomatka-tyylisiin safariseikkailuihin yksityisoppaan kanssa. Mikäli budjetti sallii, on vain taivas rajana! Itse tuhlaisin mieluiten omaan oppaaseen, jolloin voit itse päättää mitä safarillasi haluat tehdä ja mihin eläimiin keskittyä.
3. Huomioi vuodenaika Afrikan safarilla
Eri vuodenaikoina safarilla Afrikassa on helpompaa bongata eri eläinlajeja, joten ajoita safarisi kiinnostuksenkohteidesi mukaan mikäli mahdollista. Lintubongaus on yleensä helpompaa sadekaudella, mutta nisäkkäitä taas näkee paremmin kuivalla kaudella, kun tasankojen ruoho ei ole niin pitkää. Jotkin safarikohteet muuttuvat mutavelliksi sadekaudella, jolloin niihin ei ole mitään asiaa ja majapaikatkin pitävät ovensa kiinni.
Etenkin sateettomina talvikuukausina (ne vaihtelevat hieman maittain, mutta suunnilleen kesä-lokakuussa) maasto voi olla hyvin kuivaa, mikä johtaa pölypilven nousemiseen auton tai eläimen liikkuessa maastossa. Jätä vitivalkoiset vaatteet kotiin ja valmistaudu putsaamaan kameraasi joka paikkaan tunkeutuvasta pölystä. Piilolinssien käyttäjien kannattaa varata mukaan silmätippoja ja silmälasit, jos pöly tekee olon liian tukalaksi.
4. Huolehdi turvallisuudestasi
Afrikan safarilla olet villin luonnon ja villieläinten ympäröimä, joten käyttäydy sen mukaisesti ottamatta turhia riskejä. Älä poistu teltastasi yöllä yksinäsi, vaan hälytä kaveri tai vartija mukaan jos on pakko lähteä vaikka vessaan. Älä lähde kävelemään ulos leiristä, varsinkaan yöaikaan. Älä myöskään säilytä ruokaa teltassasi tai huoneessasi, sillä ei ole ennenkuulumatonta, että norsu tulee seinän läpi ruoan perässä. Ajatus kirkkaan tähtitaivaan alla nukkumisesta voi houkutella, mutta älä missään tapauksessa nuku edes tulen ääressä ilman telttaa.
Suojaudu hyttysiltä ja tsetse-kärpäsiltä pitkillä hihoilla ja lahkeilla sekä hyttyskarkotteella ja –verkolla. Käytä tarvittaessa malarialääkitystä. Sanomattakin on selvää, että tarpeeksi kattava matkavakuutus on fiksu idea myös safarimatkalle. Tietoa niistä löydät Sissin matkavakuutuksia käsittelevästä jutusta!
Älä poistu ajoneuvosta eläinten lähellä äläkä nouse safariautossa seisomaan, vaan pysy istuallasi. Tämä ei ole pelkästään heittelehtivän kyydin takia vaan myös eläinten vuoksi. Auto hämää eläimiä ja noustessasi seisomaan tai poistuessasi kulkuneuvosta, otat riskin että ne tajuavat sinun olevan vain yksittäinen ihminen.
5. Muista kerrospukeutuminen
Varaa safarille Afrikkaan käytännöllisiä vaatteita, joissa on mukava istua safarijeepin pomppuisessa kyydissä – urheilurintsikat mukaan! Ohuehkot, auringolta suojaavat ja pesun jälkeen nopeasti kuivuvat vaatteet toimivat parhaiten. Tummansinisen ja mustan sanotaan houkuttelevan tsetse-kärpäsiä, joten niitä ja nopeasti likaantuvaa valkoista sekä armeijakuviota kannattaa välttää.
Muuten vaatteiden värillä ei sinänsä ole väliä, joten mitään maastonvihreää tai beigeä ei tarvitse erikseen hankkia safaria varten. Punaisen värin kuulee joskus herättävän ärsytystä ja aggressioita eläimissä, mutta väitteellä ei ole perää. Kanssaihmisten viihtyvyyden takia kannattaa kuitenkin jättää ne kaikkein kirkuvimman väriset urheiluvaatteet kotiin.
Mutta ennen kaikkea, varaa mukaasi tarpeeksi lämpimiä vaatteita, joita voit tarvittaessa pukea kerroksittain. Mielikuva Afrikasta on yleensä kuuma ja hikinen, mutta illat, yöt ja aamut saattavat olla oikeasti todella kylmiä. Talvikuukausina kevyttoppatakki, pipo ja hanskat eivät ole mitenkään liioittelua. Ota mukaasi myös kunnolliset maastokengät, aurinkolasit sekä auringolta suojaava ja silmiä tarvittaessa varjostava hattu, kuten lippis.
6. Pidä vesipullo aina mukanasi
Vaikka safarilla kuljetaan useimmiten autolla, saatat tarvita tavallista enemmän nesteytystä. Varaa siis mukaan reilusti vettä. Kannattaa myös varmistaa etukäteen, että turvallista vettä on saatavilla. Pullovettä on yleensä ostettavissa safarimajoituksista, ja liikkuvalla safarilla oppaasi todennäköisesti huolehtii juomapuolesta, joten on epätodennäköistä että joutuisit itse tuomaan omat vedet safarille.
