Häät ulkomailla voi olla ikimuistoinen tapa sanoa tahdon. Mitä kannattaa ottaa huomioon? Mitä destination wedding vaatii, ja mitä häiden järjestäminen ulkomailla maksaa? Jos haaveilet naimisiinmenosta ulkomailla, tässä kokemuksia sekä muutama kallisarvoinen vinkki.
1. Tee häistä ulkomailla omannäköiset.
Älä välitä muiden odotuksista tai siitä, mitä tyypillisiin häihin kuuluu. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa järjestää omia häitä. Jos häät ulkomailla ovat unelmasi, toteuta se! Kyseessä on kuitenkin yksi elämäsi tärkeimmistä ja unohtumattomimmista päivistä. Meidän unelmamme olivat rantahäät, ja siitä emme halunneet joustaa.
2. Mieti tarkkaan, haluatko läheiset mukaan juhlaan.
Kaksistaan karkaamalla säästää roiman summan rahaa sekä hermoja. Toisaalta, kaduttaako myöhemmin, jos rakkaimmat eivät olleet paikalla yhtenä elämäsi tärkeimmistä ja onnellisimmista päivistä?
Kannattaa myös miettiä, kuinka monella läheisellä olisi realistisesti ajateltuna halua ja mahdollisuuksia osallistua juhlaan. Häät ulkomailla vaativat tilanteesta riippuen myös osallistujilta sijoitusta sekä lomaa töistä.
Jos olet epävarma siitä, kuinka läheisesi suhtautuisivat ajatukseen, voit kokeilla kepillä jäätä ja udella asiasta reilusti etukäteen. Jotkut päätyvät kompromissiin, jossa naimisiin mennään kaksistaan ulkomailla, ja Suomessa pidetään jälkeenpäin toinen juhla.
3. Häät ulkomailla eivät vie konkurssiin.
Yleinen oletus on, että häät ulkomailla on mahdottoman kallis idea. Todellisuudessa pitämällä häät ulkomailla voi jopa säästää rahaa – vaikka kutsuisi vieraita! Kaikki riippuu kohteesta, tyylistä ja prioriteeteista.
Pullea pankkitili ei ole edellytys ikimuistoiselle hääjuhlalle ulkomailla. Monissa maissa hotellit, palvelut, ruoka ja juoma ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Jos vieraita tulee tarpeeksi, kannattaa myös kysellä ryhmäalennuksia hotelleilta ja lentoyhtiöiltä.
4. Häät ulkomailla on vieraille merkittävä sijoitus aikaa ja rahaa.
Jos päätät kutsua muita, et voi vetää herneitä nenään, jos kaikki edes niistä kaikkein rakkaimmista eivät pääse osallistumaan. Voit vain olla kiitollinen niistä, jotka pääsevät.
Kaikille ulkomaanmatka ei ole mahdollista, tai vaikka olisikin, he ehkä valitsevat kohteensa mieluummin itse. Niille, jotka paikalle pääsevät, yhteinen juhla ulkomailla on ikimuistoinen, lähentävä kokemus.
5. Valitse helppopääsyinen paikka.
Hankala matkanteko voi tuntua vieraista ylivoimaiselta. He ovat jo vaivautuneet matkustamaan toiseen maahan vuoksesi, joten sen jälkeen on huomaavaista yrittää tehdä homma vieraille mahdollisimman helpoksi.
On tietysti myös mukavaa, jos hääpaikka on jollain lailla itselle merkityksellinen. Varmista myös, ettei paikalla ole toisia häitä käynnissä samaan aikaan!
6. Tutustu säähän.
Valitse sopiva ajankohta kohteen lämpötilojen ja sateiden suhteen. Jos menet naimisiin lämpimässä kohteessa, valitse säähän sopiva mekko ja kampaus.
Muista, että vaikka ilmaston kannalta ajankohdan varaisikin ihanteellisesti, säästä ei koskaan tiedä. Huolehdi siis varasuunnitelmasta kovan tuulen tai sateen varalle.
7. Ole ajoissa.
Siinä missä kotimaassa järjestettäviin häihin voi lähettää kutsut muutamaa viikkoakin ennen, häiden ollessa ulkomailla puhutaan kuukausista. Puoli vuotta tai edes vuosi ei ole liikaa, kun kyseessä on destination wedding ja ihmisten lomat. Lyö päivä lukkoon mahdollisimman aikaisin ja tiedota siitä heti.
Varaa hääpaikka, pappi tai vastaava ja kaikki muu mahdollisimman ajoissa, jotta vältyt katastrofilta. Häitä järjestettäessä toisesta maasta käsin asiat vaativat aina hiukan enemmän aikaa. Sovi kaikki yksityiskohtia myöten kirjallisesti, jotta välttyisit pettymyksiltä.
8. Hanki apua – häät ulkomailla vaativat vaivannäköä.
Häiden koosta toki riippuen häiden järjestäminen ulkomailla voi olla mammuttimainen projekti. Kohteen mahdollisesti erilainen kulttuuri tuo hommaan lisähaastetta.
