Elämme aikaa, jolloin koko maailma on virtuaalisesti saatavillamme – ihmiset, palvelut ja viihde. Kaikki löytyy kätevästi omasta taskustamme, vain muutaman ruudun näppäyksen päästä. Yhteys on päällä, kaiken aikaa, eikä koskaan tylsisty. Vaarantaako tämä mahdollisuutemme tavata ihmisiä, ihan oikeassa elämässä?
Samalla, kun palvelut koneistetaan roboteille ja ajattelu ulkoistetaan älylaitteille, tuntuu että oikea kommunikointi ja todelliset kanssakäymiset kärsivät. Suurimpina syntipukkeina koukuttava sometus ja virtuaalisen minäkuvan ylläpito tekevät ihmisistä poissaolevia. Juuri se on tänä päivänä kohtaamisten suurin vihollinen: ihmisten tapaaminen vaatii läsnäoloa ja ennen kaikkea mielenkiintoa muihin.
Sosiaalinen media on suuri osa elämäämme. Somessa voimme pitää yhteyttä, kokea yhteisöllisyyttä, saada inspiraatiota ja jakaa luovuutta. Mutta oikeaa elettävää elämää se ei voi korvata, eikä tarjota samaa sensaatiota, jonka ihmisten tapaaminen todellisuudessa tuo. Niin arjessa kuin matkalla, aidoilla kohtaamisilla on tapana johtaa mahtaviin asioihin – ainutlaatuisiin kokemuksiin tai vaikka uusiin sydänystäviin.
Pelkään, että sattumanvaraiset kohtaamiset ovat nykyaikana katoava luonnonvara. Jatkuvassa verkkoyhteydessä ja minä-keskeisessä digitaalimaailmassa, olemme pikku hiljaa kadottamassa sen ihan oikean yhteyden ympäristöömme ja muihin ihmisiin, tuttuihin ja tuntemattomiin.
Aikana, jolloin ajatellaan appseilla, kuljetaan kuulokkeet korvilla, kysytään Googlelta ja jopa haetaan seuraa sovellusten kautta, jäävät todelliset kanssakäymiset välillä väliin huomiota vievien laitteiden ollessa läsnä kaikkialla.
Juuri tästä syystä karsastan älypuhelimien mahdollistamaa somen läsnäoloa kaikessa ja kaikkialla. Tätäkin asiaa pitää nimittäin työstää. Merkitykselliset kohtaamiset voivat olla sattumaa, mutteivät puhdasta onnea. Ihminen voi laittaa itsensä kohtaamisille edulliseen asemaan: se vaatii läsnäoloa ja halua tulla tavatuksi.
9 vinkkiä – näin kohtaat ihmisiä
1. Ole saatavilla. Harva lähestyy ihmistä, joka vaikuttaa jo täysin kiireiseltä ja varatulta. Vältä somettamista ja älypuhelimen käyttöä julkisilla paikoilla.
2. Tervehdi vieressä istuvaa henkilöä julkisessa liikenteessä. Et ikinä tiedä, kuka siinä istuu.
3. Malta tylsistyä – suorita vähemmän. Kun osaa nauttia arjen pienestä luppoajasta ilman mitään aktiviteettia tai viihdykettä, on tilanteessa enemmän läsnä.
4. Hymyile tuntemattomille. Uskalla katsoa silmiin. Ole avoin ja kiinnostunut; sellainen ihminen, joka halutaan tavata.
5. Kalasta parhaat matkavinkit kanssamatkaajilta. Mikä hostelli olikaan viihtyisin seuraavassa kaupungissa?
6. Anna kehuja – sama tyyli ja yhteiset mielenkiinnon kohteet voivat yhdistää tuiki tuntemattomia.
7. Kysy suuntaohjeita puhelimen sijaan paikallisilta. He tietävät kyllä, missä lähin leipomo tai pyöräkauppa on. Kenties tietävät paljon muutakin.
8. Sano kyllä! Luota ihmisten hyvyyteen ja vastaa hyvältä tuntuviin tarjouksiin myöntävästi. Saat luottamuksesta kiitokseksi mitä uskomattomampia seikkailuja.
9. Ele hetkessä, tässä ja nyt. Todellisuudessa jossa kohtaamme, tunnemme ja annamme sattumien viedä.
Eerika kirjoittaa omaa blogiaan osoitteessa www.velorous.com