kissa matkapahoinvointi | Kissa auringonlaskussa auton katolla.

Kissojen matkapahoinvointi – Vinkit mukavampaan matkantekoon

Kerro kaverille!

Kissojen matkapahoinvointi on hyvin yksilöllistä ja arvioiden mukaan yleistä. Jotta et joudu matkapahoinvoinnin vuoksi jättämään kissaasi kotiin, jaamme parhaat vinkit mukavampaan matkantekoon.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *.

Reissukissani Ruu oli yksi niistä epäonnisista, joille matkapahoinvointi iski muita helpommin. Selvisimme kuitenkin haasteista ja Ruu hyppäsi aina mielellään autoon mukaan.

Mistä kissojen matkapahoinvointi johtuu?

Kissan matkapahoinvointi johtuu aistien antaman informaation ristiriidasta. Aivot saavat viestejä liikkumisesta ja liikkumattomuudesta samaan aikaan. Käytännössä kopassaan nököttävän kissan näköaisti sanoo kissan olevan paikoillaan, kun taas tasapainoelimet kertovat aivoille auton liikkeistä. Tämä ristiriita johtaa pahoinvoinnin tunteeseen, oksenteluun ja autonomisen hermoston reaktioihin.

Kissojen matkapahoinvointi | Kaksi kissaa valjaissa autossa.
Venni ja Oiva autoon tutustumassa pentuina.

Matkapahoinvoinnin oireet

Kissan matkapahoinvoinnin oireet ovat hyvin saman kaltaiset kuin voimakkaassa pelossa. Välillä on mahdotonta sanoa, johtuvatko oireet pelosta, matkapahoinvoinnista vai molemmista tekijöistä. Kissan totuttaminen rauhallisesti auton ääniin ja liikkeisiin onkin matkapahoinvoinnin eston kannalta oleellista. Huonot kokemukset vain vahvistavat pelkoa ja pahoinvointia.

Kissojen matkapahoinvoinnin oireita ovat:
– kuolaaminen
– huulien tai nenänpään lipominen
– naukuminen
– läähättäminen
– liikkumattomuus tai haluttomuus liikkua
– oksentelu
– virtsaaminen tai ulostaminen

Lukuvinkki: Kissojen kanssa hotelliin

Kissa katsoo ulos auton ikkunasta.
Oiva tarkkailee tauolla maisemia auton ikkunasta.

Vennin ja Oivan vinkit kissojen matkapahoinvoinnin estoon

1. Tutustuta kissa kuljetuskoppaan.

Aivan ensiksi tutustutaan kuljetuslaukkuun tai koppaan, jotta se tuntuu tutulta ja turvalliselta. Suuri koppa tuo vähemmän tukea ja joskus mukavan turvallinen käpertymispaikka on sopivamman kokoinen. Liukas pinta tekee tasapainoilusta haastavampaa, joten lattialla on hyvä olla materiaalia, joka antaa pitoa. Meillä tutustumisvaiheessa kopassa on leikitty hetkellistä euforiaa aiheuttavilla kissanminttu leluilla.

Hanki kissan herkut edullisesti *täältä.

 

2. Tarjoa autossa herkkuja.

Aluksi auton äänimaailma voi olla kissalle hurja. Ja ne kaikki hajut! Kun koppa on tuttu, voi kopan kanssa käydä autossa syömässä – herkkuja! Herkkuja saa aina, kun tapahtuu jotain uutta ja jännää! Hihkaisee Oiva. Yksinkertaistettuna, jos kissa kieltäytyy syömästä herkkuja, on tilanne vielä liian pelottava. Kun kissa syö herkkuja kopassaan autossa, voidaan edetä seuraavaan vaiheeseen.

Herkkuja voi bongailla edullisesti *täältä.

kissan matkapahoinvointi | kissa katsoo ulos auton ikkunasta.
Venni tutustumassa uuteen autoon ennen matkaa.

3. Aloita lyhyillä matkoilla.

Ensimmäiset ajelut tulisi pitää lyhyinä ja kohteen tulisi olla mieluisa. Jos kissa ei ole käynyt kotoa missään uudessa paikassa, ajaisin vain lyhyen ajelun ja palaisin ensimmäisellä kerralla kotiin jännittävää matkakokemusta leikkien purkamaan. Tai mentäisiin retkelle hiljaisille metsäpoluille, haaveilee Venni.