Älä yritä tehdä itse kaikkea. Hotellien tarjoamilla hääpaketeilla säästyy suurelta vaivalta. Toisaalta pakettihäissä on yleensä vain vähän vaikutusvaltaa yksityiskohtiin.
Jos budjetti sallii, toinen hyvä vaihtoehto on hääsuunnittelijan palkkaaminen. Hääsuunnittelijan avulla saa usein korvaamatonta apua etenkin, jos kyseessä on itselle vieras kulttuuri. Toisaalta hääsuunnittelija lyö usein ison loven lompakkoon.
Häiden järjestäminen ulkomailla omatoimisesti on täysin varteenotettava vaihtoehto. Ehkä voit saada läheisiltä apua häiden järjestämiseen? Suunnittelumatka paikan päälle on myös hyvä idea. Ota kuvia ja videota muistin virkistykseksi.
9. Pidä huolta vieraista.
Ulkomailla naimisiin menevä joutuu jossain määrin myös matkanjärjestäjän rooliin. On huomaavaista pitää vieraat ajan tasalla suunnittelussa, tiedottaa häävieraille kohteen perustiedoista ja siitä, miten hääpaikalle pääsee. Meillä oli käytössä yksinkertaiset häänettisivut sekä Facebook-ryhmä, joiden kautta tiedottaminen tapahtui.
Ota selvää aktiviteeteista eri ikäisille ja mahdollisista erikoistarpeista. Me askartelimme vieraille pienimuotoiset tervetuliaiskassit hotellihuoneeseen odottamaan.
Kun kerran ollaan yhdessä reissussa, voit myös miettiä muille päiville yhteistä aktiviteettia. Esimerkiksi tervetuliaisillalliset häitä edeltävänä iltana ovat suosittuja.
10. Ota selvää laillisista seikoista.
Paikalliset vaatimukset ja lainsäädäntö avioliiton solmimisen suhteen vaihtelevat maiden välillä. Ulkomailla vihkimisen jälkeen avioliitto vaatii vielä rekisteröinnin maistraatissa.
Liikaa säätämistä voi välttää hoitamalla virallisen puolen Suomessa ja järjestämällä pelkän juhlan ulkomailla. Perehdy myös mahdollisiin hääjuhlan pitämiseen liittyviin rajoituksiin.
11. Häät ulkomailla – mihin kannattaa sijoittaa ja mistä tinkiä?
Jos budjetti ei ole rajaton, jostain täytyy tinkiä häitä valmistellessa. Tämä riippuu omista prioriteeteista. Me panostimme valokuvaajiin, hääpaikkaan sekä mekkoon. Esimerkiksi kukat ja hääpaikan koristelun jätin morsiusneitojen ja bestmanin väsättäviksi.
Jälkeenpäin ajatellen olisin säästänyt rahaa mekossa. Sen sijaan olen onnellinen, että panostimme valokuvaajiin.
Jos budjettiin mahtuu, meikkaajan ja kampaajan avulla säästyy paljolta stressiltä. Ammattilaiset tietävät paremmin, minkälainen meikki toimii valokuvissa ja miten kampauksen saa kestämään koko päivän.
12. Mieti valokuvauskieltoa seremonian ajaksi.
Jos valokuvat ovat sinulle tärkeitä, kamerakielto seremonian aikana helpottaa mahdollisen valokuvaajan työtä. Ei ole kivaa, jos varsinaisen valokuvaajan tielle lampsii joku oman kameransa kanssa juuri, kun on avioparin ensimmäisen suukon aika. Ei myöskään ole kivaa, jos alttarille astellessa vastassa on kymmeniä puhelimia läheisten hymyilevien kasvojen sijaan.
13. Hoida morsiuspuku turvallisesti perille.
Jos lennät häämekon kanssa, ota lentoyhtiöstä selvää saako sen matkustamoon roikkumaan. Me olimme ennen matkaa ottaneet yhteyttä lentoyhtiöön ja kysyneet, missä morsiuspuku kannattaa kuljettaa. Meitä kehotettiin ottamaan se mukaan matkustamoon. Siltikin mekko meinasi jäädä kotiin, kun check-inissä virkailija ei ollut tästä tietoinen.
14. Ole joustava ja varaudu kaikkeen.
Hiljennä sisäinen bridezillasi. Pikkuasioilla ei ole väliä. Varaudu yllätyksiin ja siihen, että asioita todennäköisesti tulee menemään pieleen. Asennoidu niin, että kaikki menee hyvin niin kauan, kun puoliso odottaa alttarilla eikä ole juossut karkuun.
15. Viime hetkillä luota järjestäminen toisten käsiin ja rentoudu.
Hääpäivänä ei pitäisi joutua stressaamaan. Pidä siis huolta, että kaikki mahdollinen on delegoitu jollekin muulle viimeistään pari päivää ennen häitä, jotta hääpäivänä voit keskittyä vain ja ainoastaan oleelliseen – nauttimaan elämäsi onnellisimmasta päivästä.
Lue lisää Annan häistä Australiassa täällä.
Annan juttuja voit lukea lisää Muuttolintu-blogissa.
Kerro kaverille!