Bussimatkailu.

Vinkit mukavampaan bussimatkailuun

Bussilla matkalle, maata pitkin lähelle tai kauas? Nappaa talteen vinkit, joiden avulla bussimatkailu on mukavampaa ja sujuvampaa.

1. Suunnittele matkareitti etukäteen

Tutustu bussiyhteyksiin ja bussien aikatauluihin ennen matkaa. Tässä loistava suunnittelutyökalu on esimerkiksi Omio. Tarkista myös mahdolliset vaihtoyhteydet ja varmista, että matkareitti on sinulle aikataulullisesti sopiva. Ota hyvin selvää, mistä bussi lähtee. Muista, että kaikki bussifirmat eivät aina operoi pääbussiasemilta. Usein bussiasemat ovat kuitenkin juna-asemien läheisyydessä. Google Maps on tähän myös hyvä työkalu, inspiroidu aiheesta täällä.

2. Ota mukaan tarpeeksi ajanvietettä ja eväitä

Yksittäinen bussimatka voi kestää useita tunteja. Vaikka maisemat olisivat vailla vertaa, pitkä matka on silti pitkä matka. Varmista, että sinulla on mukana vaikka kirja luettavaksi, musiikkia kuunneltavaksi tai tallennettuja elokuvia katsottavaksi. Varavirtalähde on myös hyvä olla, vaikka monissa busseissa on etenkin Euroopassa pistorasiat. Joillakin bussifirmoilla on jopa omat tv-näytöt, joihin voi liittää kuulokkeet (huomioi, että liitäntätavat vaihtelevat).

× Lukuvinkki: Flixbus ulottaa reittinsä Suomeen ×

3. Pukeudu mukavasti

Valitse matkalle mukavat vaatteet ja kengät, jotka eivät purista tai hankaa. Busseissa voi olla erilaisia lämpötiloja, joten ota mukaan myös lämmin vaatekerros. Joissakin lämpimienkin maiden busseissa ilmastointi on todella kovalla ja busseissa voi olla erittäin kylmä. Ota mukaan korvatulpat (suositus näille) tai kuulokkeet. Jos matkustat yöbussilla, silmälaput ja joku tyynyksi kelpaava ovat oleelliset.

4. Pakkaa käsimatkatavarat järkevästi

Pakkaa tärkeimmät tavarat erilliseen laukkuun, jonka otat sisälle bussiin turvallisuussyistä. Varmista, että puhelin, lompakko ja passi, ovat helposti saatavilla käsimatkatavaroissa. Muista myös tarvittavat lääkkeet ja kaikki muu, jonka haluat varmasti pysyvän varkailtakin turvassa. Etenkin Aasian yöbusseissa on ollut ikäviä varkauksia. Älä jätä laukkuasi tai muita tavaroita vartioimatta bussissa tai pysäkillä. Yöbusseissa voi harkita esimerkiksi vyötärölle kiinnitettävän laukun käyttöä rahoille ja passille.

Bussimatkailiu.

5. Ole ajoissa bussipysäkillä

Bussit saattavat joskus olla aikataulusta reilusti myöhässä tai tulla jopa etuajassa. Ole siis aina ajoissa pysäkillä odottamassa bussia. Tarkista myös, että olet varmasti oikealla pysäkillä ja tiedät bussin numeron ja määränpään. Lippu kannattaa myös olla helposti saatavilla.

× Lukuvinkki: Oodi kehitysmaabussimatkailulle ×

6. Kunnioita bussissa muita matkustajia

Bussissa matkustaa aina joukko muitakin ihmisiä, joten olethan aina kohtelias ja huomioit muut matkustajat. Vältä siis äänekkäitä puheluita tai musiikin kuuntelua ilman kuulokkeita. Huomioi vierustoveri ja käytä vain omaa tilaasi (ellei vieressä istu tuttu ihminen). Jos haluat reilummin tilaa, varaa myös viereinen paikka. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

7. Hyödynnä taukopaikkoja

Usein bussimatkoilla on taukoja, jolloin voit käydä WC:ssä, vaikka venytellä tai  ostaa tarvittaessa eväitä. Etenkin pitkillä bussimatkoilla bussista kannattaa poistua happihyppelylle. Pidä silti huoli, että tiedät, miltä bussisi näyttää ja milloin se jatkaa matkaa. Bussista poistuessa arvotavarat mukaan.

Bussimatkailu.

8. Seuraa matkaa kartalta

Jos olet kiinnostunut maisemista ja matkan etenemisestä, voit seurata matkaa kartalta esimerkiksi älypuhelimen Google Maps -sovelluksen avulla. Näin saat paremman käsityksen matkan pituudesta ja reitistä, samoin kuin voit tutkia, mitä kaikkea ympärillä näkyy ja merkitä vaikka karttaan kiinnostavia alueita ja paikkoja.

9. Rentoudu ja nauti

Bussimatka, kuten kaikki muutkin matkat, ovat hyviä tilaisuuksia rentoutua,  joskus jopa olla vain. Hitaat siirtymät auttavat mieltäkin matkustamaan uuteen paikkaan, hitaasti, kilometri kilometriltä. Kuten sanotaan, tärkeää ei aina se päämäärä – vaan itse matka.

Muutama lisävinkki bussimatkailuun

  • Yöbussi on loistava tapa säästää aikaa ja rahaa. Et maksa kyseisen yön majapaikasta ja saavut kohteeseen yleensä valoisaan aikaan.
  • Mitä aiemmin varaat liput, hinta on lähtökohtaisesti matalampi. Euroopan bussifirmoihin voi tutustua täällä.
  • Muista myös paikallisbussit, joilla pääsee moneen paikkaan edullisesti. Toki, hitaammin. Paikallisbussit ovat todella edullisia.

Inspiraatiota bussimatkailuun videoina:

Tiesitkö, että varaamalla kauttamme (*affiliate) tuet toimintaamme ja samalla kiität matkainspiraatiosta. Kiitos ♥

Kerro kaverille!

Scroll to Top