maabongaus

Maabongausharrastuksen monet ulottuvuudet

Kerro kaverille!

Maabongaus herättää ristiriitoja. Monet matkaajat osaavat epäröimättä kertoa monessa maassa ovat käyneet, mutta heistä useat kiirehtivät sanomaan, etteivät bongaa maita.

En minäkään bongaa, termin äärimmäisessä muodossa. Suhtaudun skeptisesti tällaiseen 18 kuukaudessa kaikissa maailman maissa -tempauksiin. Toisaalta, jokainen matkustakoon itselleen sopivalla tavalla.

Itse matkustan kuitenkin mieluiten uusiin kohteisiin, uuteen maahan tai uudelle alueelle Traveller’s Century Clubin (TCC) -listan tai joskus huvikseni jopa Most Travelled People -listan alueelle. Huvikseni siksi, että päälistamme on lista itsenäisistä maista (193-200 laskutavasta riippuen) ja TCC:n lista (325 aluetta). Jo mainittujen kolmen listan lisäksi on vielä olemassa neljäskin aluelista, The Best Travelled People -lista (1281 aluetta).

maabongaus

Jokaisen matkakohteemme valitsemme kuitenkin siten, että haluamme nähdä kyseisen maan tai vaikka saaren. Matkamme pituudet vaihtelevat kohteen mukaan. Silti pienessäkin maassa, kuten esimerkiksi Kuwaitissa, pyrimme viettämään useamman päivän.

Maabongaukseni historia

Minä ja mieheni kiinnostuimme maabongauksesta siinä vaiheessa, kun minulla maita oli kasassa 31. Aluksi maita kertyi lisää pikkuhiljaa, sittemmin bongasimme muutaman välitavoitteen (kaikki Euroopan maat, 100 TCC-aluetta, 100 maata) myötä parhaimmillaan yli 10 uutta TCC-aluetta vuodessa.

Nyttemmin uusia maita tulee harvemmin. Siinä vaiheessa, kun maailmasta on yli puolet nähty, niin uudet maat ja alueet muuttuvat aina vaan haastavammiksi bongata – ja koska emme tavoittelekaan kaikkia maailman maita, meitä kiinnostavia maita ja alueita on aina vain vähemmän. 
Tarkemmin meidän maabongaushistoriasta ja tilanteesta voit halutessasi lukea täältä.

Vaihtoehtoja maailmalla

Maabongausharrastuksen parhaana puolena olen kokenut, että se tarjoaa uusia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joita et ehkä muuten tulisi ajatelleeksi. Tavoitteenamme kaikki Euroopan TCC-alueet, päädyimme kiertämään Itä-Euroopan maita, jotka muuten tuskin olisivat päätyneet matkakohteiksemme. Yhtään ei harmita, että olen käynyt esimerkiksi Kaliningradissa, Minskissä ja Kiovassa.

maabongaus

Idea matkasta Grönlantiin, Färsaarille tai Huippuvuorille, olisi saattanut jäädä syntymättä ilman TCC:n listaa.
 Äskettäin kävimme Hampurissa ja teimme sieltä päiväretken läheiseen Schwerinin kaupunkiin, sillä emme olleet aikaisemmin olleet Mecklenburg-Vorpommernin alueella (MTP-piste!).

Maabongari maailmalla

Pääosan matkoistamme olemme tehneet normaalien lomien (viisi viikkoa vuodessa) puitteissa, vasta viime vuosina kuvioon ovat tulleet myös vähän pidemmät vapaat. Niidenkään myötä emme vietä kuukausia maailmalla, vaan mieluummin olemme joka kuukausi maailmalla. Meille sopii matkustaa ripeästi ja nähdä paljon, asua hyvissä hotelleissa ja käyttää paikallisia oppaita – ja levätä sitten taas kotona.

Joku toinen liikkuu mieluummin hitaammin, pienemmällä budjetilla per päivä ja aistien elämää vieraassa maassa enemmän oleskelemalla siellä, kun kiertämällä sitä. Taas, jokainen matkustakoon itselleen sopivalla tavalla.

pirkko3

Matkoillamme haluamme nähdä kohteen päänähtävyyksistä edes osan. Ei jokaista linnaa ja kirkkoa, mutta jonkinlaisen, meitä kiinnostavan otoksen paikkoja, joista kyseinen maa tunnetaan. Lista maan tai alueen Unescon maailmanperintökohteista tarjoaa usein hyviä ehdotuksia kohteiksi, vaikka emme niitä kaikkia yritäkään käydä katsomassa. Vapaa-aikaakin pitää olla, mutta vaan sen verran, että ehtii toipumaan päivän retkikohteiden rasituksista – viikkoja rannalla tai uima-altaalla emme ole koskaan viettäneet.

Maailmanmatkaajat–klubi

Suomessa toimii Maailmanmatkaajat -klubi, jonka pääsyvaatimuksena on vähintään 100 TCC-aluetta. Jäseniä on tätä nykyä jo runsaat 100 ja kokoonnumme kuukausittain matkajuttujen merkeissä.
 Matkajutut ovat usein melko huikeita esimerkiksi ”Purjeveneellä Etelä-Amerikasta Etelä-Afrikkaan Antarktiksen kautta” tai ”Näin kiersin kaikki Tyynenmeren valtiot”. Toki monet meistäkin käyvät risteilyillä, osallistuvat valmiisiin kiertomatkoihin tai tekevät lyhyempiä tai pidempiä omatoimimatkoja maailmalla – yhteisenä nimittäjä se, että matka suuntautuu aina uuteen kohteeseen.

Maailmanmatkaajiin voit halutessasi tutustua enemmänkin. Sivustolta löydät niin jäsenvaatimukset kuin jäsenten esittelyjä.

Maailma on suuri − ja nykyisin pääosin avoin meille kaikille.
 Mitä jos Sinäkin kokeilisit seuraavalla kerralla ihan uutta maata?

Kuvat ja teksti: Pirkko Schildt

 


Kiinnostuitko kirjoittajan tarinoista ja maabongauksesta? Kurkkaa myös Pirkon omaa Meriharakka-blogia!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top