7. Varustaudu oikeanlaisilla valokuvaustarvikkeilla safarille Afrikassa
Safarilla Afrikassa bongaamasi eläimet ovat joskus aivan vieressäsi, joskus kymmenien metrien päässä tai kauempana. Napataksesi elämäsi eläinkuvan tarvitset monesti kameran, josta löytyy kunnolla zoomausvaraa. Jos valokuvaus on sinulle tärkeää, kannattaa harkita sijoittamista kunnon teleputkeen. Tai ehkä voit lainata tai vuokrata sellaisen? Mikäli kamerassasi ei ole tehokasta zoomia, ota mukaasi kiikarit. Oppailla on joskus ylimääräisiä, mutta ei kannata laskea sen varaan.
Paras kamera on kuitenkin sellainen, jonka käytön hallitset – et halua missata sitä sekunnin mittaista täydellistä kuvaushetkeä uuden kameran asetuksien kanssa räpeltämiseen. Jalustaa safarilla harvoin tarvitsee, ellet sitten halua kuvata Afrikan häikäisevää tähtitaivasta, mutta hernepussi voi olla kätevä kameran tukemisessa safarijeepin laitaa vasten. Pölyn- ja vedenpitävä kameran suojalaukku voi myös olla hyvä idea.
Lukuvinkki: Eettisesti kestävä alkuperäismatkailu onnistuu kunnioittamalla
8. Tarkista matka-adapterin tarve
Saatat tarvita mukaasi adapterin safarikohteesi sähköpistokkeita varten. Tämä vaihtelee maittain ja välillä on mahdotonta tietää etukäteen minkä mallisia sähköpistokkeita tietystä paikasta löytää. Esimerkiksi itse tarvitsin Sambiassa aina UK-mallisen adapterin. Safarilodgeissa on yleensä sähköpistokkeita ainakin yleisissä tiloissa, joten varmista että pystyt niitä myös hyödyntämään. Jos sinulla on tiedossa telttailusafari, varaa mukaan myös varavirtalähde ja vara-akkuja. Et takuulla halua virran loppuvan kamerastasi juuri, kun puun takaa paljastuu aterioiva leijonaperhe!
Lähde Seikkailijattarien kanssa safarille Tansaniaan keväällä 2023! Lue lisää!
9. Muista, että yhteydet ulkomaailmaan eivät aina toimi
Valmistaudu viettämään safarisi Afrikassa puhelinverkkojen ja WiFi-yhteyksien saavuttamattomissa. Monista safarilodgeista löytyy nykyään WiFi, mutta muuten Afrikan kansallispuistojen sisällä ei juuri nettiä selailla. Ja hyvä niin! Puhelinyhteydet eivät myöskään välttämättä toimi kaikkialla. Joskus ainoa yhteys ulkomaailmaan voi olla safarioppaasi radio. Parempi siis keskittyä yhteyteen ympäröivän luonnon kanssa, jättää kavereille soittelu myöhemmäksi ja kertoa etukäteen esimerkiksi kotijoukoille, kuinka kauan olet yhteyksien ulkopuolella.
10. Uskalla avata suusi safarilla
Vaikka safariopas on koulutettu ja usein myös todella harjaantunut hommaansa, ei hänkään välttämättä huomaa kaikkea. Älä siis jätä kaikkea oppaasi varaan vaan tarkkaile safarin aikana itsekin valppaasti ympäristöäsi, ja kerro oppaalle jos luulet bonganneesi jonkin eläimen. Monesti kyseessä on vain eläimenmuotoinen ruohotuppo tai kanto, mutta joskus voi onnistaa! Jos huomaat esimerkiksi korppikotkien parveilevan tietyn puun yllä, saattaa puun alla olla petoeläin saaliinsa kanssa. Voit myös pyytää opasta rohkeasti pysähtymään, jos haluat ottaa kuvia tietystä kohtaa tai tarvitset pysähdyksellä siihen enemmän aikaa. Heiluvasta autosta kuvaaminen on huomattavasti vaikeampaa.
Kerro oppaallesi myös, mitä eläimiä haluaisit safarillasi nähdä. Ryhmäsafareilla joudut monesti tekemään kompromisseja, mutta ainakin toiveesi on tullut kuulluksi. Oppaan tietämystä alueen eläimistä ja luonnosta myös kannattaa hyödyntää kyselemällä ahkerasti. Joskus opas voi jopa järjestää kiinnostuneille jotain ekstraa! Itse pääsin sinnikkään sarvikuonoista kyselemisen johdosta katselemaan sarvikuonoja kävellen vain muutaman metrin päästä, vaikka retkeeni ei kuulunut kävelyä yhtään missään emmekä olisi noita sarvikuonoja edes löytäneet maastoon jalkautumatta.
Omatoimisafarilla kannattaa kysellä rohkeasti vastaantulevista autoista, ovatko he tehneet hyviä bongauksia lähistöllä. Muiden vinkit voivat olla kullanarvoisia. Opit myös nopeasti, että jotain spesiaalia on tekeillä, mikäli useampi auto on pysähtynyt samaan paikkaan.
Safari Afrikassa ja ekstravinkki
Muista, että eläinten bongaaminen on hyvin pitkälti tuurista kiinni. Safarioppaan taidoilla on merkitystä, mutta ei hänkään voi muuttua norsulaumaksi, jos elefantit ovat yksinkertaisesti päättäneet lähteä jonnekin muualle. Nähdäksesi jotain spektaakkelimaista kuten leijonalauman saaliilla, täytyy sinun todellakin osua oikeaan paikkaan juuri oikeaan aikaan. Mikäli haaveilemasi eläin jääkin näkemättä, on sinulla ainakin hyvä syy palata takaisin. Ja varaudu siihen, että kaikkien unelmiesi täyttymisen jälkeenkin saatat kärsiä kroonisesta Afrikka-kuumeesta.
Mukavia hetkiä elämäsi safarin suunnittelun parissa!