soolomatka

10 vinkkiä ensimmäiselle soolomatkalle

Kerro kaverille!

Soolomatka on unelmasi, mutta mistä aloittaa? Ensimmäistä kertaa yksin matkalle lähtö jännittää. Vaikka kuinka haluaisit lähteä seikkailemaan maailmalle, ensimmäisen askeleen ottaminen soolomatkalle voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Päässä pyörii kaikkea mahdollista käytännön asioiden pahimpiin mahdollisiin pelkoihin.

Jos matkailu kiehtoo, kotiin ei kannata jäädä makaamaan vain siitä syystä, ettei oikeaa matkakumppania ole löytynyt. Todennäköisesti et tule katumaan päätöstäsi lähteä, vaan ensimmäiseltä matkalta kotiin palattuasi alat jo suunnitella seuraavaa matkaa. Samalla saatat huomata, että yksinmatkailu on antanut elämääsi aivan uudenlaista sisältöä. Sen lisäksi, että soolomatkalla pääset matkustamaan juuri sinne minne haluat, saatat löytää aivan uusia puolia itsestäsi.

Anna-Katri Räihä soolomatkalla vuoristossa.

Ensimmäinen soolomatka – 10 käytännön vinkkiä soolomatkalle

1. Tee päätös

Ensimmäinen askel kohti yksinmatkailua on tehdä asennemuutos sen osalta, että jahkailun sijaan päätät oikeasti lähteä matkalle yksin. Älä jätä unelmamatkasi toteuttamista väliin vain sen vuoksi, että odotat matkakumppania mukaan. Elämäsi on tässä ja nyt, eikä välttämättä koskaan tulee vastaan sitä oikeaa ihmistä, joka jakaa samat matkaunelmat kanssasi.

2. Hyväksy jännitys

Kaikki, mitä teemme ensimmäistä kertaa saattaa nostaa jännityksen pintaan, teki sen sitten yksin tai yhdessä. On luonnollista, että ensimmäisen kerran yksin matkalle lähteminen jännittää ja se on ihan ok. Myös kokeneemmat matkailijat jännittävät ennen uusiin seikkailuihin suuntaamista. Sen sijaan, että antaisit jännityksen lamauttaa matkasi suunnittelun ja jäämään kotiin, käännä jännitys eduksesi. Nyt olet valppaampi ottamaan selvää kaikesta tarpeellisesta matkaasi liittyen.

3. Selvitä unelmasi

Mieti, mitkä ovat unelmakohteita, jonne haluat elämäsi aikana matkustaa? Mitkä ovat asioita, joita haluat matkoillasi ehdottomasti kokea? Listaa unelmasi konkreettisesti paperille ja aseta ne paikkaan, jossa näet ne toistuvasti. Listaamasi asiat voivat olla isoja unelmia, kuten “12 kuukauden maailmanympärimatka”, mutta vielä parempia ovat pienet tarkkaan mietityt asiat, kuten ”nähdä vaaleanpunainen villidelfiini Amazon-joella”, “valloittaa Mount Everestin basecamp” tai ”tehdä kuumailmapallolento Serengetin yllä”. Mitä tarkempia unelmasi ovat, sitä helpommin ne tarttuvat mieleesi, ja sitä määrätietoisemmin alat toteuttaa niitä.

Lukuvinkki: Sohvasurffausvinkit naiselle

Anna-Katri Räihä soolomatkalla kaupunkimaiseman edessä.

4. Aloita soolomatkailu helpoimmasta kohteesta

Vaikka unelmoisit kuinka eksoottisista ja erikoisista matkakohteista, kannattaa ensimmäiselle yksinmatkalle valita hieman tavanomaisempi kohde. Yleensä kohteet, joissa käy paljon turisteja, ovat helpoimpia aloituskohteita, kun tarvittaessa turvaa ja seuraa voi hakea muista matkailijoista. Ajattele ensimmäinen matkasi tietynlaisena harjoituskertana. Miltä kuulostaisi esimerkiksi päivä Tukholmassa, viikonloppu Roomassa tai viikko rantahotellissa Thaimaassa? Tai hae inspiraatiota täältä. Ensimmäiseltä soolomatkalta palattuasi voitkin sitten ottaa kolmen kohdan unelmalistan esiin ja alkaa suunnitella unelmaseikkailuasi!

Lukuvinkki: 12 vinkkiä Turvallisuuteen matkalla

5. Selvitä faktat

Kun matkakohteesi on selvillä, ota selvää, mitä matkan toteuttaminen käytännössä tarkoittaa. Etsi kohteita, joissa haluat matkasi aikana käydä. Vertaile hotelleja, joissa haluat yöpyä. Selvitä aktiviteettimahdollisuuksia ja niiden järjestäjiä. Jos haluat käydä useammassa kohteessa saman matkan aikana, googlaa myös miten pääset kätevästi paikasta toiseen. Huomioi myös vuodenaikojen tuomat mahdolliset rajoitukset matkustamiselle eri puolilla maailmaa. Lisäksi kannattaa selvittää, millaista yksinmatkailu kyseisessä maassa on – varsinkin naisena.

Hyvänä tietolähteenä matkaoppaiden ja Googlen lisäksi toimii TripAdvisor, jossa pystyy majoitus- ja aktiviteettitarjonnan osalta katsomaan pelkästään muiden soolomatkailijoiden arvostelut kohdasta ”traveller type”. Seikkailuhenkisemmille matkoille esimerkiksi Lonely Planetin keskustelupalstalta voi löytyä hyviä vinkkejä. Matkablogeista taas löytyy kullanarvoisia käytännön kokemuksia. Ei kannata myöskään unohtaa Seikkailijattarien Facebook-yhteisöä, jossa vinkkejä voi kysyä suoraan muilta samanhenkisiltä matkailijoilta!

