fbpx
Unelmahäät palmun alla Australiassa

Unelmahäät palmun alla Australiassa

En uskonut koskaan meneväni naimisiin. Elämä yllätti, ja Australian matkalla vastaan tuli mies, joka kesytti levottoman seikkailijasielun. Reilu vuosi sitten sanoimme tahdon palmun alla Australian tropiikissa.

Avioliittoon seilaaminen ei koskaan ollut meille tärkeää suhteen virallistamisen takia. Enemmänkin kyse oli siitä, että halusimme juhlia rakkauttamme, yhdessäoloa ja lupausta siitä, että pysymme toistemme vierellä koko loppuelämän.

Kun muutaman vuoden seurustelun jälkeen päätimme pamauttaa naikkariin, piti pikkuhiljaa alkaa suunnitella hääjuhlaa. Koska perheet asuvat maapallon vastakkaisilla laidoilla, se ei ollut aivan yksinkertaista. Mielessä kävi kahdenkeskinen karkumatka kaukaiseen paratiisiin. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että kun näin tärkeää asiaa juhlistetaan, mukaan on saatava ne lähimmät ihmiset.

Päätös moninkertaisti häiden hinnan. Samalla rahalla olisimme varmaan reissanneet maailman ympäri ja asuneet yksityisellä paratiisisaarella viikon. Mutta on asioita, jotka ovat tärkeämpiä kuin reissut. Meille nämä bileet eivät olisi olleet samat ilman niitä rakkaimpia tyyppejä.

Toisaalta häät paratiisissa tulivat halvemmaksi kuin kotona Melbournessa, sillä näin saimme tehokkaasti karsittua vieraslistaa. Häitä oli juhlistamassa 50 lähintä sukulaista ja ystävää Suomesta ja eri puolilta Australiaa.

01691-HH-09-1065 (1280x853)

Alusta asti oli selvää, että paikkana olisi palmuranta. Tarkemman sijainnin arpomisessa meni kauemmin. Päädyimme lopulta sademetsien peittämien, vuorten ja sokeriruokopeltojen ympäröimään syrjäiseen unelmien palmurantaan Australian pohjoisessa Queenslandissa. Rantaan, jossa olimme viettäneet unohtumattomia hetkiä kaksistaan ennenkin. Yhdessä häävieraiden kanssa vuokrasimme useamman huvilan suoraan rannalta.

En uskonut koskaan meneväni naimisiin. Elämä yllätti, ja Australian matkalla vastaan tuli mies, joka kesytti levottoman seikkailijasielun.

Antamalla vaikkapa hotellin järjestää häät puolestamme olisimme säästyneet monilta harmailta hiuksilta. Muotista leikatut pakettihäät rusetein koristelluine tuoleineen eivät kuitenkaan tuntuneet meidän jutultamme.

01691-HH-09-0987 (1280x853)

Siispä järjestimme kaiken huonekalujen vuokrausta ja seremonian kirjoitusta myöten itse. Syrjäinen sijainti ja häiden suunnittelu tuhansien kilometrien päästä toi lisähaastetta hommaan, varsinkin kun morsian on perfektionisti ja pikkutarkka kontrollifriikki. Hullun hommaa, mutta ainakin saimme juuri sellaiset juhlat, jollaiset halusimme, aina pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Meidät vihki herttainen vanha hippi, siviiliviranomainen lähikylästä. Juhlat olivat rennot ja hippihenkiset ilman turhaa jäykistelyä. Syötiin, juotiin, tanssittiin, loikoiltiin säkkituoleilla rannalla, imeskeltiin kookospähkinöitä ja polteltiin vesipiippuja ja tähtisadetikkuja. Koska hääpaikka oli meidän koko viikon, saimme juhlia kunnes viimeinenkin nuukahti.

Kun häät järjestää ulkomailla, läheisten kanssa tulee vietettyä aikaa myös hääpäivän ulkopuolella. Häitä edeltävänä iltana järjestimme tervetuliaisillallisen, ja muina päivinä teimme retkiä lähistön sademetsiin ja Isolle Valliriutalle.