4. Älä matkusta täydellä mahalla

Ajoita matka niin, että kissan maha ei ole täynnä. Edellisestä ruokailusta tulisi olla useampi tunti aikaa. Täysi maha edes auttaa pahoinvointia ja oksentamista. Ruoka on lisäksi hyvä palkka matkan jälkeen.

5. Katse menosuuntaan päin.

Sijoita kissa autoon niin, että se on katse menosuuntaan päin. Menosuuntaan katsominen ja horisontin tuijottaminen auttavat pahoinvoinnin estoon, joten jos suinkin mahdollista, aseta koppa niin, että kissa näkee, minne ollaan menossa. Normaalistihan tämä on lähes mahdotonta autossa, mutta olisi ihanteellista.

6. Huolehdi ilmanvaihdosta.

Raitis ja vaihtuva ilma auttavat pahoinvoinnin estoon. Autossa ilmastoinnin päälle laittaminen tai pienet tuulettimet (joita myydään eläinkaupoissa) voivat auttaa matkapahoinvoinnin estoon. Ole kuitenkin tarkkana, että kissa pääsee myös väistämään tuulettimen viimaa!

7. Pyri rauhoittamaan ympäristö.

Auton ja liikenteen äänissä on jo tarpeeksi ihmeteltävää, joten radion tai matkakumppaneiden huudattaminen tuo turhaa lisästressiä tilanteeseen.

Turvallista matkantekoa
Kissoille turvallinen matkapaikka on oma koppa.

8. Pidä taukoja.

Matkan aikan on hyvä pitää taukoja, jolloin annat kissalle raitista ilmaa ja liike loppuu. Jos kissasi on tottunut valjaissa ulkoilija, voit hakea rauhallisen taukopaikan ulkoiluun. Jos taas kissasi on sisällä elelevä, ulkoilma ja liikkeen loppuminen on helpoin järjestää pysäyttämällä auto ja avaamalla ovet.

9. Kokeile feronomisuihketta.

Matkapahoinvoinnissa stressi on usein suuressa roolissa, joten feronomisuihkeet (kauppanimi Feliway) voivat auttaa stressin hallinnassa. Tällöin kopan suihkutus tulisi aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa, jopa useampi päivä ennen.

10. Kissojen matkapahoinvoinnin estolääkitys

Kissoilla on tutkittu matkapahoinvointia paljon, mutta valitettavasti matkapahoinvointiin ei kissoille ole vielä kunnollista estolääkitystä. Oksentamisen estävää lääkettä (maropitantti, kauppanimi Cerenia) löytyy markkinoilta, mutta valitettavasti se ei poista pahoinvoinnin tunnetta. Ihmisten matkapahoinvointilääkkeitä ei pidä antaa ilman keskustelua eläinlääkärin kanssa. Meidän Ruu selvästi hyötyi matkapahoinvoinnin estolääkkeestä, joten suosittelen keskustelemaan asiasta eläinlääkärin kanssa.

11. Vältä mutkia ja mäkiä.

Jos vain suinkin mahdollista, vältä mutkaisia ja mäkisiä teitä. Mutta mökillehän on kuitenkin päästävä nauttimaan, joten ajellaan hitaasti ne mökkitiet.

101
Mutkaiset ja mäkiset tiet, kuten kuvan rantatie 101, altistavat matkapahoinvoinnille.

Aiheeseen voi tutustua lisää Katja Sahlstedtin lisensiaatin tutkielmasta Matkustuspelko ja matkapahoinvointi kissalla, joka julkaistiin keväällä 2017. Toivottavasti vinkeistämme on hyötyä ja saatte kokea kaikille miellyttäviä matkoja!

Lähteet
Sahlstedt, Katja 2017. Matkustuspelko ja matkapahoinvointi kissalla. Helsingin Yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta.

 

Lukuvinkit:

Kissan ulkoiluttaminen – Miten onnistuu sisäkissan ulkoilu

Hotellielämää kissojen kanssa

 

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top