6. Tee matkasuunnitelma

Kun olet selvittänyt faktat matkakohteestasi, on aika tehdä todellinen matkasuunnitelma. Helpoimmalla pääset, jos valitset matkanjärjestäjän valmiin matkapaketin – useimmiten nämä voidaan myös räätälöidä juuri sinun toiveitasi vastaaviksi. Jos valmismatkan sijaan olet lähdössä reissuun omatoimisesti, kannattaa ensimmäisen soolomatkan matkasuunnitelmaa hioa tarpeeksi pitkälle jo kotoa käsin.

Tärkeintä on  tietää etukäteen minne, milloin ja miten olet menossa. Voit esimerkiksi laatia excel-taulukkoon päiväkohtaisen suunnitelman, johon listaat päivämäärät, kohteet hotelleineen ja tarkkoine osoitteineen, siirtymiin kuluvat ajat, käytettävät kulkuvälineet ja hinnat sekä kohteiden suosikkiaktiviteetit ja -nähtävyydet. Vaikka matkaohjelma eläisikin, näin sinulla on aina saatavilla backup plan, johon palata.

Soolomatka | Jalat ja kirja riippumatossa.

7. Varaa matka – oma soolomatka

Nyt kun sinulla on valmiina toteuttamiskelpoiset suunnitelmat soolomatkallesi, on aika tarttua tuumasta toimeen. Osta lennot, bookkaa hotellit ja varaa aktiviteetit – tai tee tämä kaikki yhden ja saman matkatoimiston kautta. Aktiviteettien ja päiväretkien osalta kannattaa  suosia aina mahdollisuuksien mukaan vastuullista paikallista matkajärjestäjää, jolloin käyttämäsi rahat jäävät todennäköisemmin kyseiseen maahan. Nämä pystyy onneksi usein varaamaan myös paikan päältä.

Useimmiten tähän saakka matkasuunnitelmien teko on tuntunut mukavalta puuhalta, mutta päätöksen teko matkan varaamiseen saattaa silti hirvittää. Tässä vaiheessa kannattaa palauttaa mieleen lista niistä unelmista, joita elämäsi aikana haluat toteuttaa. Jos et nyt tee tätä matkaa, mistä jäät paitsi?

8. Hae vertaistukea

Ennen matkaa jännitys voi nousta aivan uusiin sfääreihin, ja mielessä saattaa pyöriä vain yksi ajatus: “mitä hittoa olenkaan nyt lähdössä tekemään”. Siinä vaiheessa kannattaa hakeutua kaltaistensa seuraan. Jos omasta lähipiiristä tai kaveriporukasta ei löydy ketään yksinmatkailevaa, kannattaa vertaistukea etsiä netistä. Blogeista saa käytännönläheisiä vinkkejä yksinmatkailuun, ja esimerkiksi Facebookissa toimivasta Seikkailijattaret-ryhmästämme saa takuulla vertaistukea isompaan tai pienempään matkaseikkailuun. Ei kannata unohtaa, että joillekin matkoille matkakaveri saattaa löytyä etukäteen myös internetin ihmeellisestä maailmasta! Nykypäivän virtuaalimaailma tarjoaakin meille seikkailunnälkäisille mahdollisuuden lähteä matkalle yksin, mutta silti olematta koskaan oikeasti yksin. Reissussakaan ei usein tarvitse olla yksin tai yksinäinen.

9. Nauti soolomatkastasi

Kun lopulta lähdet ensimmäiselle soolomatkallesi, yritä unohtaa kaikki pelkosi ja huolenaiheesi. Matkalla ollessa kannattaa keskittyä elämästä ja matkasta nauttimiseen. Et varmasti halua nyhjöttää matkallasi koko aikaa yksin hotellihuoneessa, joten ota itseäsi niskasta kiinni ja lähde rohkeasti ihmisten ilmoille. Vaikka jännittää, haasta itsesi. Ensimmäisellä kerralla kaikki tuntuu usein pahemmalta, isommalta, ylitsepääsemättömämmältä kuin onkaan, mutta luota siihen, että ajan kanssa totut yksin olemiseen ja jopa nautit siitä. Yksin matkalla ollessa tutustut myös helpommin uusiin ihmisiin, kun vain annat siihen mahdollisuuden.

Lukuvinkki: Miten valitsen rinkan?

10. Rohkeasti kohti uusia seikkailuja!

Ensimmäiseltä soolomatkalta kotiin palatessasi voit onnitella itseäsi – minä tein sen! Matkan jälkeen saatat huomata olevasi kuin uusi ihminen, olet ehkä myös normaalielämässä rohkeampi kuin ennen matkaa. Palattuasi olet todennäköisesti myös herkempi haaveilemaan seuraavasta seikkailusta maailmalla. Silloin kannattaa kaivaa esiin kolmen kohdan unelmalista: mikä näistä haaveista on sellainen, jonka toteutumista et halua enää odottaa tai jonka toteuttamisen koet itsellesi erityisen merkitykselliseksi? Olkoon se seuraava matkakohteesi!

Lue myös: Soolomatkalla naisena – 10 vinkkiä turvallisuuteen 


Kirjoittaja, Anna-Katri Räihä,  jahtaa parhaillaan unelmaansa olla Suomen ensimmäinen nainen, joka on käynyt kaikissa maailman maissa ja kirjoittaa omaa blogiaan täällä!

Kerro kaverille!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top