Kommelluksilta ei häissä eikä niihin valmistautuessa vältytty. Kauhun hetkiä koettiin esimerkiksi silloin, kun halpalentoyhtiö kieltäytyi koneeseen noustessa ottamasta mekkoa matkustamoon, kun hääpäivän aamuna deletoin vahingossa soittolistan, ja kun hevonen astui häämekon päälle lähes kohtalokkain seurauksin.

01691-HH-09-1024 (1280x853)

Joka tapauksessa hääpäivä oli täydellinen ja ikimuistoinen. Tärkeiden asioiden osalta kaikki meni juuri niin kuin haaveilimme: Ilme miehen naamalla, kun hän näki morsiamensa ensi kertaa mekossaan. Kikattelu ja valmistautuminen morsiusneitojen kanssa. Perhoset vatsassa. Läheisten hymyilevät kasvot ja isän ylpeä käsivarsi, kun astelin “alttarille” eli palmun alle. Tuoreen aviomiehen liikutuksesta värisevä ääni puhetta lukiessa. Nämä asiat  ovat niitä, jotka jäivät häistä mieleen. Ei se, että soittolistalta jäi puuttumaan jokin lempparibiiseistä.

_MG_5954 - Copy (1280x853)

Jälkeenpäin ajateltuna löytyy asioita, joita tekisin toisin. Stressaisin ja hössöttäisin pikkuasioiden suhteen vähemmän ja delegoisin enemmän.

Jos haaveilet naimisiinmenosta ulkomailla, tässä muutama kallisarvoinen vinkki.

1. Tee häistä omannäköiset.

Älä välitä muiden odotuksista tai siitä, mitä tyypillisiin häihin kuuluu. Ei ole oikeaa tai väärää tapaa järjestää häitä.

2. Mieti tarkkaan, haluatko läheiset mukaan juhlaan.

Kaksistaan karkaamalla säästää rahaa ja hermoja, mutta kaduttaako myöhemmin, jos muita ei ollut paikalla.

3. Häiden ulkomailla ei ole pakko viedä konkurssiin.

Pitämällä häät ulkomailla voi jopa säästää rahaa, vaikka kutsuisi vieraita. Kaikki riippuu tyylistä ja prioriteeteista. Pullea pankkitili ei ole edellytys hyville bileille.

4. Häät ulkomailla on vieraille merkittävä sijoitus aikaa ja rahaa.

Jos päätät kutsua muita, et voi vetää herneitä nenään, jos kaikki edes niistä rakkaimmista eivät pääse osallistumaan. Voit vain olla kiitollinen niistä, jotka pääsevät. Kaikille ulkomaanmatka ei ole mahdollista, tai vaikka olisikin, he ehkä valitsevat kohteensa mieluummin itse. Niille, jotka paikalle pääsevät, yhteinen juhla ulkomailla on lähentävä kokemus.

5. Valitse helppopääsyinen paikka.

Hankala matkanteko voi tuntua vieraista ylivoimaiselta. On tietysti myös mukavaa, jos paikka on jollain lailla itselle merkityksellinen. Varmista myös, ettei paikalla ole toisia häitä käynnissä samaan aikaan!

6. Tutustu säähän.

Valitse sopiva ajankohta lämpötilojen ja sateiden suhteen. Jos menet naimisiin lämpimässä, valitse säähän sopiva mekko ja kampaus. Huolehdi varasuunnitelmasta kovan tuulen tai sateen varalle.

7. Ole ajoissa.

Siinä missä kotimaassa järjestettäviin häihin voi lähettää kutsut muutamaa viikkoakin ennen, häiden ollessa ulkomailla puhutaan kuukausista. Puoli vuotta tai edes vuosi ei ole liikaa, kun kyseessä on ihmisten lomat. Lyö päivä lukkoon mahdollisimman aikaisin ja tiedota siitä heti.

8. Hanki apua.

Häiden koosta riippuen häiden järjestäminen voi olla mammuttimainen projekti. Älä yritä tehdä itse kaikkea. Etenkin hotellien tarjoamilla hääpaketeilla säästyy suurelta vaivalta. Toisaalta pakettihäissä on yleensä vain vähän vaikutusvaltaa yksityiskohtiin. Jos budjetti sallii, toinen hyvä vaihtoehto on hääsuunnittelijan palkkaaminen. Suunnittelumatka paikan päälle on myös hyvä idea.

9. Pidä huolta vieraista.

Ulkomailla naimisiin menevä joutuu jossain määrin myös matkanjärjestäjän rooliin. On huomaavaista tiedottaa häävieraille kohteen perustiedoista ja siitä, miten hääpaikalle pääsee. Ota selvää aktiviteeteista eri ikäisille ja mahdollisista erikoistarpeista. Vieraille voi myös askarrella tervetuliaiskassit hotellihuoneeseen odottamaan. Kun kerran ollaan yhdessä reissussa, voit myös miettiä muille päiville yhteistä aktiviteettia, kuten esimerkiksi tervetuliaisillallista.

10. Ota selvää laillisista seikoista.

Paikalliset vaatimukset avioliiton solmimisen suhteen vaihtelevat maiden välillä. Ulkomailla vihkimisen jälkeen avioliitto vaatii vielä rekisteröinnin maistraatissa. Liikaa säätämistä voi välttää hoitamalla virallisen puolen Suomessa ja järjestämällä pelkän juhlan ulkomailla. Perehdy myös mahdollisiin hääjuhlan pitämiseen liittyviin rajoituksiin.

11. Kampaaja ja meikkaaja kannattaa.

Jos budjettiin mahtuu, meikkaajan ja kampaajan avulla säästyy paljolta stressiltä. Ammattilaiset tietävät paremmin, minkälainen meikki toimii valokuvissa, ja miten kampauksen saa kestämään koko päivän.

12. Mieti valokuvauskieltoa seremonian ajaksi.

Kamerakielto seremonian aikana helpottaa mahdollisen valokuvaajan työtä. Ei ole kivaa, jos varsinaisen valokuvaajan tielle lampsii joku oman kameransa kanssa juuri, kun on avioparin ensimmäisen suukon aika. Ei myöskään ole kivaa, jos alttarille astellessa vastassa on kymmeniä puhelimia läheisten hymyilevien kasvojen sijaan.

13. Hoida mekko turvallisesti perille.

Jos lennät häämekon kanssa, ota lentoyhtiöstä selvää saako sen matkustamoon roikkumaan.

14. Ole joustava ja varaudu kaikkeen.

Hiljennä sisäinen bridezillasi. Pikkuasioilla ei ole väliä. Varaudu yllätyksiin ja siihen, että asioita todennäköisesti tulee menemään pieleen. Asennoidu niin, että kaikki menee hyvin niin kauan, kun puoliso odottaa alttarilla eikä ole juossut karkuun.

15. Viime hetkillä luota järjestäminen toisten käsiin ja rentoudu.

Pidä huolta, että kaikki mahdollinen on delegoitu jollekin muulle viimeistään pari päivää ennen häitä, jotta hääpäivänä voit keskittyä vain ja ainoastaan nauttimaan elämäsi parhaasta päivästä.

 


Anna kirjoittaa omaa Muuttolintu-blogiaan tässä osoitteessa https://muuttolintu.com

 

Elämäntapareissaaja, nykypäivän hippi ja wannabe diginomadi, joka lähti vuosia sitten Australiaan ja jäi sille tielle. Seikkailunjano ei ole sammunut, ja nykyään Anna jahtaa maailmalla ikuista kesää aussisiippa kainalossa sekä jakaa kokemuksiaan Muuttolintu-blogissaan. Reissusydän sykkii erityisesti road tripeille, autioille paratiisirannoille ja tietenkin Australialle.

1 Comment

  1. Todella kauniita kuvia, ja ihanan hääpaikan valitsitte 🙂 Pohjois-Queensland on yksi lempparipaikkojani koko maailmassa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

soolomatka
Edellinen seikkailu

10 vinkkiä ensimmäiselle soolomatkalle

LatidoAmericano
Seuraava seikkailu

LatidoAmericano: muraalikierros Asunciónin keskustassa

Latest from Matkatarinat